Siirry pääsisältöön

Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

Kalastuslaissa onkimisella tarkoitetaan ilman viehettä ja heittokalastukseen soveltuvaa kelaa harjoitettavaa kalastusta, jossa käytetään yhtä vapaa ja koukkua. Pilkkiminen puolestaan on kalastusta yhdellä lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä.

Yleiskalastusoikeudet oikeuttavat vain yhden vavan käyttöön onkimisessa, pilkkimisessä ja silakkalitkalla kalastuksessa. Kalastaakseen usealla vavalla täytyy 18–69-vuotiaiden aina maksaa kalastonhoitomaksu sekä hankkia vedenomistajan lupa. Poikkeuksena kalastajat, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidän ei tarvitse suorittaa kalastonhoitomaksua.

Rajoitukset

Onkiminen ja pilkkiminen on kiellettyä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä vesialueilla, joilla kalastus on kielletty muun säädöksen tai määräyksen nojalla.

ELY-keskukset voivat kieltää onkimisen ja pilkkimisen joillain erikoisalueilla. Esimerkiksi useilla Metsähallituksen vapa-alueilla tarvitset luvan myös pilkkimiseen ja onkimiseen.

Tarkista, missä ei saa pilkkiä tai onkia ilman lupaa

  • Kalastusrajoitus.fi-palvelu: Kartta näyttää, missä onkija ja pilkkijä tarvitsee erillisen luvan tai missä kalastus on kielletty.
  • Retkikartta.fi-palvelu: Metsähallituksen alueet, joissa onkija ja pilkkijä tarvitsee erillisen kalastusluvan tai missä onkiminen ja pilkkiminen on kielletty. Valitse valikosta näkyviin "Metsästys ja kalastus", "Kalastuskohteet" ja "Vapa-alueet".