Ruunaan kosket 7525

Ruunaan kosket, retkeilyalueen reitit ja alueen majoituspalvelut sekä koskenlaskuyrittäjät mahdollistavat huikeita luontoelämyksiä niin kalastuksen kuin retkeilyn ja koskenlaskun merkeissä. Ruunaan kosket tarjoavat todellisia kalastuselämyksiä kaikille kalastuksen harrastajille, aloittelijoista ammattilaisiin.

Ruunaa sijaitsee Lieksasta 30 kilometriä itään. Ruunaan retkeilyalueella sijaitsevat kosket käsittävät alueen, joka alkaa Paasikosken niskalta ja päättyy Siikakosken alle. Ruunaalle kannattaa tulla niin perheen kuin kaveriporukan kanssa tai vaikka aivan yksinkin. Kaikille luonnonystäville löytyy varmasti mieleisensä luontoaktiviteetti Ruunaan hulppeista maisemista.  

Tule Ruunaalle, jossa henkeäsalpaavan koskenlaskukokemuksen tai mieleenpainuvan patikkaretken kruunaa iltahetki nuotiolla juuri pyydettyjä virran antimia nauttien.

Koskireitillä on panostettu myös vaelluskalojen elinympäristöihin erilaisin kunnostuksin. Kunnostustoimenpiteinä on ollut helikopterisorastuksena tehdyt kutusoraikot ja pienpoikasalueet. Sorastuksilla parannetaan järvilohen ja -taimenen elinympäristöjä ja lisätään kutupaikkoja. Vuosina 2018-2019 kunnostustoimia on tehty Paasikosken ja Mutikaisenkarin välisillä koskilla, jotka kaikki sijaitsevat lupa-alueella.

Ruunaan perinteiset kesän kalastuskauden avajaiset on peruttu koronaepidemian vuoksi. Kalastuskausi jatkuu keskeytyksettä ja kalaistutukset aloitetaan viikolla 20. 

Ohjeita kalastajille venäjäksi / Инструкция для рыболовов (PDF, 4 Mt) >

Ruunaan kosket

Vapakalastus
Kalenterivuosi.
Heittokalastus, Perhokalastus
Taimen, Kirjolohi, Harjus, Kuha, Ahven, Siika, Hauki, Säyne
Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia, Luontainen kalasto, ei istutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Veneen laskupaikka, Mökki, Liikuntarajoitteisille sopiva

Luvan ostaminen

Hinnat:

Lupa voimassa Hinta
3 tuntia 12 €
24 tuntia 18 €
7 vuorokautta 90 €
Kalenterivuosi 250 €
 • Alle 18-vuotiaat saavat vapaluvan puoleen hintaan.
 • Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin he eivät tarvitse omaa vapalupaa. Yksin kalastava alle 15-vuotias voi hankkia maksuttoman viikkoluvan Eräluvat-verkkokaupasta. Maksutonta lupaa koskevat samat lupaehdot kuin maksullista viikkolupaa.
 • Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Pankakoski: Ruunaan retkeilykeskus, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski
Pankakoski: Ruunaan matkailu, Siikakoskentie 47, 81750 Pankakoski
Lieksa: Lieksan Retkiaitta, Pielisentie 126, 81700 Lieksa

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi.
 • Kaikkeen kalastamiseen Ruunaan koskilla vaaditaan vapalupa Ruunaan kosket 7525. Lupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä koski- ja virta-alueilla. Järvialueilla saa myös onkia ja pilkkiä, kun hankkii vapaluvan.
 • Koskilla on kiellettyä onkia ja pilkkiä sekä kalastaa pelkällä kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella.
 • Vain väkäsettömien koukkujen käyttö sallittu.
 • Vieheessä saa käyttää enintään kolmea koukkua eli joko yhtä kolmihaaraa, yhtä kaksihaaraa ja yhtä yksihaaraa tai kolmea yksihaaraa.
 • Koski- ja virta-alueilla on kiellettyä käyttää syöttitahnaa, silikonipalloja tai luonnonsyöttejä kuten toukkia, matoja tai täkykaloja. Järvialueilla näiden syöttien käyttäminen on sallittua.
 • Kalastaja saa käyttää enintään yhtä (1) vapaa tai siimaa, joka on hänen kädessään tai kätensä ulottuvilla (enintään 2 metrin päässä). Soutu-uistelussa yksi kalastaja saa käyttää kahta (2) vapaa tai siimaa.
 • Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Ootto-onki kielletty koski-ja virta-alueilla.
 • Moottoriveneestä kalastaminen on sallittua ainoastaan välijärvillä.
 • Koski- ja virta-alueilla on sallittua käyttää soutuvenettä, mutta sitä ei saa ankkuroida. GPS-laitteella toimivien ns. taivasankkureiden käyttäminen on kielletty.
 • Kahlaaminen on kielletty 1.9.–31.5.

