Siirry pääsisältöön

Metsähallituksen Eräpalvelut kantaa vastuunsa suomalaisesta luonnosta. Asiantuntevalla erävalvonnalla se pitää huolen siitä, että luonnonvaroja käytetään kestävästi ja hyvää tapaa noudattaen. Metsähallituksen erätarkastajien työhön kuuluu muun muassa kalastuksen, metsästyksen ja maastoliikenteen valvonta. Erätarkastajien työmaata ovat valtion alueet, joita on noin kolmannes Suomen pinta-alasta.

Erätarkastaja on lainvalvontaviranomainen, jolla on poliisiin verrattavat oikeudet. Erävalvontaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Kiikarissa

Metsähallitus rajoittaa maksuttomia metsästyslupia

13.05.2022

Metsähallitus uudistaa sidosryhmälupiensa käytännöt. Etenkin maksuttomista metsästysluvista on keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa. Uusia sidosryhmälupia ei myönnetä, ennen kuin kriteerit niiden myöntämiseksi on uudistettu.

Metsähallitus on keskeyttänyt maksuttomien sidosryhmälupien myöntämisen

14.04.2022

Metsähallitus ei tällä hetkellä myönnä maksuttomia metsästyslupia sidosryhmille. Aiheesta on herännyt vilkasta keskustelua julkisuudessa, ja Oikeuskanslerinvirasto (OKV) selvittää menettelyä parhaillaan.

Erävalvonta tavoitti ennätysmäärän asiakkaita

18.03.2022

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 9825 luonnossa liikkujaa. Edellisvuonna tarkastuksia tehtiin 8 704. Valvonnan tarve on lisääntynyt voimakkaasti kalastuksen, metsästyksen ja retkeilyn suosion lisäännyttyä.

Metsästys- ja kalastuslupien kysyntä ylitti tarjonnan useilla alueilla

22.02.2022

Metsästys- ja kalastusinnostus jatkui valtion alueilla viime vuonna. Metsähallituksen asettamat lupakiintiöt tulivat vastaan yhä useammalla alueella, sillä tulijoita olisi ollut paljon enemmän. ”Pystyimme tarjoamaan eränkäyntimahdollisuuksia suomalaisille hyvin laajasti, mutta joudumme pitämään kiintiöillä huolta kestävyydestä."

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.