Siirry pääsisältöön

Metsähallituksen Eräpalvelut kantaa vastuunsa suomalaisesta luonnosta. Asiantuntevalla erävalvonnalla se pitää huolen siitä, että luonnonvaroja käytetään kestävästi ja hyvää tapaa noudattaen. Metsähallituksen erätarkastajien työhön kuuluu muun muassa kalastuksen, metsästyksen ja maastoliikenteen valvonta. Erätarkastajien työmaata ovat valtion alueet, joita on noin kolmannes Suomen pinta-alasta.

Erätarkastaja on lainvalvontaviranomainen, jolla on poliisiin verrattavat oikeudet. Erävalvontaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Kiikarissa

Metsästäjät ja kalastajat hankkivat yli 185 000 lupaa valtion alueille

02.02.2024

Määrä ylittää edellisvuoden luvat 6 000 kappaleella ja koronavuosia edeltäneen tason 20 000 kappaleella. Erälupien kysyntä olisi monella kohteella vielä kovempaa, mutta metsästystä ja kalastusta rajoitetaan kiintiöillä.

Hirvialueiden haku alkaa tammikuussa

28.12.2023

Metsähallituksen hirvenmetsästysalueita haetaan ensi syksylle tammikuun aikana. Haku avautuu 1.1. ja sulkeutuu 31.1.2024 klo 16.

Metsähallitus jatkaa Ylä-Lapin maksuttomien kalastuslupien voimassaoloaikaa

21.12.2023

Paikallisten maksuttomat kalastusluvat valtion vesillä ovat voimassa vuoden 2025 loppuun saakka Enontekiöllä, Utsjoella ja Inarissa. Metsähallitus päätti jatkaa kaikkien nykyisten kalastuslupien (kalastuslain 10 §:n 1. momentin mukaiset luvat) voimassaoloaikaa kahdella vuodella, koska kalastuslaki antaa siihen mahdollisuuden.

Hirvenmetsästyksen aluelupien ehtoja tarkennetaan Pohjois-Suomessa

20.12.2023

Valtion alueiden hirvenmetsästysseurueissa voi jatkossa olla enintään kolme metsästäjää, jotka metsästävät hirveä myös toisessa hirvenmetsästysporukassa. Päätös koskee kuntalaisen vapaan metsästysoikeuden eli metsästyslain 8§:n osoittamaa aluetta.

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.