Ruunaan kosket 7525

Ruunaan kosket, retkeilyalueen reitit ja alueen majoituspalvelut sekä koskenlaskuyrittäjät mahdollistavat huikeita luontoelämyksiä niin kalastuksen kuin retkeilyn ja koskenlaskun merkeissä. Ruunaan kosket tarjoavat todellisia kalastuselämyksiä kaikille kalastuksen harrastajille, aloittelijoista ammattilaisiin.

Ruunaa sijaitsee Lieksasta 30 kilometriä itään. Ruunaan retkeilyalueella sijaitsevat kosket käsittävät alueen, joka alkaa Paasikosken niskalta ja päättyy Siikakosken alle. Ruunaalle kannattaa tulla niin perheen kuin kaveriporukan kanssa tai vaikka aivan yksinkin. Kaikille luonnonystäville löytyy varmasti mieleisensä luontoaktiviteetti Ruunaan hulppeista maisemista.  

Tule Ruunaalle, jossa henkeäsalpaavan koskenlaskukokemuksen tai mieleenpainuvan patikkaretken kruunaa iltahetki nuotiolla juuri pyydettyjä virran antimia nauttien.

Koskireitillä on panostettu myös vaelluskalojen elinympäristöihin erilaisin kunnostuksin. Vuonna 2018 kunnostustoimia tehtiin Kakkisenpyörteen ja Mutikaisenkarin välisillä koskilla, jotka kaikki sijaitsevat lupa-alueella.

Ruunaan kosket

Vapakalastus
1.1.–12.5. ja 18.5. klo 12:00 –31.12.
Heittokalastus, Perhokalastus
Taimen, Kirjolohi, Harjus, Kuha, Ahven, Siika, Hauki, Säyne
Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia, Luontainen kalasto, ei istutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Veneen laskupaikka, Mökki, Liikuntarajoitteisille sopiva

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 h
 • 18 € / vrk
 • 90 € / vko
 • 250 € / kalenterivuosi

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Soita haluamasi lupatyypin numeroon:

 

Lupatyyppi Numero Hinta
3 tuntia 0600 55 1639 12,02 € + mpm
Vuorokausi 0600 55 1640 18,03 € + mpm
Alle 18-v 3 tuntia 0600 55 1642 6,01 € + mpm
Alle 18-v vuorokausi 0600 55 1643 9,01 € + mpm

 

Kalastusluvan voit tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja näppäile kalastusalueen numero neljällä numerolla.

Tarkemmat ohjeet >

 

Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Lue Metsähallituksen lupaehdot.

Mobiililuvissa matkapuhelinliittymäkohtainen käyttöraja on 200 euroa kuukaudessa sekä 2 ostosta/päivä/liittymä.

 

 

Pankakoski: Neitikoski/Sabimark Oy
Pankakoski: Ruunaan matkailu Ky
Lieksa: Tmi Lieksan Retkiaitta A. Karjalainen

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

1.1.–12.5. ja 18.5. klo 12:00 –31.12.
 • Luvalla on sallittu koski- ja virta-alueilla viehekalastus (uistin, perho, jigi) ja järvialueilla lisäksi onginta ja pilkintä. 
 • Kaikkeen kalastamiseen vaaditaan Ruunaan 7525 vapalupa. Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Pohjois-Savon ELY:n päätöksellä (POSELY/1901/5710/2016) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi, poislukien Neitijärvi ja Kattilalampi.
 • Huom! 1.9.-30.11. välisenä aikana on sallittu vain väkäsettömien koukkujen käyttö. Muuna aikana suositellaan väkäsettömien koukkujen käyttöä.
 • Huom! 1.9.-30.11. välisenä aikana koukkujen määrä rajoitetaan kolmeen. Vieheessä saa käyttää vaihtoehtoisesti yhtä kolmihaaraa tai kolmea yksihaaraa tai yhtä yksihaaraa ja yhtä kaksihaaraa.
 • Luonnonsyöttien (toukat, madot, täkykalat ja myös syöttitahna ja silikonipallo) käyttö on koski- ja virta-alueilla (mm. Murroo-Siikakosken välinen alue) kielletty.
 • Kalastaja saa käyttää enintään 1 vapaa tai siimaa, joka on kädessä tai käden ulottuvilla (max 2 m). Soutu-uistelussa saa käyttää 2 vapaa tai siimaa/kalastaja. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin.
 • Moottoriveneen käyttö kalastuksessa (=moottoriuistelu) on sallittu välijärvillä, veneen ankkurointi koski- ja virta-alueilla on kielletty. Myös GPS-laitteella toimivien ns. taivas ankkureiden käyttö on koski ja virta-alueilla kielletty.
 • Kahlaaminen on kielletty 1.9.-31.5. välisenä aikana.
 • Paasikoski-Mutikaisenkari: Kalastus on sallittu sekä uistimella että perholla, rannalta ja veneestä. Kalastus kielletty 1.9.-30.11.
 • Neiti-, Murroo- ja Siikakoski, Kattila- ja Murroojärvi: Kalastus on sallittua sekä uistimella että perholla, rannalta tai veneestä. Järvialueella saa käyttää myös luonnonsyöttiä.
 • Neitijärvi ja Kattilalampi: Metsähallituksen Etelä-Suomen vapalupa 7413 oikeuttaa kalastamaan Neitijärvessä ja Kattilalammessa. Kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella kalastaminen tai yleiskalastusoikeuksin tapahtuva onkiminen ja pilkkiminen on myös sallittu Neitijärvessä ja Kattilalammessa.

