Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Irninjoen kalastuskohde aukeaa – 4,3 kilometriä uutta kalastettavaa Taivalkoskelle

17.05.2024

Metsähallitus avaa 1. kesäkuuta uuden kalastuskohteen Irninjoelle Taivalkoskelle. Vapakalastuskohde on Metsähallituksen sekä Polojärven osakaskunnan yhteislupakohde, joka monipuolistaa alueen kalastusmahdollisuuksia. Lupamyynti kohteelle alkaa 20. toukokuuta.

Tornionjoen-Muonionjoen-Könkämänenon lupamyynti alkaa

13.05.2024

Vuoden 2024 luvanmyynti Tornionjoen-Muonionjoen-Könkämäenon yhteislupa-alueelle alkaa 21. toukokuuta kello 9. Lupia voi ostaa Eräluvat-verkkokaupasta, Eräluvat-sovelluksesta sekä puhelinpalvelun kautta 020 69 2424 (arkisin 9-15).

Erälupien puhelinpalvelu suljettu 16.–17.5.2024

13.05.2024

Erälupien puhelinpalvelu on suljettuna torstaina 16.5. ja perjantaina 17.5. Lupia voi kuitenkin hankkia verkkokaupasta normaaliin tapaan.

Äitienpäivälahjaksi lupa kalastaa: näin hankit kalastonhoitomaksun lahjaksi

08.05.2024

Sunnuntaina 12.5. juhlitaan äitejä. Jos lahja on hankkimatta, voit lunastaa kalastonhoitomaksun lahjaksi Eräluvat-kaupasta vaikkapa äitienpäivän aamuna. Palvelunumerosta 020 69 2424 tilaus täytyy tehdä viimeistään perjantaina, jolloin palvelu on auki kello 15 saakka.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.