Siirry pääsisältöön

Tien päätyttyä alkaa elämys! Metsähallitukselta saat maastoliikenteen luvat valtion maille.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat ne maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (laki Metsähallituksesta 234/2016 24§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo on valtion mailla pääsääntöisesti kielletty. Olemassa on kuitenkin poikkeuksia, jolloin voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja tapauskohtaisen harkinnan.

Vapaa moottorikelkkailu, josta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride, on mahdollista valtion mailla eri puolille Suomea. Vapaasta kelkkailusta ja sille osoitetuista alueista voit lukea lisää metsa.fi-sivustolta.

Uralla

Olemme päivittäneet Eräluvat-verkkopalvelujen tietosuojaselosteen

05.05.2022

Selosteessa kerromme, mitä tietoja asiakkaista kerätään ja miten niitä säilytetään ja käsitellään.

Metsähallituksen tupien varaaminen vuodelle 2023 aukeaa maanantaina 2.5. klo 12.00

27.04.2022

Varaus- ja vuokratupia voi varata Eräluvat-kaupasta. Pieni osa tuvista on varattavissa alueen luontokeskuksesta tai yhteistyöyrittäjien kautta.

Verkkokaupassa huoltokatko 21.4. kello 7 alkaen

19.04.2022

Huoltokatkon arvioitu kesto on noin kaksi tuntia. Katkon aikana ostoksia ei voi tehdä myöskään Eräluvat-sovelluksen tai puhelinpalvelun kautta.

Sompiojärventiellä tienrakennustöitä – vaikuttavat Pyhä-Nattasen alueen kävijöihin viikolla 13

23.03.2022

Sompiojärven tiellä aloitetaan kahden suuren rumpuputken vaihtotyöt viikolla 13. Vaihtotyö suoritetaan Kotaojan ja Hietaojan väliselle kohdalle, ja tie on ajoittain suljettu rummun vaihdon ajan. Työtä pyritään tekemään päivisin kello 6 - 20 välisenä aikana.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.

Maastoliikenteen kiintiöpäätökset

Metsähallitus vahvistaa alueelliset maastoliikennelupakiintiöt valtion maille sekä moottorikelkkauria että niiden ulkopuolisia alueita koskien.

Tutustu maastoliikenteen kiintiöpäätökseen.