Siirry pääsisältöön

Tunnetun eräkirjailijan kirjojen sivut heräävät Naarmankairan eräkohteessa henkiin uudella tavalla.

Monet erähenkisistä kairojen kiertelijöistä tuntevat Aarne Erkki Järvisen eräkirjat ja niiden erämaiden saloille johdattelevan tunteen. Harva on kuitenkaan samoillut Järvisen rakkaimmilla metsästysmailla saati sitten naakinut koppelohaukulle samojen aihkipetäjien varjossa kuin mestari itse.

Vaikka erämaassa on riittänyt metsänviljaa riittämiin ja pyyntikulttuuri kukoistanut, ovat Naarmankairan kirkasvetiset järvet vieneet poikkeuksetta suurimman huomion. Alueelle on tultu pitkienkin matkojen takaa kalastelemaan viikoiksi kerrallaan, minkä vuoksi rannoilla on useita kalakenttiä.

Metsähallituksen metsänarvioija ja metsätaloudentarkastaja A. E. Järvinen kirjoitti 1950-luvulla sielunmaisemistaan:

”Kämppäni Marasen järven rannalla on se paikka, jossa suurimman osan näistä ja muistakin tarinoistani olen muotoillut, monet pannut paperillekin. Kun kämppäni on selkosessa, jonka olen elänyt omakseni, ovat tarinani viestejä kairaltani, eräänlaisia kirjeitä suureen maailmaan siitä maailmasta, johon olen kotiutunut, jossa näköalat avartuvat ja elettyjen vuosien maisemat piirtyvät mieleen kiehtovina ja josta katsellen ne minulle iän karttuessa kirkastuvat."


 

Tutustu eräkirjailijan sielunmaisemiin