Peurajärven kalastusalue 7510

Nurmeksen ja Sotkamon rajalla sijaitsevan Peurajärven monipuoliset vedet tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja kalastajalle. Järviä, lampia ja pieniä jokia on yli 200 hehtaaria, joten niistä löytävät omansa niin kirjolohen kalastajat, hauen pyytäjät kuin kuhan uistelijat sekä uutuutena tuulastajat. Peurajärven monipuolinen palveluvarustus mahdollistaa mukavan kalaretken tai mökkiloman retkeillen, marjastaen tai metsästäen. Innokkaimmat luontoharrastajat voivat tutustua Hiidenportin kansallispuistoon, joka on patikkamatkan päässä Peurajärveltä.

Kirkasvetisestä Iso-Valkeisesta saaliiksi voi tavoitella pyyntikoisena istutettua kirjolohta. Muissa alueen vesissä saaliiksi voi saada kuhaa, ahventa, haukea ja siikaa. Spesiaalikohteena alueella on Urtti-Valkeinen, joka on varattu avovesikautena ainoastaan tuulastukseen ja harppuunakalastukseen.

Koe tuulastuksen kiehtova ja jännittävä tunnelma tai leppoisa kirjolohen kalastus kirkkailla Peurajärven kalavesillä!

 

Peurajärven kalastusalue

Vapakalastus
Kalenterivuosi.
Pilkkiminen, Heittokalastus, Tuulastus
Kirjolohi, Siika, Hauki, Kuha, Ahven
Luontainen kalasto, ei istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia, Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Kota, Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Mökki
Iso-Valkeinen

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 h
 • 18 € / vrk
 • 90 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen. Maksutonta lupaa koskevat samat lupaehdot kuin maksullista viikkolupaa.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Nurmes: Konesola Ky
Kuhmo: Pääkkönen & Piirainen

Kuhmo: Huoltamo Kuksa Oy

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi.
 • Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen.
 • Kohdekohtainen Peurajärven 7510 vapalupa tarvitaan Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella. Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella Pohjois-Karjalan ELY:n päätöksellä (POSELY/1345/5710/2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi. Muissa Peurajärven alueen vesissä saa kalastaa Etelä-Suomen (7413) vapaluvalla tai yleiskalastusoikeuksin (onkiminen, pilkkiminen ja viehekalastus kalastonhoitomaksulla)
 • Iso-Valkeisella on sallittu kaikki keinotekoiset vieheet sekä luonnonsyötit (mato, toukat, täkykalat) sekä  syöttitahna ja silikonopallot yms.
 • Urtti-Valkeisella sallittu avovesikautena vain tuulastus / jousi-, harppuuna- ja sukelluskalastus sekä talvikautena pilkintä. Muu kalastus kielletty. Tuulastus / jousikalastus sekä harppuuna- ja sukelluskalastus on kielletty Iso-Valkeisella.
 • Kalastaja saa käyttää jäältä kalastettaessa kahta vapaa ja siimaa, joista toinen saa olla ns. ootto-onki. Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Avovesikaudella saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa, joka on kädessä tai käden ulottuvilla (max. 2 m). Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Soutu-uistelussa saa käyttää 2 vapaa tai siimaa/kalastaja.
 • Oman veneen käyttö sallittu Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella. Veneen säilytys sallittu ainoastaan Iso-Valkeisella itärannan venesatamassa. Veneessä oltava näkyvillä omistajan yhteystiedot. Moottoriveneen (myös sähkömoottori) käyttö kalastuksessa on kielletty Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella.
 • Myös koukkukalastus, tuulastus ja jousikalastus on mahdollista Peurajärvellä ja Mäntyjärvellä lupa-alueen 7001 Ylä-Karjala/Ylä-Savo pyydysluvalla.

Huom! Jos jäältä kalastettaessa kalastaa aktiiviongella (pilkkii) ja samaan aikaan on pyynnissä ootto-onki, kalastonhoitomaksun tulee olla maksettu.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Kuha vähintään 45 cm.
 • Kirjolohella ja siialla ei ole pyyntimittaa.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

3 tunnin lupa 1 lohikala
Vuorokausilupa 3 lohikalaa / vrk
Viikkolupa 2 lohikalaa / vrk

 

Saaliskiintiö ei koske siikaa. Kalastuslupa päättyy kalastajan otettua saaliiksi kiintiön salliman määrän kiintiöityjä kaloja.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Huom! Kalastaja saa ottaa saaliikseen lupatyypistä ja lupien määrästä riippumatta enintään 3 lohikalaa/vrk (00:00-24:00).

Lisätiedot

Palvelut

Metsähallitukselta vuokrattavissa 5 kpl soutuveneitä. Vuokrauksen hinnat: 15 euroa/vrk tai 45 euroa/viikko. Veneiden vuokrauksen ja avaimet hoitavat Reijo ja Tarja Piironen Saramolta. Avaimet ovat noudettavissa päivittäin ajalla 9.00-21.00. Reijo puh. 040-752 6141 ja Tarja (klo 17:00-21:00) puh. 040-752 6153.

Oman veneen säilytys alueella maksaa 20 euroa/vuosi. Venepaikat Konesolalta Nurmeksesta puh. 013-480 180.

Mökkimajoitusta Peurajärven mökeissä, myös isolle ryhmälle oma kämppänsä. Polkuverkosto laavuineen ja nuotiopaikkoineen, keittokatos, matkailuvaunupaikkoja. Polkureitti Hiidenportin kansallispuistoon.

Peurajärvi sijaitsee Nurmeksesta pohjoiseen noin 40 km. Opastus alueelle on Nurmes-Kuhmo-tieltä ja Valtimo-Kuhmo-tieltä.

Kalaveden hoito

Pyyntikokoisen kirjolohen istutukset Iso-Valkeiseen maalis-huhtikuussa 4 kertaa, touko-syyskuussa 2-3 viikon välein ja ennen joulua. Siian ja kuhan istutuksia vuosittain alueen järviin ja lampiin.