Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Koskien kunnostus jatkuu Ruunaalla – Kirppuvirta ja Neitikosken alue suljetaan väliaikaisesti

11.11.2020

Uhanalaisten järvilohien ja -taimenten elinolot Ruunaan retkeilyalueen koskissa kohentuvat ensi viikolla entisestään, kun helikopteri kuljettaa Kirppuvirtaan ja Neitikoskeen 450 tonnia soraa. Kunnostuksilla parannetaan vaelluskalojen lisääntymis- ja poikasalueita.

Vuoden 2021 kalastonhoitomaksu nyt myynnissä − hyvinvointia tuova lahjaidea yhä useammalle suomalaiselle

04.11.2020

Vuoden 2021 kalastonhoitomaksu tuli myyntiin marraskuun alussa. Tänä kesänä kalastus sai paljon uusia harrastajia, ja kuluvan vuoden kalastonhoitomaksujen tuotto on ylittänyt jo 10 miljoonaa euroa. Metsähallitus kannustaa varmistamaan läheisen luontoharrastuksen jatkumisen antamalla kalastonhoitomaksun lahjaksi isänpäivänä tai jouluna, jolloin kalastusoikeus kestää koko alkavan kalenterivuoden.

Jagi 2021 guolleváriiddikšunmáksu vuovdimassii – buresveadjima buktán skeaŋkaidea ain dávjjit suopmelažžii

04.11.2020

Jagi 2021 guolleváriiddikšunmáksu bođii vuovdimassii skábmamánu áigge. Dán gease guollebivdu geasuhii ođđa olbmuid mielde, ja vássán jagi guolleváriiddikšunmávssu sisaboahtu lea mannan 10 miljon euro badjel. Meahciráđđehus movttiidahttá sihkkarastit lagaš luondduáigeáji joatkašuvvama addimiin guolleváriiddikšunmávssu skeaŋkan áhčiidbeaivve dahje juovllaid, goas guollebivdoriekti bistá olles čuovvovaš kaleanddarjagi.

Suomu ja muut tiedonsaantikanavat tärkeitä kalastajille

29.10.2020

Noin 75 000 kalastonhoitomaksun maksajaa sai sähköpostiinsa elokuussa Webropol-kyselyn, jolla selvitettiin tyytyväisyyttä ennätyksellisen kalastusvuoden viestintään ja etenkin Suomu-lehteen. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä peräti 18 565 henkilöä. Lämmin kiitos lukuisista kannustavista palautteista ja hyvistä kehitysehdotuksista!

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.

Eräkummit

Eräkummi on innokas ja vastuullinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoistyönä johdattaa lapsia ja nuoria eränkäynnin saloihin. Haluaisitko sinä ryhtyä eräkummiksi?

Lue lisää Eräkummi-toiminnasta.