Siirry pääsisältöön

Davvisámegillii | Anarâškielân | Nuõrttsääʹmǩiõʹlle

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaisille kalastaminen valtion vesillä on pääosin maksutonta. Poikkeuksen muodostavat lohen ja taimenen nousualueet, joille kuntalaiset voivat hankkia omakustannehintaisen kausiluvan. Ylä-Lapin kuntalaisten kalastusoikeuksista säädetään kalastuslaissa (finlex.fi).

Kausilupa lohen ja taimenen nousualueille

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaiset voivat hankkia kotikuntansa alueelle omakustannehintaisen kausiluvan, niin kutsutun kuntalaisen jokiluvan. Lupa oikeuttaa viehekalastukseen niillä valtion vesialueilla, jotka ovat lohen tai taimenen nousualueita.

Kausiluvan hinta on 40 euroa / kausi.  Hinta on määritelty maa- ja metsätalousministeriön maksuasetuksessa.  Alle 18-vuotiaan kausilupa on maksuton. Lupia ei ole kiintiöity, eli luvan saavat halutessaan kaikki paikalliset.

Kausiluvan voi ostaa Metsähallituksen Ylä-Lapin palvelupisteistä sekä Erälupien palvelunumerosta 020 69 2424 (arkisin 9–15).

Tarkemmat myyntitiedot, lupa-alueiden kartat sekä lupaehdot

Maksuton kalastuslupa muille vesialueille

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaiset voivat hankkia kotikuntansa alueelle maksuttoman kalastusluvan. Lupa oikeuttaa vapa- ja pyydyskalastukseen valtion vesialueilla lohen tai taimenen nousualueita lukuun ottamatta.

Metsähallitus on päättänyt jatkaa kaikkien nykyisten Ylä-Lapin maksuttomien kalastuslupien voimassaoloaikaa 31.12.2025 saakka. Lupa on voimassa sillä ehdolla, että henkilön kotikunta on säilynyt ennallaan. Jokainen, jonka kotikunta ei ole muuttunut, saa myös uuden luvan postissa kevään 2024 aikana. Lue uutinen aiheesta (21.12.2023).

Lupia ei ole kiintiöity, joten luvan saavat halutessaan kaikki paikalliset.

Uudet kuntalaiset voivat hankkia luvan seuraavista Metsähallituksen palvelupisteistä:

Ylä-Lapin luontokeskus Siida (luontoon.fi)
Inarintie 46, 99870 Inari
Puhelinnumero 0206 39 7740

Ivalon palvelupiste (luontoon.fi)
Sairaalatie 3B, 99800 Ivalo
Puhelinnumero 0206 39 7701

Tunturi-Lapin luontokeskus (luontoon.fi)
Peuratie 15, 99400 Enontekiö
Puhelinnumero 0206 39 7950

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.