Siirry pääsisältöön

Vapapäivänä ja Pilkkivapapäivänä alaikäiset kalastavat ilmaiseksi useilla Metsähallituksen vapakalastuskohteilla. Vapapäivää vietetään yleensä kesäloman ensimmäisenä lauantaina, ja tapahtumaan osallistuu vuosittain noin tuhat nuorta kalastajaa ympäri Suomen. Pilkkivapapäivät ajoittuvat hiihtolomaviikoille.

Vapapäivä 5. syyskuuta 2020

Koronavirustilanteen vuoksi Vapapäivää ei voitu järjestää perinteiseen tapaan kesäkuussa. Vapapäivää vietetään tänä vuonna syyskuun 5. päivä.

Vapapäivän logo, jossa hyppäävä kala.

Vapapäivänä Metsähallitus avaa yli 30 kalastuskohdetta lapsille ja nuorille. Joillakin kohteilla on paikalla Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) ohjaajia kello 10–15, ja muilla kohteilla lapset voivat kalastaa omatoimisesti huoltajansa kanssa.

Vaikka Vapapäivää vietetään ulkona eikä kalastaessa tavallisesti kyhjötetä kylki kyljessä, pidetään silti huolta itsestämme ja toisistamme noudattamalla muutamia yleisiä ohjeita:

  • Pidä reilu turvaväli niihin, jotka eivät kuulu omaan seurueeseesi.
  • Muista puhtaat kädet ja yski/aivasta hihaan tai nenäliinan.
  • Monilla kohteilla on nuotiopaikka ja makkaranpaistomahdollisuus, mutta pakkaathan mukaan eväät, jotka voit tarvittaessa syödä muuallakin. Ulkotiloissakaan ei ole syytä kokoontua tiiviisti.
  • Ethän tule paikalle sairaana.

OPASTETUILLA KOHTEILLA kalastaminen on ilmaista kaikille alle 18-vuotiaille kello 10–15. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan paikan päällä ilmoittaudutaan SVK:n oppaalle, jolta saatu rintamerkki toimii kalastuslupana. Oppaat tarjoavat neuvoja ja vinkkejä ja auttavat nuoret kalastajat alkuun tarvittaessa. Kalastuskisoja ei tänä vuonna järjestetä.

SVK:n kalastuksenohjaajat ohjeistavat osallistujia tänä vuonna tavallista tarkemmin. Noudatathan saamiasi ohjeita. Näin varmistetaan se, että mihinkään ei synny ruuhkaa ja kaikki voivat kalastaa turvallisin mielin.

Vapapäivä lanseeraa vuonna 2020 nimikkouistimen, jonka on valmistanut Kuusamon Uistin. Vapapäivä-uistinta ei myydä kaupoissa, vaan sen voi saada omakseen vain osallistumalla ilmaiseen Vapapäivä-tapahtumaan.

Vapapäivänä opastetuilla kohteilla saavat tapahtuma-aikana kalastaa ainoastaan alaikäiset. Saaliskiintiö on kaksi lohikalaa/nuori kalastaja. Aikuisten luvanmyynti jatkuu tapahtuman jälkeen klo 15.

MUILLA KOHTEILLA voi Vapapäivänä kalastaa ilmaiseksi koko vuorokauden (24 h). Kohteilla ei ole opastusta tai järjestettyä ohjelmaa. Näille kohteille tulee ilmoittautua etukäteen lähettämällä kalastajan ja hänen huoltajansa nimi sekä kohde, jossa aikoo kalastaa, joko sähköpostitse osoitteeseen vapapaiva(a)metsa.fi tai tekstiviestillä numeroon 040 720 5963. Samassa viestissä voi ilmoittaa useamman kalastajan ja huoltajan nimen. Viestiin ei vastata erikseen.

Myös mukana oleva huoltaja (1 hlö/lapsi tai nuori) voi näillä kohteilla kalastaa ilmaiseksi, sillä hän toimii alaikäisen oppaana. Saaliskiintiö on nuorille kalastajille kaksi lohikalaa, huoltajille yksi lohikala. Huomaathan, että kalastaminen on ilmaista vain alla mainituilla kohteilla.


Näillä kohteilla kalastetaan opastetusti klo 10–15

Tutustuthan yllä oleviin ohjeisiin ennen kuin suuntaat Vapapäivän viettoon.

