Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Pyydyslupia ja vapakalastuksen kausilupia ei toistaiseksi voi ostaa Eräluvat-sovelluksesta

10.01.2022

Metsähallituksen pyydyslupia ja vapakalastuksen kausilupia ei tällä hetkellä saa ostettua Eräluvat-sovelluksesta. Lupia voi kuitenkin hankkia normaaliin tapaan Eräluvat-verkkokaupasta ja -puhelinpalvelusta.

Kalojen vuosi 2021 päättyy – katso, mitä kalastajat tekivät kalojen hyväksi!

30.12.2021

Kalojen vuosi 2021 lähenee loppuaan. Lue esimerkit, mitä kalastajat keksivät vuoden mittaan tehdä kalojen hyväksi! Mitä ajatuksia ideat herättävät? Keksitkö itse vielä lisää, mitä jokainen voisi pienellä vaivalla tehdä?

Alle 15-vuotiaiden maksuton vapalupa poistuu

30.12.2021

Alle 15-vuotiaat kalastajat voivat jatkossakin kalastaa ilmaiseksi, kunhan samaan seurueeseen kuuluvalla aikuisella on lupa voimassa. Sen sijaan erillisiä, maksuttomia kalastuslupia ei voi enää hankkia alle 15-vuotiaille. Muutos johtuu erävalvonnassa ilmi tulleistä väärinkäytöksistä.

Pyydyslupien hinnat muuttuvat 2022

20.12.2021

Pyydyslupien myynti vuodelle 2022 alkaa 4. tammikuuta. Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut Metsähallituksen pyydysluville uudet hinnat.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.

Eräkummit

Eräkummi on innokas ja vastuullinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoistyönä johdattaa lapsia ja nuoria eränkäynnin saloihin. Haluaisitko sinä ryhtyä eräkummiksi?

Lue lisää Eräkummi-toiminnasta.