Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 65 vuotta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.

Taulukko: Kalastuslupien tarpeen määrittävät kalastustapa ja kalastajan ikä >>

Missä kalastonhoitomaksulla saa kalastaa?

Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.

Kalastonhoitomaksun maksaminen

Kalastonhoitomaksun voi maksaa kalenterivuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai yhdeksi vuorokaudeksi. Kalenterivuodeksi kalastonhoitomaksun maksaneille lähetetään Suomu- tai Fena-lehti, jonka takakannessa on luvanhaltijan kalastuskortti. Kortti käy todistuksena kalastonhoitomaksun maksamisesta. Lehti postitetaan ensimmäisen kerran huhtikuussa, jonka jälkeen lähetys tehdään kerran kuukaudessa. Myös maksukuitti toimii osoituksena kalastonhoitomaksun maksamisesta.

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen. Maksun yhteydessä kalastajilta kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Kalastonhoitomaksun voi hankkia myös toiselle, jolloin ostaja ilmoittaa pyydetyt tiedot myös kalastajasta/kalastajista, joiden puolesta suorittaa maksun. Kalastuslaki edellyttää kalastonhoitomaksun maksajan sekä maksutapahtuman kirjaamista kalastonhoitomaksurekisteriin.
Kalastuslaki kokonaisuudessaan (finlex.fi) >

Kalastonhoitomaksun hinnat:

  • 45 € / kalenterivuosi
  • 15 € / 7 vrk
  • 6 € / 1 vrk
     

Maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi-verkkokaupassa, puhelinpalvelussa, lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskilta ostettaessa hintaan lisätään toimitusmaksu 3 €.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Yksi lupa lähes koko maahan – kalastonhoitomaksu

Miksi kalastonhoitomaksu kannattaa maksaa?

Kalastonhoitomaksu auttaa kehittämään suomalaisia kalavesiä ja kalakantoja. Kalastonhoitomaksu palaa takaisin kalastajille useita eri reittejä, sillä maksun avulla tuetaan sekä valtakunnallista että paikallista kalastustoimintaa monilla tavoilla.

Suomessa kalavesien käytöstä ja hoidosta vastaavat kalastusalueet ja vuoden 2019 alusta alkaen kalatalousalueet, joiden työtä tuetaan kalastonhoitomaksuista kertyneillä varoilla. Kalastus- ja kalatalousalueet pyrkivät usein kehittämään ja ylläpitämään kalastusta ja kalakantoja omalla alueellaan paikallisesti. Kalastonhoitomaksuista kertyneitä varoja jaetaan myös vesialueiden omistajille korvauksena siitä, että heidän alueitaan käytetään kalastukseen ja kalastusopastoimintaan. Osa vesialueiden omistajista ohjaa korvaukset takaisin kalavesien hoitoon.

Osansa kalastonhoitovaroista saavat myös erilaiset valtakunnalliset kalastusalan neuvontajärjestöt, jotka edistävät kotimaista kalastusta harrastuksena ja elinkeinona.

Näiden lisäksi Ely-keskukset ja maa- ja metsätalousministeriö myöntävät erilaisiin kehittämishankkeisiin varoja. Hankkeiden tarkoitus on edistää kalastusta, kalavesien hoitoa sekä kalastuksenvalvontaa.

Näin kalastonhoitomaksujen varat jaetaan vuonna 2018 (raha-asianvaliokunnan päätös 15.2.2018)>

Kehittämiseen tukea Ely-keskuksista ja ministeriöstä

Ely-keskukset myöntävät rahoitusta hankkeille, joilla tuetaan kalastusta ja kalataloutta paikallisesti. Tukea saaneet hankkeet ovat luonteeltaan usein hyvinkin erilaisia: tukea on hyvin perustelluista syistä saanut esimerkiksi virta- ja järvivesien kunnostuksiin, koulutustapahtumiin, opastuksiin, selvityshankkeisiin sekä kalastuksen valvontaan. Vuosittain koko maassa avustuksia saavat useat sadat erilaiset hankkeet.

Tukea saaneet hankkeet edistävät kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnittelua, toimeenpanoa, ohjaamista ja kehittämistä sekä kalastuksenvalvontaa.

Katso, miten Ely-keskukset jakoivat erisuuruisia hanketukia vuonna 2017 ja 2018 (lista täydentyy)

Järvi-Suomen alueella (verkkosivu)>
Lapin ja Kainuun alueella (pdf, 115 kt)>

Lue lisää Ely-keskusten hanketuesta.>

Ministeriöstä avustuksia laajoihin hankkeisiin

Ely-keskukset myöntävät kalatalouden avustuksia omalle toimialueelleen, mutta maa- ja metsätalousministeriö jakaa avustusrahoja hankkeille, jotka hyödyttävät kalastusta ja kalastajia suuremmalla alueella.

Ministeriön erityisavustuksia myönnetään valtakunnallisiin tai laajoihin kehittämis-, kokeilu-, koulutus-, selvitys- ja valistushankkeisiin, jotka edistävät kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnittelua, toimeenpanoa, ohjaamista ja kehittämistä sekä kalastuksenvalvontaa. Laajoissa hankkeissa vaikutusalue on suurempi kuin yhden Ely-keskuksen toimialue. Hankkeet voivat olla yksi- tai useampivuotisia.

Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön avustuksista. >

 

Millaisia kalastuslupia tarvitsen?

Se, millaisen kalastusluvan tarvitset, riippuu kalastustavasta ja iästä. Tutustu yksinkertaiseen lupajärjestelmään!

Näin maksat kalastonhoitomaksun verkkokaupassa

Kalastonhoitomaksu Venemessuilla

Vene 19 Båt -messut järjestetään 8.–17. helmikuuta Helsingissä Messukeskuksessa. Metsähallitus myy kalastonhoitomaksuja osastolla 2a48