Siirry pääsisältöön

Metsästys Pohjois-Suomessa poikkeaa muun maan metsästysjärjestelyistä. Metsästyslain 8. pykälän mukaan Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnissa paikallisella on nimittäin vapaa metsästysoikeus valtion mailla omassa kotikunnassaan. Näiden edellä mainittujen maakuntien ja paikkakuntien poronhoitoalueilla paikallinen asukas ei siis tarvitse erillistä Metsähallituksen myöntämää karhunmetsästyslupaa, jos hän metsästää karhua oman kotikuntansa alueella.

Ulkopaikkakuntalainen metsästäjä tarvitsee aina Metsähallitukselta henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan valtion alueille, jos hän metsästää karhua poronhoitoalueella Lapin maakunnassa, Kainuun maakunnassa, Kuusamossa, Pudasjärvellä tai Taivalkoskella. Samoin erillisen karhunmetsästysluvan tarvitsevat paikalliset, jotka asuvat poronhoitoalueella mutta niin sanotun vapaan metsästysoikeuden alueen ulkopuolella (Utajärvellä, Iissä tai Oulun kaupunkiin kuuluvissa Yli-Iissä ja Ylikiimingissä). Karhunmetsästysluvalla saa ampua yhden karhun.

Huomaathan, että karhunmetsästys rajavyöhykkeellä on lähtökohtaisesti kielletty. Rajavyöhykkeelle paenneen haavoittuneen karhun jäljittämiseen tai sinne kaatuneen karhun noutamiseen tarvitaan aina lupa Rajavartiolaitokselta.

Alueelliset kiintiöt

Poronhoitoalueella karhua saa metsästää niin kauan, kunnes alueellinen kiintiö tulee täyteen tai karhunmetsästyskausi on ohi. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 826/2023 (finlex.fi) mukaisesti läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 5 karhua metsästysvuonna  2023 ja itäisen poronhoitoalueen kiintiö 45 karhua metsästysvuonna 2023.

Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon sekä Suomussalmen kunnat ja läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Karhunmetsästysalueen poronhoitoalueilla näet Retkikartta.fi-palvelussa.

Karhunpyyntikiintiön tilannetta voi seurata reaaliaikaisesti Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi). Kiintiötilanteesta sekä metsästyksen keskeyttämisestä (kiintiön tullessa täyteen) tiedotetaan myös paikallisradioiden välityksellä.

Karhun metsästysaika alkaa 20. elokuuta 2023 kello 00.00 ja päättyy kunnes alueellinen kiintiö on tullut täyteen, kuitenkin viimeistään 31. lokakuuta 2023 kello 24.00.

Tietoa ostamisesta

Karhunmetsästyksen kausilupa maksaa 50 euroa ja vuorokausilupa 25 euroa (1.1.2024 alkaen 60 € ja 30 €).

Karhulupien myynti metsästyskaudelle 2023 alkaa 10. elokuuta. Karhunmetsästysluvan voi hankkia verkkokaupasta, Eräluvat-sovelluksesta tai palvelunumerosta. Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

Sovelluksella voit ostaa karhuluvan itsellesi. Maksuvälineeksi käy pankki- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Metsähallituksen karhunmetsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

Ennen luvan ostamista tulee lukea lupien hankinta- ja peruutusehdot.

Kartat Oma riista-palvelussa

Vuoden 2023 aluekoodit 

Voit ladata poronhoitoalueen karhunmetsästyskartan Oma riista -palveluun. Toimi näin:

  1. Avaa Oma riista -sovellus.
  2. Valitse kartta.
  3. Mene asetuksiin (hammasrataskuvake).
  4. Valitse Lisää alue -kohdasta Oma riista -alue.
  5. Valitse Aluetunnus.
  6. Näppäile oikea aluekoodi:
    • Itäisen poronhoitoalueen karhukartan aluekoodi on E2EBJB2YDP.
    • Läntisen poronhoitoalueen karhukartan aluekoodi on 2BH9YVJQB5.
  7. Paina Ok ja palaa karttaan. Oikea alue latautuu näytölle.

Saalisilmoitus

Karhun kaatamisesta on tehtävä lakisääteinen saalisilmoitus. Suomen riistakeskuksen Oma riista -mobiilisovelluksella karhunkaatajat voivat tehdä saaliista ilmoituksen jo maastossa. Mikäli karhunkaatopaikalla ei ole puhelinverkkoa, saalisilmoitus välittyy Oma riista -palveluun heti, kun puhelin on jälleen verkossa ja sovellus käynnistetään.

CITES-lupa

Karhun tai sen osan myyntiä tai muuta kaupallista käyttöä varten tarvittava CITES-lupa haetaan Suomen ympäristökeskukselta.

Hakemukseen liitetään Suomen riistakeskuksen todistus eläimen luvallisesta saannosta. Ohje todistuksen hakemisesta on poikkeuslupapäätöksen mukana.

Lue lisää CITES-luvasta (ymparisto.fi).