Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheillä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 65 vuotta. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Katso taulukosta, millaisia kalastuslupia eri tilanteissa tarvitaan (pdf) >

Kalastonhoitomaksun voi maksaa kalenterivuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai yhdeksi vuorokaudeksi. Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa myös vapaa-ajan kalastukseen Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Kalenterivuodeksi kalastonhoitomaksun maksaneille lähetetään Suomu- tai Fena-lehti, jonka takakannessa on luvanhaltijan kalastuskortti. Kortti käy todistuksena kalastonhoitomaksun maksamisesta.

Kalastonhoitomaksulla saa kalastaa varsin kattavasti koko Suomessa, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastuskieltoalueet löydät Kalastusrajoitus.fi-palvelusta. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa.

Kun puhutaan valtion kalakortista tai valtion kalastuskortista, sillä tarkoitetaan kalastonhoitomaksua. Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut. Kalastuslaki edellyttää kalastonhoitomaksun maksajan sekä maksutapahtuman kirjaamista kalastonhoitomaksurekisteriin.

Lisätietoa uudesta kalastuslaista (mmm.fi) >
Kalastuslaki kokonaisuudessaan (finlex.fi) >
Maa- ja metsätalousministeriön kalastussivut (mmm.fi) >

Maksun suorittaminen

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen. Maksun yhteydessä kalastajilta kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Kalastonhoitomaksun voi hankkia myös toiselle, jolloin ostaja ilmoittaa pyydetyt tiedot myös kalastajasta/kalastajista, joiden puolesta suorittaa maksun.

Kalastonhoitomaksun hinnat:

  • 45 € / kalenterivuosi
  • 15 € / 7vrk
  • 6 € / 1 vrk

 

Maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi-verkkokaupassa, puhelinpalvelussa, lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskilta ostettaessa hintaan lisätään toimitusmaksu 3 €.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.