Kysy lisää Salon, Ikaalisen ja Lammin Vapapäivästä: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 0400 946 968

Kysy lisää Heikinlammen Vapapäivästä: juha.ojaharju(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 045 113 3050

Kysy lisää Mikkelin, Lieksan ja Nurmeksen Vapapäivästä: janne.tarkiainen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 044 547 9116

Kysy lisää näistä Vapapäivän kohteista: petter.nissen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 0500 440 923


Näillä kohteilla voi kalastaa omatoimisesti koko vuorokauden

Tutustuthan yllä oleviin ohjeisiin ennen kuin suuntaat Vapapäivänä kalaan!

Huomaathan myös, että monilla Vapapäivä-kohteilla taimen on rauhoitettu syksyisin, eli myös Vapapäivä-tapahtuman aikana. Tarkista kaikki rauhoitusajat, pyyntimitat ym. ehdot kalastusalueen sivulta ennen kalaan lähtemistä.

Lisäksi mukaan kuuluvat Metsähallituksen laajemmat lupa-alueet Itä-Lappi (3410), Länsi-Lappi (2410), Pohjanmaa ja Kainuu (5411), Etelä-Suomi (7413) ja Merialueet (7412).

Pilkkivapapäivä hiihtolomaviikoilla

Kesän riemukkain kalastustapahtuma Vapapäivä sai vuonna 2019 kaverikseen talvisen Pilkkivapapäivän. Tapahtuma sai erinomaisen vastaanoton, joten Pilkkivapapäivää vietetään myös vuoden 2020 hiihtolomaviikoilla eri puolilla Suomea.

Pilkkivapapäivänä kalastus on kaikille alle 18-vuotiaille ilmaista. Ilmoittautumispisteeltä saa Fisuun-tarran, joka toimii kalastuslupana tapahtuman ajan.

Vuonna 2020 myös nuorten kanssa pilkkivät aikuiset voivat poikkeuksellisesti kalastaa maksutta tapahtuma-aikana klo 9–15. Automaattinumeroista tilattavat luvat ovat poistuneet käytöstä vuoden alussa, ja poikkeusjärjestelyllä halutaan varmistaa, että kaikkien Pilkkivapapäivä sujuu mahdollisimman mutkattomasti. Tulevina vuosina kalastusluvan Pilkkivapapäivän kohteille voi hankkia näppärästi Eräluvat-mobiilisovelluksesta.

Saaliskiintiö on nuorille kalastajille kaksi lohikalaa, huoltajille yksi lohikala. Maksuttomuudesta huolimatta kaikilla kohteilla pilkitään muuten alueellisten lupaehtojen mukaisesti, jotka voi tarkistaa kohteiden omilta sivuilta.

Paikalla on Suomen Vapaa-ajankalastajien kalakummeja opastamassa nuoria pilkinnän saloihin. Kalastaa voi joko omilla välineillä tai lainavavalla, joita on tarjolla rajoitetusti. Järjestäjä tarjoaa nuorille kalastajille myös mehua ja makkaraa!

Pilkkivapapäivän kohteet vuonna 2020

HUOM! Teijon Matildanjärven ja Evon Niemisjärvien tapahtumat 22.2. on peruttu heikon jäätilanteen vuoksi. Muut tapahtumat järjestetään normaalisti.

Kinnula, Heikinlampi lauantai 22.2. kello 9–15
Yhteyshenkilö: Juha Ojaharju, juha.ojaharju(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 045 113 3050

Mikkelin Valkea keskiviikko 26.2. kello 9–15
Yhteyshenkilö: Janne Tarkiainen, janne.tarkiainen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 044 547 9116

Kuhmo, Syväjärvi tiistai 3.3. kello 9–15
Yhteyshenkilö: Petter Nissen, petter.nissen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0500 440 923

Sievi, Maasydänjärvi lauantai 7.3. kello 9–15
Yhteyshenkilö: Petter Nissen, petter.nissen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0500 440 923

Vapapäivä somessa

Vapapäivän tunnelmia voi seurata myös somessa. Jaa kuvasi ja terveisesi Facebookissa tai Instagramissa!

#vapapäivä
#pilkkivapapäivä

Instagram: @vapapaiva (instagram.com)
Facebook: Vapapäivä (facebook.com)


Vapapäivän ja Pilkkivapapäivän järjestävät Metsähallituksen Eräpalvelut ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry.

Vapapäivä-tapahtumat Fisuun.fi-sivustolla