Siirry pääsisältöön

Ruunaan kosket 7525

Ruunaan kosket, retkeilyalueen reitit, alueen majoituspalvelut sekä koskenlaskuyrittäjät mahdollistavat huikeita luontoelämyksiä niin kalastuksen kuin retkeilyn ja koskenlaskunkin merkeissä. Ruunaan kosket tarjoavat todellisia kalastuselämyksiä kaikille kalastuksen harrastajille, aloittelijoista ammattilaisiin.
 

Ruunaa sijaitsee Lieksasta 30 kilometriä itään. Ruunaan retkeilyalueella sijaitsevat kosket käsittävät alueen, joka alkaa Paasikosken niskalta ja päättyy Siikakosken alle. Ruunaalle kannattaa tulla niin perheen kuin kaveriporukan kanssa tai vaikka aivan yksinkin. Kaikki luonnonystävät keksivät varmasti mieleistä luontoaktiviteettia Ruunaan hulppeista maisemista.

Ruunaalla on tehty mittavia kalataloudellisia kunnostustöitä vuosina 2018–2019. Lupa-alueeseen kuuluvilla koskilla on paranneltu vaelluskalojen elinympäristöjä muun muassa kutusorakoita ja poikastuotantoalueita lisäämällä. Kunnostustyöt jatkuvat tulevina vuosina.

Tule Ruunaalle, jossa henkeäsalpaavan koskenlaskukokemuksen tai mieleenpainuvan patikkaretken kruunaa iltahetki nuotiolla juuri pyydettyjä virran antimia nauttien.

Veden lämpötilaa Ruunaalla voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).

Ruunaan kosket

Vapakalastus
Kalenterivuosi
Heittokalastus, Perhokalastus
Taimen, Kirjolohi, Harjus, Kuha, Ahven, Siika, Hauki, Säyne
Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia, Luontainen kalasto (ei istutuksia)
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Veneen vesillelaskupaikka, Mökki, Liikuntarajoitteisille sopiva

Luvan ostaminen

Ruunaan koskien vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia, 24 tuntia tai koko kauden. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
3 tuntia 15 €
24 tuntia 25 €
Kausilupa (kalenterivuosi) 300 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Pankakoski: Ruunaan retkeilykeskus, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski
Pankakoski: Ruunaan matkailu, Siikakoskentie 47, 81750 Pankakoski
Lieksa: Lieksan Retkiaitta, Pielisentie 126, 81700 Lieksa

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Kalenterivuosi

Kalastusajan poikkeukset

Kahlaaminen on kielletty 1. syyskuuta – 31. toukokuuta.

Paasikosken–Mutikaisenkarin alueella kalastus on kielletty 1. syyskuuta – 30. marraskuuta. Kalastajan tulee tarkistaa rajoitusalueen rajat lupa-alueen kartasta, esimerkiksi Retkikartta.fi-palvelusta.

Mihin lupa oikeuttaa

Koskilla on kiellettyä viehekalastaa ilman Ruunaan koskien vapalupaa 7525. Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla riippumatta siitä, onko henkilöllä vapalupa vai ei.

Vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä koski- ja virta-alueilla. Järvialueilla vapalupa oikeuttaa myös onkimaan ja pilkkimään.

Murroojärvellä ja Kattilajärvellä eivät päde yleiskalastusoikeudet. Niissä on siis kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa 7525. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Pohjois-Savon ELY-keskus.

Neitijärvellä ja Kattilalammella pätevät yleiskalastusoikeudet. Onkiakseen ja pilkkiäkseen kyseisillä lampi- ja järvivesillä henkilön ei siis tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua eikä ostaa vapalupaa. Viehekalastus yhdellä (1) vavalla on Neitijärvellä ja Kattilalammella sallittua henkilöille, jotka ovat maksaneet kalastonhoitomaksun, ovat alle 18-vuotiaita, 70 vuotta täyttäneitä tai ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. 

Myös Etelä-Suomen (7413) vapalupa oikeuttaa kalastamaan Neitijärvellä ja Kattilalammella.

Kalastusvälineet ja syötit

Kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Koski- ja virta-alueilla ootto-onki on kielletty.

Soutu-uistelussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.

Ruunaan vapalupa-alueella saa käyttää ainoastaan väkäsettömiä koukkuja. Vieheessä saa käyttää enintään kolmea koukkua eli joko

  • yhtä kolmihaaraa,
  • yhtä kaksihaaraa ja yhtä yksihaaraa tai
  • kolmea yksihaaraa.

