Siirry pääsisältöön

Hylkeenpyynti on erittäin vaativa, aikaa vievä ja sääaltis metsästysmuoto. Metsästyslain 7. pykälän mukaan jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla on oikeus metsästää Suomen yleisillä vesialueilla.

Harmaahyljettä eli hallia ja itämerennorppaa voi metsästää maa- ja metsätalousministeriön antamien asetusten mukaisesti alueellisen kiintiön rajoissa niin sanottuna keskeytysmetsästyksenä huhtikuun 16. päivästä joulukuun loppuun asti.

Kiintiön täyttymistä seurataan saalisilmoitusten perusteella. Saaliiksi saadusta hallista tai norpasta on ilmoitettava Suomen riistakeskukselle viimeistään kolmantena arkipäivänä. Lue lisää harmaahylkeen ja itämerennorpan kiintiömetsästyksestä (riista.fi).

Ulkomaalaisen hyljelupa

Ulkomaalainen voi osallistua harmaahylkeen ja itämerennorpan metsästämiseen Suomen yleisillä vesialueilla tietyin ehdoin: hänen on maksettava Suomen riistanhoitomaksu ja metsästyksessä täytyy olla mukana suomalainen metsästäjä. Lisäksi hänen tulee hankkia hylkeenmetsästyslupa Metsähallitukselta. Tämä hyljelupa voidaan myöntää viikoksi.

Ulkomaalaisen hyljelupa mahdollistaa ja edesauttaa erityisesti suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistoimintaa hylkeenpyynnissä.

Tietoa ostamisesta

Hylkeenmetsästyskausi alkaa 16. huhtikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Ulkomaalaisen viikkolupa maksaa 15 euroa (1.1.2024 alkaen 35 euroa). Viikkolupa on voimassa seitsemän päivää, ja sen alkamisajankohdan voi määrittää itse.

 

Hyljeluvan voi ostaa Erälupien puhelinpalvelusta, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Ennen metsästysluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Yleiset vesialueet

Metsähallitus hallinnoi yleisiä vesialueita. Yleisiä vesialueita ovat Suomen aluevedet ja suuret järvien selät.

Lue lisää yleisistä vesialueista (metsa.fi).