Siirry pääsisältöön

Vapapäivänä ja Pilkkivapapäivänä alaikäiset kalastavat ilmaiseksi useilla Metsähallituksen vapakalastuskohteilla. Vapapäivää vietetään yleensä kesäloman ensimmäisenä lauantaina, ja tapahtumaan osallistuu vuosittain noin tuhat nuorta kalastajaa ympäri Suomen. Pilkkivapapäivät ajoittuvat hiihtolomaviikoille.

Vapapäivä 11. kesäkuuta 2022

Vapapäivänä Metsähallitus avaa yli 30 kalastuskohdetta lapsille ja nuorille. Joillakin kohteilla on paikalla Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) ohjaajia kello 10–15, ja muilla kohteilla lapset voivat kalastaa omatoimisesti huoltajansa kanssa.Vapapäivän logo, jossa vedestä hyppää naurava kala

Vaikka Vapapäivää vietetään ulkona eikä kalastaessa tavallisesti kyhjötetä kylki kyljessä, pidetään silti huolta itsestämme ja toisistamme noudattamalla muutamia yleisiä ohjeita:

  • Pidä reilu turvaväli niihin, jotka eivät kuulu omaan seurueeseesi.
  • Muista puhtaat kädet ja yski/aivasta hihaan tai nenäliinan.
  • Monilla kohteilla on nuotiopaikka ja makkaranpaistomahdollisuus, mutta pakkaathan mukaan eväät, jotka voit tarvittaessa syödä muuallakin. Ulkotiloissakaan ei ole syytä kokoontua tiiviisti.
  • Ethän tule paikalle sairaana.

OPASTETUILLA KOHTEILLA kalastaminen on ilmaista kaikille alle 18-vuotiaille kello 10–15. Tapahtumat järjestetään, mikäli alueelliset koronarajoitukset sen mahdollistavat. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan paikan päällä ilmoittaudutaan SVK:n ohjaajalle, jolta saatu rintamerkki toimii kalastuslupana. Ohjaajat tarjoavat neuvoja ja vinkkejä ja auttavat nuoret kalastajat alkuun tarvittaessa.

Vapapäivä-tapahtumalla on oma, vuonna 2020 lanseerattu nimikkouistin, jonka on valmistanut Kuusamon Uistin. Vapapäivä-uistinta ei myydä kaupoissa, vaan sen voi saada omakseen vain osallistumalla ilmaiseen Vapapäivä-tapahtumaan opastetulla kohteella.

Vapapäivänä opastetuilla kohteilla saavat tapahtuma-aikana kalastaa ainoastaan alaikäiset. Saaliskiintiö on kaksi lohikalaa/nuori kalastaja. Aikuisten luvanmyynti jatkuu tapahtuman jälkeen klo 15.

MUILLA KOHTEILLA voi Vapapäivänä kalastaa ilmaiseksi koko vuorokauden (24 h). Kohteilla ei ole opastusta tai järjestettyä ohjelmaa. Näille kohteille tulee ilmoittautua etukäteen lähettämällä osoitteeseen vapapaiva(a)metsa.fi kalastajan ja hänen huoltajansa nimi sekä kohde, jossa aikoo kalastaa. Samassa viestissä voi ilmoittaa useamman kalastajan ja huoltajan nimen. Viestiin ei vastata erikseen.

Myös mukana oleva huoltaja (1 hlö/lapsi tai nuori) voi näillä kohteilla kalastaa ilmaiseksi, sillä hän toimii alaikäisen oppaana. Saaliskiintiö on nuorille kalastajille kaksi lohikalaa, huoltajille yksi lohikala. Huomaathan, että kalastaminen on ilmaista vain alla mainituilla kohteilla.


Näillä kohteilla kalastetaan opastetusti klo 10–15 (alustava)

Tutustuthan yllä oleviin ohjeisiin ennen kuin suuntaat Vapapäivän viettoon.

Kysy lisää Salon, Ikaalisen ja Lammin Vapapäivästä: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 0400 946 968

Kysy lisää Heikinlammen Vapapäivästä: juha.ojaharju(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 045 113 3050

Kysy lisää Mikkelin, Lieksan ja Nurmeksen Vapapäivästä: janne.tarkiainen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 044 547 9116

Kysy lisää näistä Vapapäivän kohteista: petter.nissen(at)vapaa-ajankalastaja.fi, p. 0500 440 923


Näillä kohteilla voi kalastaa omatoimisesti koko vuorokauden (alustava)

Tutustuthan yllä oleviin ohjeisiin ennen kuin suuntaat Vapapäivänä kalaan.

Lisäksi mukaan kuuluvat Metsähallituksen laajemmat lupa-alueet Itä-Lappi (3410), Länsi-Lappi (2410), Pohjanmaa ja Kainuu (5411), Etelä-Suomi (7413) ja Merialueet (7412).

Pilkkivapapäivä hiihtolomaviikoilla

Lisätietoa vuoden 2022 osalta tulossa pian.

Kesäisen Vapapäivän sisartapahtumaa Pilkkivapapäivää ei järjestetä ohjatusti hiihtolomaviikoilla 2021. Kaikki alle 18-vuotiaat saavat kuitenkin kalastaa ilmaiseksi kyseisillä kohteilla kyseisinä päivinä. He eivät tarvitse kalastukseen erillistä lupaa. Täysi-ikäisyyttä lähestyvien nuorten (15-17 vuotta) kannattaa kuitenkin varata mukaansa henkilöllisyystodistus, jolla iän voi osoittaa valvojalle.Pilkkivapapäivän logo, jossa jään alta kurkistaa pipopäinen kala

Maksuttomuudesta huolimatta kaikilla kohteilla pilkitään muuten alueellisten lupaehtojen mukaisesti, jotka voi tarkistaa kohteiden omilta sivuilta.

Pilkkivapapäivän kohteet vuonna 2021 (omatoimista kalastusta)

Näillä kohteilla kalastus on kyseisenä päivänä maksutonta kaikille alle 18-vuotiaille. Ohjattua tapahtumaa ei siis järjestetä.

Hämeenlinna, Evo/Niemisjärvet lauantai 27.2.
Yhteyshenkilö: Janne Rautanen, janne.rautanen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0400 946 968

Salo, Teijo/Matildanjärvi lauantai 27.2.
Yhteyshenkilö: Janne Rautanen, janne.rautanen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0400 946 968

Mikkelin Valkea keskiviikko 3.3.
Yhteyshenkilö: Janne Tarkiainen, janne.tarkiainen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 044 547 9116

Kinnula, Heikinlampi lauantai 6.3.
Yhteyshenkilö: Juha Ojaharju, juha.ojaharju(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 045 113 3050

Kuhmo, Syväjärvi tiistai 9.3.
Yhteyshenkilö: Petter Nissen, petter.nissen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0500 440 923

Sievi, Maasydänjärvi lauantai 13.3.
Yhteyshenkilö: Petter Nissen, petter.nissen(a)vapaa-ajankalastaja.fi, 0500 440 923

Vapapäivä somessa

Vapapäivän tunnelmia voi seurata myös somessa. Jaa kuvasi ja terveisesi Facebookissa tai Instagramissa!

#vapapäivä
#pilkkivapapäivä

Instagram: @vapapaiva (instagram.com)
Facebook: Vapapäivä (facebook.com)


Vapapäivän ja Pilkkivapapäivän järjestävät Metsähallituksen Eräpalvelut ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry.

Vapapäivä-tapahtumat Fisuun.fi-sivustolla