Siirry pääsisältöön

Peurajärven kalastusalue 7510

Nurmeksen ja Sotkamon rajalla sijaitsee Peurajärven vapalupa-alue, jonka monipuoliset vedet tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja kalastajalle. Kirkasvetisestä Iso-Valkeisesta saaliiksi voi tavoitella pyyntikoisena istutettua kirjolohta. Muissa alueen vesissä saaliiksi voi saada kuhaa, ahventa, haukea ja siikaa. Urtti-Valkeinen on alueen erikoiskohde, joka on varattu avovesikautena ainoastaan tuulastukseen ja harppuunakalastukseen.

Peurajärven monipuolinen palveluvarustus mahdollistaa mukavan kalaretken tai mökkiloman retkeillen, marjastaen tai metsästäen. Innokkaimmat luontoharrastajat voivat tutustua Hiidenportin kansallispuistoon, joka on patikkamatkan päässä Peurajärveltä.

Koe tuulastuksen kiehtova ja jännittävä tunnelma tai leppoisa kirjolohen kalastus kirkkailla Peurajärven kalavesillä!

Peurajärven kalastusalue

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Huom! Peurajärvellä kalastus on kielletty 6.6. klo 00.00 – 8.6. klo 15.00 lasten Vapapäivän vuoksi.
Pilkkiminen, Heittokalastus, Tuulastus
Kirjolohi, Siika, Hauki, Kuha, Ahven
Luontainen kalasto (ei istutuksia), Luontaisten lajien poikasistutuksia, Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Kota, Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Mökki
Iso-Valkeinen

Luvan ostaminen

Peurajärven vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia tai 24 tuntia. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
3 tuntia 15 €
24 tuntia 25 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Nurmes: Konesola Ky
Kuhmo: Pääkkönen & Piirainen
Kuhmo: Huoltamo Kuksa Oy

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Kalenterivuosi. Huom! Peurajärvellä kalastus on kielletty 6.6. klo 00.00 – 8.6. klo 15.00 lasten Vapapäivän vuoksi.

Mihin lupa oikeuttaa

Peurajärven 7510 vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä sekä onkimiseen ja pilkkimiseen.

Yleiskalastusoikeudet eivät päde Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella. Näillä vesialueilla on siis kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa 7510. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Pohjois-Savon ELY-keskus.

Muilla Peurajärven vapalupa-alueen vesillä pätevät yleiskalastusoikeudet. Onkiakseen ja pilkkiäkseen kyseisillä lampi- ja järvivesillä henkilön ei siis tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua eikä ostaa vapalupaa. Myös viehekalastus yhdellä (1) vavalla on näillä lampi- ja järvivesillä sallittua henkilöille, jotka ovat maksaneet kalastonhoitomaksun tai ovat alle 18-vuotiaita, 70 vuotta täyttäneitä tai ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Myös Etelä-Suomen (7413) vapalupa oikeuttaa kalastamaan muilla Peurajärven vapalupa-alueen vesillä paitsi Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella.

Kalastusvälineet ja syötit

Avovesikaudella kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Soutu-uistelussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.

Jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Näistä vavoista toinen saa olla niin kutsuttu ootto-onki (vapa, joka jätetään yksin pyyntiin). Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Jos 18–69-vuotias kalastaa jäältä aktiiviongella eli pilkkii ja hänellä on samaan aikaan pyynnissä ootto-onki, täytyy hänellä olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidän ei tarvitse suorittaa kalastonhoitomaksua.

Avovesikaudella Urtti-Valkeisella on sallittu ainoastaan tuulastus sekä jousi-, harppuuna- tai sukelluskalastus. Talvikautena Urtti-Valkeisella saa ainoastaan pilkkiä edellä mainituin ehdoin.

Iso-Valkeisella tuulastus, jousikalastus sekä harppuuna- ja sukelluskalastus on kielletty.

Iso-Valkeisella saa käyttää kaikenlaisia keinotekoisia vieheitä, syöttitahnaa, silikonipalloja sekä luonnonsyöttejä, kuten matoa, toukkia, katkarapuja ja täkykaloja.

Peurajärvellä ja Mäntyjärvellä on sallittua myös koukkukalastus, tuulastus ja jousikalastus, kun hankkii Ylä-Karjalan ja Ylä-Savon (7001) pyydysluvan.

Vesikulkuneuvot

Iso-Valkeisella ja Urtti-Valkeisella saa käyttää omaa venettä mutta ei moottorivenettä. Myös sähkömoottorin käyttö on kielletty.

Muilla lupa-alueen vesillä saa käyttää myös moottorivenettä.

Venettä saa säilyttää ainoastaan Iso-Valkeisen itärannan venesatamassa. Veneessä on oltava näkyvillä omistajan yhteystiedot.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Kuhan alin sallittu pyyntimitta on 45 cm, joten sitä pienemmät kuhat kalastajan tulee vapauttaa takaisin veteen.

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Saaliskiintiön suuruus riippuu luvan voimassaoloajasta. Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
3 tuntia 1 kirjolohi
24 tuntia 3 kirjolohta

Muiden kalalajien saalismäärää ei ole rajoitettu.

24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Peurajärven vapalupa-alue sijaitsee noin 40 kilometriä Nurmeksesta pohjoiseen. Alueelle on opasteet Nurmeksen ja Kuhmon väliseltä tieltä (kantatie 75) sekä Valtimon ja Kuhmon väliseltä tieltä 5284.

Metsähallituksella on vuokrattavana viisi soutuvenettä. Yhden veneen vuokra on 15 euroa vuorokaudelta tai 45 euroa viikolta. Veneitä vuokraavat Reijo ja Tarja Piironen Saramolta. Reijon puhelinnumero on 040 752 6141 ja Tarjan 040 752 6153. Tarja vastaa puhelimeen kello 17.00–21.00. Avaimet ovat noudettavissa päivittäin kello 9.00–21.00.

Oman veneen säilytys alueella maksaa 20 euroa vuodessa. Venepaikan voi vuokrata Konesolalta Nurmeksesta soittamalla puhelinnumeroon 013 480 180.

Peurajärvellä on mökkejä ja oma kämppä myös isolle ryhmälle. Mökkejä ja kämppää vuokraa Lomarengas (lomarengas.fi).

Alueella on polkuverkosto, jonka varrella on nuotiopaikkoja, laavu, kotia, vuokrakämppiä sekä matkailuvaunupaikkoja. Alueelta johtaa polku myös Hiidenportin kansallispuistoon.

Kalaveden hoito

Iso-Valkeiseen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta maalis-huhtikuussa neljä kertaa, touko-syyskuussa 2–3 viikon välein sekä ennen joulua. Siikaa ja kuhaa istutetaan alueen järviin ja lampiin vuosittain.