Oman kuntansa alueella metsästäessään paikallinen asukas ei tarvitse metsästyslain 8 §:n alueella erillistä Metsähallituksen myöntämää karhunmetsästyslupaa. Ulkopaikkakuntalainen metsästäjä tarvitsee sen sijaan Metsähallitukselta aina henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan, jolla saa ampua yhden karhun. Samoin erillisen karhunmetsästysluvan tarvitsevat paikalliset, jotka asuvat poronhoitoalueella mutta ns. vapaan metsästysoikeuden alueen ulkopuolella (Utajärvi, Ii sekä Oulun kaupunkiin kuuluvat Yli-Ii ja Ylikiiminki).

Poronhoitoalueella karhuja metsästetään ilman erillisiä poikkeuslupia: metsästys jatkuu, kunnes alueellinen kiintiö tulee täyteen.

Aiemmin poronhoitoalueen karhusaaliin ilmoittamiseen ja kiintiön tarkistamiseen käytetty karhupuhelinpalvelu ei ole enää käytössä. Karhunpyyntikiintiön tilannetta itäisellä ja läntisellä poronhoitoalueella voi seurata Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta. Tämä onnistuu helposti myös älypuhelimilla. Kiintiötilanteesta ja metsästyksen keskeyttämisestä kiintiön tullessa täyteen tiedotetaan myös paikallisradioiden välityksellä.

Karhunkaatajat voivat nyt kirjata saaliin Oma riista -mobiilisovelluksella helposti jo kaatopaikalta. Mikäli kaatopaikalla ei ole puhelinverkkoa, kirjaus välittyy Oma riista -palveluun heti, kun puhelin on jälleen verkossa. Varsinainen lakisääteinen saalisilmoitus tehdään Oma riista -verkkopalvelussa, ja sen pohjana voi käyttää maastossa tehtyä saaliskirjausta. Lakisääteistä saalisilmoitusta ei voi vielä jättää Oma riista -mobiilisovelluksella.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 496/2018 (2.7.2018) mukaisesti läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 20 karhua ja itäisen poronhoitoalueen kiintiö 75 karhua. Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon sekä Suomussalmen kunnat ja läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Tarkista reaaliaikainen karhunpyyntikiintiön tilanne Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla.

Karhun metsästysaika alkaa 20.8. klo 00.00 ja päättyy 31.10. klo 24.00 tai kunnes alueellinen kiintiö on tullut täyteen.

Lupa-alueen kartta (PDF)

Ostotiedot

  • Kausilupa 50 €
  • Vuorokausilupa 25 €

Luvanostopaikat

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

Mobiililupa

Luvan voit tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja saat luvan tekstiviestinä. Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Mobiililuvissa matkapuhelinliittymäkohtainen käyttöraja on 100 euroa kuukaudessa sekä 2 ostosta/päivä/liittymä.

Soita haluamasi lupatyypin numeroon:

Lupatyyppi Numero Hinta
Kausilupa 0600 551616 49,99 € + mpm
Vuorokausilupa 0600 551617 25,12 € + mpm

 

 

Lisätiedot

Muista lukea lupien hankinta- ja peruutusehdot >

CITES-lupa

Karhun tai sen osan myyntiä / muuta kaupallista käyttöä varten tarvittava CITES-todistus haetaan Suomen ympäristökeskukselta.

Hakemukseen liitetään Suomen riistakeskuksen todistus eläimen luvallisesta saannosta. Ohje todistuksen hakemisesta on poikkeuslupapäätöksen mukana.

Lisätietoa Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta tai cites@ymparisto.fi.