Siirry pääsisältöön

Tien päätyttyä alkaa elämys! Metsähallitukselta saat maastoliikenteen luvat valtion maille.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat ne maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (laki Metsähallituksesta 234/2016 24§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo on valtion mailla pääsääntöisesti kielletty. Olemassa on kuitenkin poikkeuksia, jolloin voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja tapauskohtaisen harkinnan.

Vapaa moottorikelkkailu, josta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride, on mahdollista valtion mailla eri puolille Suomea. Vapaasta kelkkailusta ja sille osoitetuista alueista voit lukea lisää metsa.fi-sivustolta.

Uralla

Metsähallitukselle etsitään uutta erätalousjohtajaa

13.02.2024

Maa- ja metsätalousministeriö hakee Metsähallitukselle uutta erätalousjohtajaa. Paikka vapautuu elokuussa, kun nykyinen viranhaltija Jukka Bisi jää eläkkeelle. Erätalousjohtajan virka on haettavana 23. helmikuuta kello 12 saakka.

Eräluvat-puhelinpalvelu suljettu maanantaina 22.1.2024

15.01.2024

Tietoa luvista ja lupa-alueista löydät Eräluvat.fi-sivustolta. Sivustolta pääset myös verkkokauppaan. Luontoon.fi-sivustolla on tietoa tuvista sekä luontokeskusten yhteystiedot.

Tiedoksi moottorikelkkailijoille: Kalliuskosken silta Puolangalla pois käytöstä maalis-huhtikuun

12.01.2024

Kelkkailu-ura on sillan kohdalta poikki rakennustöiden ajan eikä koskea pääse ylittämään jäätä pitkin.

Eräluvat-sovelluksessa ongelmia omien lupien esittämisessä

21.12.2023

Käyttäjillä on esiintynyt ongelmaa, jossa lupatositetta avattaessa sovellus sulkeutuu. Ongelmaa selvitetään parhaillaan.