Oman kuntansa alueella metsästäessään paikallinen asukas ei tarvitse metsästyslain 8 §:n alueella erillistä Metsähallituksen myöntämää karhunmetsästyslupaa. Ulkopaikkakuntalainen metsästäjä tarvitsee sen sijaan Metsähallitukselta aina henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan, jolla saa ampua yhden karhun. Samoin erillisen karhunmetsästysluvan tarvitsevat paikalliset, jotka asuvat poronhoitoalueella mutta ns. vapaan metsästysoikeuden alueen ulkopuolella (Utajärvi, Ii sekä Oulun kaupunkiin kuuluvat Yli-Ii ja Ylikiiminki).

Poronhoitoalueella karhuja metsästetään ilman erillisiä poikkeuslupia: metsästys jatkuu, kunnes alueellinen kiintiö tulee täyteen.

Kiintiöt

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 496/2018 (2.7.2018) mukaisesti läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 20 karhua ja itäisen poronhoitoalueen kiintiö 75 karhua. Itäiseen poronhoitoalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon sekä Suomussalmen kunnat ja läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Karhunpyyntikiintiön tilannetta voi seurata reaaliaikaisesti Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi) >
Kiintiötilanteesta ja metsästyksen keskeyttämisestä kiintiön tullessa täyteen tiedotetaan myös paikallisradioiden välityksellä.

Karhun metsästysaika alkaa 20.8. klo 00.00 ja päättyy 31.10. klo 24.00 tai kunnes alueellinen kiintiö on tullut täyteen.

Lupa-alueen kartta (pdf ) >

Yksityiskohtainen kartta lupa-alueesta Retkikartta.fi-palvelussa >

Saalisilmoitus

Aiemmin poronhoitoalueen karhusaaliin ilmoittamiseen ja kiintiön tarkistamiseen käytetty karhupuhelinpalvelu ei ole enää käytössä. Karhunkaatajat voivat tehdä saaliista lakisääteisen saalisilmoituksen jo maastossa Suomen riistakeskuksen Oma riista -mobiilisovelluksella (aluksi vain Android-mobiililaitteilla, myöhemmin syksyllä myös iOS-laitteilla). Mikäli kaatopaikalla ei ole puhelinverkkoa, lakisääteinen saalisilmoitus välittyy Oma riista -palveluun heti, kun puhelin on jälleen verkossa ja sovellus käynnistetään.

Jos käytössäsi on iOS-laite kuten iPhone, voit tehdä Oma riista -mobiilisovelluksella kirjauksen saaliista kaatopaikalla, mutta varsinainen lakisääteinen saalisilmoitus tulee täydentää ja lähettää Oma riista -verkkopalvelussa. Pohjana voit käyttää maastossa tehtyä saaliskirjausta.

Ostotiedot

  • Kausilupa 50 €
  • Vuorokausilupa 25 €

Luvanostopaikat

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

Mobiililupa

Luvan voit tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja saat luvan tekstiviestinä. Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Mobiililuvissa matkapuhelinliittymäkohtainen käyttöraja on 200 euroa kuukaudessa sekä 2 ostosta/päivä/liittymä.

Soita haluamasi lupatyypin numeroon:

Lupatyyppi Numero Hinta
Kausilupa 0600 551616 49,99 € + mpm
Vuorokausilupa 0600 551617 25,12 € + mpm

Lisätiedot

Muista lukea lupien hankinta- ja peruutusehdot >

CITES-lupa

Karhun tai sen osan myyntiä / muuta kaupallista käyttöä varten tarvittava CITES-todistus haetaan Suomen ympäristökeskukselta.

Hakemukseen liitetään Suomen riistakeskuksen todistus eläimen luvallisesta saannosta. Ohje todistuksen hakemisesta on poikkeuslupapäätöksen mukana.

Lisätietoa Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta (ymparisto.fi) tai cites(a)ymparisto.fi.