ELY-keskuksen poikkeuslupapäätös tuo muutoksia Ruunaan kalastusjärjestelyihin vuodesta 2020 alkaen >

 

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Rasvaeväleikattu (=istutettu) järvitaimen vähintään 40 cm. Rasvaeväleikatun taimenen vapauttamista suositellaan 1.9. -30.11. välisenä aikana.
 • Harjus vähintään 40 cm. Harjus on rauhoitettu 1.4.- 31.5. Muuna aikana Metsähallitus suosittelee harjuksen vapauttamista.
 • Kuha vähintään 45 cm.
 • Kirjolohella ja siialla ei ole alamittaa.
 • Rasvaevällinen järvitaimen on kokonaan rauhoitettu.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Paasikoski-Mutikaisenkari:

1 harjus tai 1 rasvaeväleikattu taimen / vuorokausi

Neiti-, Murroo- ja Siikakoski, Kattila- ja Murroojärvi:

3 tunnin lupa 1 lohikala
Vuorokausilupa 3 lohikalaa / vrk
Viikkolupa 2 lohikalaa / vrk
Vuosilupa 2 lohikalaa / vrk

 

Kalastuslupa päättyy kalastajan otettua saaliiksi kiintiön salliman määrän kiintiöityjä kaloja.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa ja kalastajia suositellaan raportoimaan kaikista saaduista rasvaevällisistä taimenista.

Huom! Kalastaja saa ottaa saaliikseen lupatyypistä ja lupien määrästä riippumatta enintään 3 lohikalaa/vrk(00:00-24:00).

Lisätiedot

Palvelut

Neitikoski: Ruunaan retkeilykeskus.

Kattilakoski: Kattilakoski on varauskoski, jonka yritys tai ryhmä voi ostaa omaan käyttöönsä. Lisätietoja Ruunaan retkeilykeskukselta Neitikoskelta.

Parhaiten alueen tavoittaa Lieksa-Ilomantsi-tieltä, josta on opastus Ruunaan länsipuolelle Ruunaan retkeilykeskukseen Neitikoskelle.

Esteettömät kalastuspaikat

Ruunaalla on liikuntarajoitteisille soveltuva, esteetön kalastuspaikka Neitikoskella. Lue lisää Ruunaan esteettömistä palveluista täältä.

Kalaveden hoito

Paasikoski-Haapavitja: Ruunaan yläkosket ovat luontaisen kalaston aluetta, jonne istutetaan taimenen pienpoikasia ja satunnaisesti pyyntikokoisia taimenia.

Neiti-, Murroo- ja Siikakoski, Kattila- ja Murroojärvi: Normaalia vapakalastusaluetta, minne istutetaan kesäkaudella säännöllisesti pyyntikoista taimenta ja kirjolohta.

Ruunaalla on tehty mittavia kunnostustöitä vuonna 2018. Lupa-alueeseen kuuluvilla koskilla on paranneltu vaelluskalojen elinympäristöjä muun muassa kutusorakoita ja poikastuotantoalueita lisäämällä. Lue lisää >

Virtaamat

Ajankohtainen Lieksanjoen virtaamatilanne selviää täältä.