Siirry pääsisältöön

Metsähallituksen tarjoamat mahdollisuudet hirvenmetsästykseen ovat suosittuja. Joka syksy valtion hirvenmetsästysalueilla metsästääkin tuhatkunta metsästysseuruetta tai -seuraa. Oikeus hirven metsästykseen myönnetään niin sanottuna aluelupana. Lupa myönnetään tietylle hirvenmetsästysalueelle etusijassa sellaisille metsästäjille, joilla ei ole muita metsästysmahdollisuuksia. Tämän lisäksi valtion mailla metsästää seuroja, jotka ovat vuokranneet metsästysoikeuden Metsähallitukselta.

Hirvenmetsästyksen aluelupaa valtion maille haetaan tammikuun aikana. Metsähallitus suosittelee, että hakijat käyttävät sähköistä lupahakujärjestelmää (lupahaku.eraluvat.fi).

Metsähallituksen myöntämä hirvenmetsästyksen aluelupa antaa luvansaajalle valtion maahan hirvenmetsästysoikeuden, jolla voi hakea varsinaista hirvieläimen pyyntilupaa Suomen riistakeskukselta. Metsähallituksen myöntämä aluelupa ei vielä takaa, että hakija saa pyyntiluvan riistakeskukselta.

Hirvenmetsästyksen alueluvan saaja voi kutsua syksyn jahtiin lyhytaikaisia metsästysvieraita tai avustavia koiramiehiä. Vieraiden on kuitenkin hankittava henkilökohtainen vuorokausilupa eli vieraslupa. Vierasluvan voi tilata lupahakujärjestelmän kautta.

Ennen luvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Hirvenmetsästys valtion mailla Pohjois-Suomessa

Metsästyslain 8 §:n mukaan Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnissa paikallisilla on vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Näillä alueilla paikalliset seurueet eivät tarvitse Metsähallituksen päätöstä alueesta, ellei seurueessa ole mukana ulkopaikkakuntalaisia ampujia. Pelkästään paikkakuntalaisista metsästäjistä koostuvien seurueiden kuitenkin suositellaan hakevan alueluvan, jotta valtion maan hirvenmetsästysjärjestelyt kokonaisuudessaan voidaan järjestää tasapuolisesti ja mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Pohjois-Suomessa metsästyslain 8 §:n mukaisella alueella asuva kuntalainen voi vielä syksyllä liittyä hirviseurueeseen, joka metsästää hänen kotikunnassaan valtion mailla. Kuntalaisen liittymisestä hirviseurueeseen ilmoitetaan Erälupien lupahakujärjestelmässä.

Hirvenmetsästyksen alueluvan saaja voi kutsua syksyn jahtiin lyhytaikaisia metsästysvieraita tai avustavia koiramiehiä. Vieraiden on kuitenkin hankittava henkilökohtainen vuorokausilupa eli vieraslupa. Vierasluvan voi tilata matkapuhelimella tai lupahakujärjestelmän kautta. Kuitenkin jos pohjoissuomalaisessa hirviseurueessa vierailee samalla paikkakunnalla asuva metsästäjä, hänestä tarvitsee tehdä vain ilmoitus.

Kenet lasketaan paikalliseksi?

Kotikuntalain mukaan kotikunta määräytyy henkilön tosiasiallisen asuinpaikan mukaan. Ilmoitus maistraattiin ei välttämättä riitä. Lue aiheesta lisää.

 

Hirvialueiden kartat näkyviin Oma riista -sovellukseen

Metsähallituksen hirvenmetsästysalueiden rajat saa näkyviin myös Oma riista -sovelluksen kartalle.

1. Aloitusnäkymässä valitse "Kartta".
2. Karttanäkymässä paina oikeassa yläkulmassa olevaa ratasta.
3. Metsähallituksen metsästysalueen voi valita "Lisää alue" -valikosta. Alueet löytyvät lupa-alueen nimellä tai numerolla.

Hirvialueet Garmin-tiedostoina

Kunkin hirvialueen kartan voi ladata Garmin-tiedostona.

Katso ohjeet ja lataa tiedosto.

Varmista porotyöt ennen jahtia

Metsästyskoirat voivat vaikeuttaa porotöitä tai jopa aiheuttaa vahinkoja poronhoidolle. Varmista siis ennen metsästystä, missä koiria ei voi laskea vapaaksi.

Metsästys Pohjois-Suomessa

Pohjoissuomalaiset metsästäjät voivat metsästää ilmaiseksi omassa kunnassaan Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla.

Lue lisää pohjoissuomalaisten metsästysoikeuksista.