Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Enontekiön erämaa-alueen kalastuslupakiintiö täyttyi tälle vuodelle

23.07.2021

Metsähallituksen Enontekiön erämaan 1551 vapalupa-alueen asetettu 3 000 luvan kiintiö on täyttynyt, eikä kalastuslupia ole saatavilla enää vuodelle 2021. Voit tarkistaa eri kohteiden kalastusluvat Eräluvat.fi-palvelusta ja Eräluvat-kaupasta.

Kalastusluvat kävivät vähiin Lapissa

23.07.2021

Kalastusinnostus jatkuu tänä kesänä. Usealle Metsähallituksen kalastuskohteelle Ylä-Lapissa on kesän lupakiintiö myyty loppuun. Kalastajien kannattaa nyt hankkia lupansa ennen kalastusreissuun lähtöä, ettei paikan päällä odota karvas pettymys. 

Lätäsenon, Poroenon, Torisenon (lupa-alue 1550) kalastusluvat on myyty loppuun — paikallisilla lupamyyjillä voi vielä olla muutamia vuorokausilupia jäljellä

20.07.2021

Käsivarren Lapissa sijaitsevan Lätäsenon Metsähallituksen vapalupa-alueelle asetettu 3 300 kalastusvuorokausilupakiintiö on täyttynyt vuoden 2021 osalta, eikä lupia ole enää saatavilla. Kohteen kalastusluvat on loppuunmyyty Eräluvat.fi-verkkokaupassa, mutta paikallisilla luvanmyyjillä on vielä vuorokausikohtaisia kalastuslupia vähän jäljellä.

Metsähallituksen Oulankajoen lupa-alueelle 5572 voi jälleen ostaa kalastuslupia

19.07.2021

Metsähallitus avaa Oulankajoen lupa-alueen 5572 kalastuslupien myynnin tiistaina 20.7. klo 9. Jokiveden lämpötila laski viikonlopun aikana 20 asteeseen ja ennusteiden mukaan se on edelleen laskussa.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.

Eräkummit

Eräkummi on innokas ja vastuullinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoistyönä johdattaa lapsia ja nuoria eränkäynnin saloihin. Haluaisitko sinä ryhtyä eräkummiksi?

Lue lisää Eräkummi-toiminnasta.