Metsästys Pohjois-Suomessa poikkeaa muun maan metsästysjärjestelyistä. Metsästyslain 8 §:n mukaan Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnissa paikallisella on nimittäin vapaa metsästysoikeus valtion mailla omassa kotikunnassaan. Näiden edellä mainittujen maakuntien ja paikkakuntien poronhoitoalueilla paikallinen asukas ei siis tarvitse erillistä Metsähallituksen myöntämää karhunmetsästyslupaa, jos hän metsästää karhua oman kotikuntansa alueella.

Ulkopaikkakuntalainen metsästäjä tarvitsee aina Metsähallitukselta henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan, jos hän metsästää karhua poronhoitoalueella Lapin maakunnassa, Kainuun maakunnassa, Kuusamossa, Pudasjärvellä tai Taivalkoskella. Samoin erillisen karhunmetsästysluvan tarvitsevat paikalliset, jotka asuvat poronhoitoalueella mutta niin sanotun vapaan metsästysoikeuden alueen ulkopuolella (Utajärvellä, Iissä tai Oulun kaupunkiin kuuluvissa Yli-Iissä ja Ylikiimingissä). Karhunmetsästysluvalla saa ampua yhden karhun.

Alueelliset kiintiöt

Poronhoitoalueella karhua saa metsästää niin kauan, kunnes alueellinen kiintiö tulee täyteen tai karhunmetsästyskausi on ohi. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (5.7.2019) mukaisesti läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 15 karhua metsästyskaudella 2019 ja itäisen poronhoitoalueen kiintiö 70 karhua metsästyskaudella 2019.

Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon sekä Suomussalmen kunnat ja läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Lupa-alueen kartta (PDF, 3,44 Mt) >

Yksityiskohtainen kartta lupa-alueesta Retkikartta.fi-palvelussa >

Karhunpyyntikiintiön tilannetta voi seurata reaaliaikaisesti Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi) >
Kiintiötilanteesta sekä metsästyksen keskeyttämisestä (kiintiön tullessa täyteen) tiedotetaan myös paikallisradioiden välityksellä.

Karhun metsästysaika alkaa 20. elokuuta kello 00.00 ja päättyy kunnes alueellinen kiintiö on tullut täyteen, kuitenkin viimeistään 31. lokakuuta kello 24.00.

Saalisilmoitus

Karhun kaatamisesta on tehtävä lakisääteinen saalisilmoitus. Suomen riistakeskuksen Oma riista -mobiilisovelluksella karhunkaatajat voivat tehdä saaliista ilmoituksen jo maastossa. Mikäli karhunkaatopaikalla ei ole puhelinverkkoa, saalisilmoitus välittyy Oma riista -palveluun heti, kun puhelin on jälleen verkossa ja sovellus käynnistetään.

Tietoa ostamisesta

Karhunmetsästyksen kausilupa maksaa 50 euroa ja vuorokausilupa 25 euroa.

Karhunmetsästysluvan voi hankkia verkkokaupasta, palvelunumerosta tai kännykällä:

 

Verkkokaupasta voi ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen karhunmetsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on auki arkisin kello 9–16.

 

Luvan voi tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja saat luvan tekstiviestinä. Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi. Yhdellä matkapuhelinliittymällä voi ostaa lupia kuukauden aikana enintään 200 euron arvosta.

Lupatyyppi Numero Hinta
Kausilupa 0600 551616 49,99 € + mpm
Vuorokausilupa 0600 551617 25,12 € + mpm

Lisätiedot

Ennen luvan ostamista tulee lukea lupien hankinta- ja peruutusehdot >

CITES-lupa

Karhun tai sen osan myyntiä tai muuta kaupallista käyttöä varten tarvittava CITES-lupa haetaan Suomen ympäristökeskukselta.

Hakemukseen liitetään Suomen riistakeskuksen todistus eläimen luvallisesta saannosta. Ohje todistuksen hakemisesta on poikkeuslupapäätöksen mukana.

Lue lisää CITES-luvasta (ymparisto.fi) >