Kylmäluoma 4525

Kylmäluoman retkeilyalue löytyy Taivalkosken kunnan koillisosasta. Komeista mäntyharjuista ja aarnimetsistä, soista ja järvenselistä muotoutuva alue tarjoaa kalastajille kaksi jalokalaistutuksin hoidettua järveä, sekä tasokkaan leirintäalueen lukuisine hyvätasoisine mökkeineen ja kahvila-ravintolapalveluita tarjoavine opastuskeskuksineen.

Noin sadan hehtaarin laajuinen Iso-Pajuluoma sijaitsee aivan leirintäalueen tuntumassa ja on suosituin kalapaikka. Saaliina on pääasiassa kirjolohi, harjus ja taimen, eikä hyviä ottipaikkoja tarvitse etsiä kaukaa lähtörannasta.

Pienempi Katkeimalampi sijaitsee noin kilometrin päässä opastuskeskuksesta ja on varattu pelkästään perhokalastajien käyttöön. Istutuslajeina ovat harjus ja satunnaisesti nieriä. Hyvällä tuurilla voi perhoon puraista jopa yli puolitoistakiloinen harri.

Kylmäluoman perinteiset kesän kalastuskauden avajaiset on peruttu koronaepidemian vuoksi. Kalastuskausi jatkuu kuitenkin keskeytyksettä. 

Kylmäluoma

Vapakalastus
1.1-31.12. Kesän kalastuskauden avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.
Heittokalastus, Pilkkiminen, Uistelu, Onkiminen, Perhokalastus
Kirjolohi, Taimen, Harjus, Hauki, Siika, Ahven
Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia
Laavu, Kota, Mökki, Oma vene, Tulentekopaikka, Veneen laskupaikka, Vuokravene, Kelluntarengas
Mainio pilkkikohde

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 h
 • 18 € / vrk
 • 90 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. Perhelupia ei voi lunastaa mobiilijärjestelmän kautta.

Viikkoluvalla saa kalastaa myös Hossan 5502  vapalupa-alueella. Kalastuksessa on noudatettava kyseisen vapalupa-alueen sääntöjä.

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Taivalkoski: Kylmäluoman leirintäalue
Kuusamo: Palvelupiste Karhuntassu

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

1.1-31.12. Kesän kalastuskauden avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.
 • Kaikkeen kalastamiseen Iso-Pajuluomassa ja Katkeimanlammessa tarvitaan Kylmäluoman vapalupa. Iso-Pajuluomassa ja Katkeimanlammessa yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) ovat kielletty Lapin ELY:n päätöksellä (Dnro 2280/5710-2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi. Muissa Kylmäluoman retkeilyalueen vesissä saa kalastaa Pohjois-Pohjanmaa - Kainuu (5411) vapaluvalla tai yleiskalastusoikeuksin (onkiminen, pilkkiminen ja viehekalastus kalastonhoitomaksulla)
 • Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen. Katkeimanlammessa on kesäaikana sallittu vain perinteinen perhokalastus.
 • Luonnollisten ja keinotekoisten syöttien käyttö on sallittu.
 • Rannalta tai ankkuroidusta veneestä kalastettaessa saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa kalastajaa kohti. Soutu-uistelussa, perhon soudussa ja jäältä pilkittäessä saa käyttää kahta vapaa kalastajaa kohti. Vavat on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla (enintään 2 m). Vavan jättäminen yksin pyyntiin on kielletty.
 • Sähköperämoottorin käyttö on sallittu Iso-Pajuluomassa.
 • Kelluntarenkaan käyttö on sallittu Katkeimanlammessa.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Harjus vähintään 35 cm
 • Rasvaevällinen taimen vähintään 60 cm
 • Rasvaevätön taimen vähintään 50 cm
 • Kirjolohella ja siialla ei ole alamittaa

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

3 tunnin lupa 1 lohikala
Vuorokausilupa 3 lohikalaa
Viikkolupa 2 lohikalaa / vrk
Lohikalat Taimen, lohi, järvilohi, kirjolohi, nieriä, harjus


Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään lupatyypin kohdalla mainitun määrän lohikaloja. Lupatyyppien yhdistelmästä riippumatta enimmäismäärä on kolme lohikalaa / vuorokausi.

Lisätiedot

Palvelut

Kylmäluomalle voi kalamies raahata hyvällä omallatunnolla myös kalastusta harrastamattoman perheensä, sillä virikkeitä riittää loistavasta patikkapolustosta tennikseen, sulkapalloon tai pienoisgolfiin saakka.

Leirintäalueelta voi vuokrata myös kanootteja ja kalastusvälineitä. Retkeilykeskuksen ravintola tarjoaa hyvää kotiruokaa tilauksesta. Kylmäluomalta järjestyy myös opastetut kanootti- ja kalastusretket.

Lisätietoja leirintäalueen palveluista: www.hossa-kylmaluoma.fi

Vinkit

Kalojen löytämiseksi on viisainta vuokrata vene (vaikkei niiden tavoittaminen rannaltakaan mahdoton tehtävä ole) ja varustautua matkaan uisteluvarustuksella. Kesälämpimillä voi vaappujen edessä kokeilla painoja tai syväimiä, kylmän veden aikaan pintaveto tuottaa yleensä parhaiten.

Kalaveden hoito

Iso-Pajuluomaan istutetaan pyyntikoista kirjolohta ja taimenta.
Katkeimalampeen pyyntikokoista harjusta.
Retkeilyalueen muihin pieniin lampivesiin istutetaan 1-kesäisiä siian poikasia.