Siirry pääsisältöön

Osa valtion vesistä on pyydyslupa-alueita. Kun tietylle pyydyslupa-alueelle hankkii Metsähallitukselta pyydysluvan, saa kyseisellä alueella kalastaa verkoilla, katiskoilla, syöttikoukulla, rysällä, mertapyydyksellä, pitkälläsiimalla, atraimella (tuulastus), harppuunalla tai jousella. Pyydysluvat ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa kalenterivuoden. Pyydyslupa on tarkoitettu vapaa-ajan kalastukseen – kaupallisen kalastuksen luvat myönnetään erikseen.

Metsähallituksen pyydyslupa-alueet voivat käsittää Metsähallituksen hallinnoimat vedet yhdellä järvellä, yhdessä kunnassa, yhdellä kalatalousalueella tai kokonaisella vesistöalueella. Pyydyslupaan kuuluvat vesialueet on kuvattu pyydysalueen lupaehdoissa, joissa lukevat järvikohtaiset rajoitukset. Vesialueiden sijainnin voit tarkistaa pyydysalueen kohdesivun kartalta tai Retkikartta.fi-palvelusta.

Pyydyslupa-alueilla kalakannat perustuvat pääosin luonnontuotantoon, mutta osaa vesistä hoidetaan myös poikasistutuksin.

Perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä luovuttiin vuonna 2020. Kalastajalle ei enää lähetetä erillisiä merkkejä luvan ostamisen jälkeen, vaan riittää, että kalastaja merkitsee pyydykseen nimensä ja puhelinnumeronsa. Katso tästä esitteestä, kuinka pyydykset merkitään oikein (Ahven.net, PDF, 515 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Lupa on sijoitus luontoon, sillä kalastuslupatuotot käytetään kalavesien hoitoon.

Tietoa ostamisesta

Pyydysluvat vuodelle 2024 tulevat myyntiin 18.12.2023 klo 9. 

Alla olevassa taulukossa on esitetty pyydysten hinnat eri lupa-alueilla 1.1.2024 alkaen. Lupa-alueiden kohdesivuilla kerrotaan, kuinka laajan kalastusoikeuden (esim. montako verkkoa) alueelle voi hankkia. Myös aluekohtaiset rajoitukset ilmoitetaan kohdesivuilla.

PYYDYS LUVAN HINTA
Verkko (pituus enintään 31 m) 12 €
Katiska, 3 kpl 12 €
Syöttikoukku, 10 kpl 12 €
Rysä tai mertapyydys (korkeus enintään 1,5 m) 12 €
Pitkäsiima (enintään sata koukkua) 12 €
Atrain, harpuuna tai jousi 12 €
Nuotta (alle 6 m) tai paunetti * 45 €

* Lupia paunetilla kalastamiseen ja nuottaukseen alle kuusimetrisellä rantanuotalla myydään vapaa-ajankalastajille pyydysalueen merkittävimpiin yksittäisiin vesiin. Kyseisiä lupia myyvät vain Metsähallituksen kalastuksen erityisasiantuntijat. Heidän yhteystietonsa löytyvät sivulta Erähenkilöstö.

Pyydysluvat ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa kalenterivuoden.

Ennen pyydysluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot.

Pyydysluvan voi ostaa palvelunumerosta, verkkokaupasta tai Eräluvat-mobiilisovelluksella:

 

Verkkokaupassa voit maksaa pyydysluvat yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Sovelluksella voit ostaa pyydysluvat helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai credit-kortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Metsähallituksen pyydyslupia välittää Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen verkkokalastuksesta saa lisätietoa seuraavista Metsähallituksen palvelupisteistä:

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.

Kalastuslaki ja kalastusasetus

Kalastuslain tarkoituksena on järjestää kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä käyttö ja hoito.