Syksyllä saatavilla lyhytaikaisia vieraslupia

Hirvenmetsästyksen alueluvan saaneen seurueen on mahdollista tuoda syksyn hirvenmetsästykseen ampujiksi osallistuvia metsästysvieraita, joita ei ole ilmoitettu seurueen ampujaluettelossa niin kuin seurueeseen kuuluvat metsästäjät on. Metsästysvieraille täytyy lunastaa henkilökohtainen vuorokausilupa eli niin sanottu vieraslupa. Lyhytaikaisen vierasluvan voi tilata matkapuhelimella tai lupahakujärjestelmän kautta. Henkilökohtaisia hirvenmetsästyksen kausilupia ei myönnetä enää syksyllä.

Pohjois-Suomessa, metsästyslain 8 §:n tarkoittamalla alueella asuva kuntalainen voi vielä syksyllä liittyä hirviseurueeseen, joka metsästää valtion mailla hänen kotikunnassaan. Alueluvan saaneen hirviseurueen tulee kuitenkin tehdä Metsähallitukselle ilmoitus näistä seurueeseen liittyvistä henkilöistä lupahakujärjestelmässä (ohje alla kohdassa 2).

Vierasluvan voi ostaa lupahakujärjestelmässä 26. elokuuta 2019 alkaen tai matkapuhelimella (mobiililupa) 31. elokuuta 2019 alkaen.

Vierasluvan henkilökohtainen kiintiö on enintään 15 vuorokautta / metsästyskausi.

 1) Vierasluvan tilaus matkapuhelimella (24 h)

Vieraslupaa ei voi tilata matkapuhelimella etukäteen, sillä lupa tulee voimaan heti.

Luvan voi ostaa yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi vuorokaudeksi:

0600 55 1618 - 1 vrk:n lupa (11,77 € + mpm)
0600 55 1619 - 2 vrk:n lupa (24,12 € + mpm)
0600 55 1620 - 3 vrk:n lupa (35,22 € + mpm)

 1. Soita joko yhden, kahden tai kolmen vuorokauden automaattinumeroon.
 2. Näppäile puhelun aikana pyydettäessä aluelupahakemuksen tunniste viisinumeroisena (avaa esimerkki). Jos aluelupahakemuksessa ilmoitettu tunniste on nelinumeroinen, esimerkiksi 5678, tulee matkapuhelimella vieraslupaa tilattaessa lisätä tunnisteen eteen nolla eli näppäillä 05678.
  Tämä tunnisteluku tulee pyytää henkilöltä, joka on toiminut seurueessa Metsähallituksen alueluvan hakijana. Metsähallitus ei voi luovuttaa tunnistelukua muille kuin hakijalle. 
 3. Näppäile puhelun aikana metsästäjänumerosi kahdeksan numeroa.
 4. Sulje puhelu, kun äänitiedote niin pyytää.
 5. Puhelun jälkeen saat puhelimeesi tekstiviestin. Vastaa viestiin tekstiviestillä, jossa lukee oma nimesi.

Tämän jälkeen saapuu varsinainen lupaviesti. Lupa tulee voimaan välittömästi.

Yhdellä matkapuhelinliittymällä voi ostaa lupia kuukauden aikana enintään 200 euron arvosta.

 

2) Vierasluvat lupahakujärjestelmässä

Kirjaudu sisään lupahakujärjestelmään alueluvan saajan tunnuksilla, ja valitse hyväksytyn hakemuksen kohdalta Toiminnot-sarakkeesta ”Muokkaa hakemusta”.
 
 1. Valitse hakemuksesi lopusta painike ”Lisää uusi ampuja”, kun haluat lisätä vierasluvan. Paikkakuntalaisen metsästäjän lisäämiseen metsästyslain 8 §:n tarkoittamalla alueella käytetään ”Lisää paikkakuntalainen ampuja” -painiketta.
 2. Täytä metsästysvieraan henkilö- ja muut tiedot, ja tallenna.
 3. Täytä vierasluvan päivämäärä ”Vuorokausiluvat”-kohdassa, ja tallenna. Voit samalla kertaa ottaa samalle vieraalle useamman päiväluvan (kuitenkin enintään 15 vuorokautta / vieras).
 4. Tämän jälkeen siirry joko takaisin hakemukseen ("Takaisin hakemukseen" -painike) lisätäksesi muita vieraslupia tai siirry maksamaan lisäämäsi luvat painamalla ”Luvan maksaminen” -painiketta.
 5. Siirry maksamaan verkkopankkiin ”Siirry maksupalveluun” -painikkeella.
 6. Valitse oma verkkopankkisi, jonne siirryt maksamaan (valittavana Osuuspankin, Nordean, Sampo-pankin, Danske Bankin, Aktian, Tapiolan, POP pankin, Säästöpankin, S-Pankin tai Ålandsbankenin verkkomaksut sekä luottokortit Visa tai Master Card).

Metsästys Pohjois-Suomessa

Pohjoissuomalaiset metsästäjät voivat metsästää ilmaiseksi omassa kunnassaan Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla.

Lue lisää pohjoissuomalaisten metsästysoikeuksista >