Siirry pääsisältöön

Davvisámegillii | Anarâškielân | Nuõrttsääʹmǩiõʹlle

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaisille kalastaminen valtion vesillä on pääosin maksutonta. Poikkeuksen muodostavat lohen ja taimenen nousualueet, joille kuntalaiset voivat hankkia omakustannehintaisen kausiluvan. Ylä-Lapin kuntalaisten kalastusoikeuksista säädetään kalastuslaissa (finlex.fi).

Kausilupa lohen ja taimenen nousualueille

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaiset voivat hankkia kotikuntansa alueelle omakustannehintaisen kausiluvan, niin kutsutun kuntalaisen jokiluvan. Lupa oikeuttaa viehekalastukseen niillä valtion vesialueilla, jotka ovat lohen tai taimenen nousualueita.

Kausiluvan hinta on 40 euroa / kausi.  Hinta on määritelty maa- ja metsätalousministeriön maksuasetuksessa.  Alle 18-vuotiaan kausilupa on maksuton. Lupia ei ole kiintiöity, eli luvan saavat halutessaan kaikki paikalliset.

Kausiluvan voi ostaa Metsähallituksen Ylä-Lapin palvelupisteistä.

Tarkemmat myyntitiedot, lupa-alueiden kartat sekä lupaehdot

Maksuton kalastuslupa muille vesialueille

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaiset voivat hankkia kotikuntansa alueelle maksuttoman kalastusluvan. Lupa oikeuttaa vapa- ja pyydyskalastukseen valtion vesialueilla lohen tai taimenen nousualueita lukuun ottamatta.

Edellinen lupakausi on päättynyt vuoden 2022 lopussa, eli vuonna 2023 tulee lunastaa uusi lupa. Lupa on voimassa vuoden 2023 loppuun. Vuoden 2024 lupahausta tiedotetaan eräluvat.fi -sivustolla.

Lupia ei ole kiintiöity, joten luvan saavat halutessaan kaikki paikalliset.

Luvan voi hankkia seuraavista metsähallituksen palvelupisteistä:

Ylä-Lapin luontokeskus Siida (luontoon.fi)
Inarintie 46, 99870 Inari
Puhelinnumero 0206 39 7740

Ivalon palvelupiste (luontoon.fi)
Sairaalatie 3B, 99800 Ivalo
Puhelinnumero 0206 39 7701

Tunturi-Lapin luontokeskus (luontoon.fi)
Peuratie 15, 99400 Enontekiö
Puhelinnumero 0206 39 7950

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.