Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riippuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.

Metsähallituksen kalastuspaikat ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen erillisen luvan.

Lupa on aina sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Pinnalla

Autiotuvissa voivat yöpyä hiihtäjät ja muut vaeltajat

18.04.2019

Suomessa on 250 autiotupaa, joita käyttävät ahkerasti myös kalastajat ja metsästäjät. Yksittäiset henkilöt voivat myös yöpyä autiotuvassa tilapäisesti, jos he ovat liikkeellä hiihtäen, jalkaisin tai muuten omin voimin. Kaupalliset asiakasryhmät tai moottorein liikkuvat käyttävät sen sijaan telttoja ja varaustupia.

Kalastusluvan voi ostaa automaatista vielä kahdessa paikassa

17.04.2019

Kalastuslupa-automaatit ovat käytössä vielä Hossassa ja Kuhmon Syväjärvellä. Manamansalon ja Kylmäluoman lupa-automaatit poistuivat käytöstä viime kesänä.

Kohteeseen Äkäsjoki ja Kesänkijärvi 2510 voi tällä hetkellä ostaa lupia vain mobiilissa

11.04.2019

Kalastuslupaa kohteeseen Äkäsjoki ja Kesänkijärvi 2510 ei toistaiseksi pysty ostamaan verkkokaupasta, puhelinpalvelusta eikä luvanmyyntipisteistä.

Tuikki on ilmestynyt!

11.04.2019

Metsähallituksen lehti kalastajille on kolahtanut postilaatikoihin. Tuikki-lehden saavat ilmaiseksi kotiinsa postitettuna kaikki, jotka viime vuonna hankkivat kalastusluvan Metsähallitukselta.

Ruunaan kalastusjärjestelyihin muutoksia 2020 alkaen

08.04.2019

Metsähallitus, Pohjois-Savon ELY-keskus ja Luonnonvarakeskus ovat neuvotelleet kalastusjärjestelyistä Ruunaan koskilla Lieksassa. ELY-keskuksen poikkeuslupapäätös tuo mukanaan muutoksia, jotka astuvat voimaan vuonna 2020. Syyskalastus voi kuitenkin edelleen jatkua.