Siirry pääsisältöön

Tien päätyttyä alkaa elämys! Metsähallitukselta saat maastoliikenteen luvat valtion maille.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat ne maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (laki Metsähallituksesta 234/2016 24§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo on valtion mailla pääsääntöisesti kielletty. Olemassa on kuitenkin poikkeuksia, jolloin voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja tapauskohtaisen harkinnan.

Vapaa moottorikelkkailu, josta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride, on mahdollista valtion mailla eri puolille Suomea. Vapaasta kelkkailusta ja sille osoitetuista alueista voit lukea lisää metsa.fi-sivustolta.

Uralla

Metsähallitus etsii tuhatta henkilöä Erä- ja luontoyhteisön jäseniksi - tule kehittämään yhdessä luonnossa liikkujien tulevaisuuden palveluita

19.01.2023

Tavoitteena on koota Suomen suurin luonnossa liikkumiseen ja eränkäyntiin keskittynyt asiakasyhteisö. Metsähallitus toivoo, että mukaan hakisivat niin retkeilijät, metsästäjät, kalastajat kuin vaeltajatkin – myös he, joille luonnossa liikkuminen tai eräily on vasta haave.

Eräluvat-sovelluksen verkkomaksu poissa käytöstä

18.01.2023

Muut maksutavat toimivat Eräluvat-sovelluksessa, mutta verkkomaksu on toistaiseksi poissa käytöstä. Eräluvat-kaupassa myös verkkomaksu toimii normaalisti.

Moottorikelkkaurien merkkaukset alkavat Inarin ja Utsjoen alueella

11.01.2023

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut moottorikelkkaurien merkkauksen jääpeitteisillä alueilla 9.1.2023 alkaneella viikolla. Sääolojen salliessa merkkaukset pyritään saamaan valmiiksi tammikuun aikana.

Kuulutus: kalastuksen ja maastoliikenteen kiintiöpäätökset

22.11.2022

Metsähallitus on vahvistanut aluekohtaiset kalastus- ja maastoliikennelupakiintiöt.

Maastoliikenteen kiintiöpäätökset

Metsähallitus vahvistaa alueelliset maastoliikennelupakiintiöt valtion maille sekä moottorikelkkauria että niiden ulkopuolisia alueita koskien.

Tutustu maastoliikenteen kiintiöpäätökseen.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.