Siirry pääsisältöön

Hylkeenpyynti on erittäin vaativa, aikaa vievä ja sääaltis metsästysmuoto. Metsästyslain 7. pykälän mukaan jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla on oikeus metsästää Suomen yleisillä vesialueilla.

Itämerennorpan metsästykseen tarvitaan Suomen riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa. Harmaahylkeitä sen sijaan metsästetään kiintiömetsästyksenä. Saaliista tulee ilmoittaa Suomen riistakeskukselle. Lue lisää harmaahylkeen kiintiömetsästyksestä (riista.fi).

Ulkomailla pysyvästi asuvan hyljelupa

Ulkomailla pysyvästi asuva voi osallistua harmaahylkeen metsästämiseen Suomen yleisillä vesialueilla tietyin ehdoin. Hänen on maksettava Suomen riistanhoitomaksu, ja metsästyksessä täytyy olla mukana Suomessa pysyvästi asuva henkilö. Lisäksi hänen pitää hankkia hylkeenmetsästyslupa Metsähallitukselta. Tämä hyljelupa voidaan myöntää joko viikoksi tai kokonaiseksi kaudeksi.

Ulkomailla pysyvästi asuvan hyljelupa mahdollistaa ja edesauttaa erityisesti suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistoimintaa hylkeenpyynnissä.

Tietoa ostamisesta

Hylkeenmetsästyskausi alkaa 16. huhtikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Ulkomailla pysyvästi asuvan viikkolupa maksaa 15 euroa ja kausilupa 42 euroa. Viikkolupa on voimassa seitsemän päivää, ja sen alkamisajankohdan voi määrittää itse.

 

Ulkomailla asuva voi ostaa hyljelupansa Erälupien puhelinpalvelusta, joka palvelee arkisin kello 9–16.

 

Ennen metsästysluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Yleiset vesialueet

Metsähallitus hallinnoi yleisiä vesialueita. Yleisiä vesialueita ovat Suomen aluevedet ja suuret järvien selät.

Lue lisää yleisistä vesialueista (metsa.fi).