Koski- ja virta-alueilla on kiellettyä käyttää syöttitahnaa, silikonipalloja tai luonnonsyöttejä, kuten toukkia, matoja, katkarapuja tai täkykaloja. Järvialueilla näiden syöttien käyttäminen on sallittua.

Vesikulkuneuvot

Moottoriveneestä kalastaminen on sallittua ainoastaan välijärvillä eli Kattilajärvellä ja Murroojärvellä.

Koski- ja virta-alueilla on sallittua käyttää soutuvenettä, mutta sitä ei saa ankkuroida. GPS-laitteella toimivien niin kutsuttujen taivasankkureiden käyttäminen on myös kielletty.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Järvilohi Kaiken kokoiset vapautettava Ympäri vuoden
Rasvaevällinen järvitaimen Kaiken kokoiset vapautettava Ympäri vuoden
Rasvaevätön taimen Vähintään 50 cm 1.9.–30.11.
Harjus Vähintään 40 cm 1.4.–31.5. Muuna aikana vapauttamista suositellaan.
Kuha Vähintään 45 cm Ei rauhoitusaikaa

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Paasikosken–Mutikaisenkarin alueella kalastaja saa ottaa saaliikseen yhden (1) harjuksen tai yhden (1) rasvaevättömän taimenen vuorokaudessa.

Neitikoskella, Murrookoskella, Siikakoskella, Kattilajärvellä ja Murroojärvellä saaliskiintiön suuruus riippuu luvan voimassaoloajasta. Näistä vesistöistä kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
3 tuntia 1 kirjolohi, harjus tai rasvaevätön taimen
24 tuntia 3 kirjolohta, harjusta tai rasvaevätöntä taimenta
Kalenterivuosi 2 kirjolohta, harjusta tai rasvaevätöntä taimenta vuorokaudessa

Muiden kalalajien saalismäärää ei ole rajoitettu.

24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Neitikoskella sijaitsee Ruunaan retkeilykeskus. Munkinvaarassa toimii Ruunaan Matkailu. Nämä yritykset tarjoavat muun muassa ravintola- ja majoituspalveluja, vuokraavat välineitä sekä myyvät kalastuslupia. Yritysten palvelutarjonnasta voi lukea niiden verkkosivuilta Ruunaa.fi ja Ruunaanmatkailu.fi.

Neitikoskella on myös liikuntarajoitteisille soveltuva, esteetön kalastuspaikka. Ruunaan esteettömistä palveluista voi lukea lisää Ruunaan retkeilyalueen sivulta (luontoon.fi).

Kattilakoski on varauskoski, jonka yritys tai ryhmä voi varata kokonaan omaan käyttöönsä. Tietoa Kattilakosken varaamisesta saa Ruunaan retkeilykeskuksesta Neitikoskelta.

Parhaiten alueelle pääsee Lieksan ja Ilomantsin väliseltä tieltä (numero 522), josta on opasteet Ruunaan länsipuolelle Ruunaan retkeilykeskukseen Neitikoskelle.

Kalaveden hoito

Neitikosken ja Siikakosken väliselle alueelle istutetaan taimenen pienpoikasia sekä kesäkaudella viikoittain pyyntikoista kirjolohta.

Ruunaan yläkosket eli Paasikosken ja Mutikaisenkarin välinen alue on luontaisen kalaston aluetta, jonne istutetaan taimenen ja järvilohen pienpoikasia.

Koskireitillä on panostettu myös vaelluskalojen elinympäristöihin erilaisin kunnostuksin. Kunnostustoimenpiteitä ovat olleet helikopterisorastuksena tehdyt kutusoraikot ja pienpoikasalueet. Sorastuksilla parannetaan järvilohen ja -taimenen elinympäristöjä ja lisätään kutupaikkoja. Vuosina 2018–2019 kunnostustoimia on tehty Paasikosken ja Mutikaisenkarin välisillä koskilla, jotka kaikki sijaitsevat lupa-alueella. Lue lisää Ruunaan koskien kunnostamisesta.

Veden lämpötilan vaikutus kalastamiseen

Veden lämpötilaa Ruunaalla voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi). Lue vastuullisen kalastajan ohjeista lisää siitä, miten voit huomioida korkeat lämpötilat omassa toiminnassasi.

Virtaamat

Ajantasainen Lieksanjoen vedenkorkeus- ja virtaamatilanne selviää osoitteesta www.ymparisto.fi.