Poikkeuksia:

 • Paasikosken-Mutikaisenkarin alueella kalastus on kielletty 1.9.–30.11.
 • Neitijärvellä ja Kattilalammella voi kalastaa myös luvalla Etelä-Suomen vapalupa 7413. Neitijärvellä ja Kattilalammella pätevät myös yleiskalastusoikeudet: onkiminen, pilkkiminen ja kalastonhoitomaksuun perustuva viehekalastus on sallittua, eikä niitä varten tarvitse hankkia vapalupaa.

ELY-keskuksen poikkeuslupapäätös tuo muutoksia Ruunaan kalastusjärjestelyihin vuodesta 2020 alkaen >

 

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Kalalaji Alamitta Rauhoitusaika
Rasvaeväleikattu taimen 40 cm 1.9.–30.11.
Harjus 40 cm 1.4.–31.5. Muuna aikana vapauttamista suositellaan.
Kuha 45 cm -
Kirjolohi ja siika - -
Rasvaevällinen järvitaimen Rauhoitettu ympäri vuoden
Rasvaevällinen ja rasvaeväleikattu järvilohi   Rauhoitettu ympäri vuoden

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Paasikosken–Mutikaisenkarin alue

1 harjus tai 1 rasvaeväleikattu taimen / vuorokausi

Neitikoski, Murrookoski ja Siikakoski sekä Kattilajärvi ja Murroojärvi

Lupa voimassa Enimmäissaalis
3 tuntia 1 lohikala
24 tuntia 3 lohikalaa
7 vuorokautta 2 lohikalaa / vrk
Kalenterivuosi 2 lohikalaa / vrk

Saaliskiintiö ei koske siikaa. 24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia.

Vuodesta 2020 alkaen tämän kalastuskohteen saalispalaute jätetään vastaamalla Luonnonvarakeskuksen ja Metsähallituksen kalastuskyselyyn. Linkin kyselyyn löydät verkkokaupan asiakastililtäsi kohdasta Tilaushistoria. Lisäksi saat kesän 2020 aikana sähköpostitse pyynnön vastata kyselyyn.

Mikäli olet ostanut kalastuslupasi verkkokaupasta kirjautumattomana asiakkaana, saat kyselyn sähköpostitse kesän 2020 aikana.

Ilmoitathan myös, kuinka monta kalaa vapautit, erityisesti kuinka monta järvilohta tai rasvaevällistä taimenta sait ja vapautit.

Lisätiedot

Palvelut

Neitikoski: Ruunaan retkeilykeskus.

Kattilakoski: Kattilakoski on varauskoski, jonka yritys tai ryhmä voi ostaa omaan käyttöönsä. Lisätietoja Ruunaan retkeilykeskukselta Neitikoskelta.

Parhaiten alueen tavoittaa Lieksa-Ilomantsi-tieltä, josta on opastus Ruunaan länsipuolelle Ruunaan retkeilykeskukseen Neitikoskelle.

Esteettömät kalastuspaikat

Ruunaalla on liikuntarajoitteisille soveltuva, esteetön kalastuspaikka Neitikoskella. Lue lisää Ruunaan esteettömistä palveluista täältä.

Kalaveden hoito

Paasikoski-Mutikaisenkari: Ruunaan yläkosket ovat luontaisen kalaston aluetta, jonne istutetaan taimenen pienpoikasia ja satunnaisesti pyyntikokoisia taimenia.

Neiti-, Murroo- ja Siikakoski, Kattila- ja Murroojärvi: Normaalia vapakalastusaluetta, minne istutetaan kesäkaudella säännöllisesti pyyntikoista taimenta ja kirjolohta.

Ruunaalla on tehty mittavia kunnostustöitä vuosina 2018 -2019. Lupa-alueeseen kuuluvilla koskilla on paranneltu vaelluskalojen elinympäristöjä muun muassa kutusorakoita ja poikastuotantoalueita lisäämällä. Lue lisää >

Virtaamat

Ajankohtainen Lieksanjoen virtaamatilanne selviää täältä.