Eräluvat-mobiilisovellus helpottaa lupaostoksia etenkin niissä tilanteissa, joissa lupa-alue on jo tiedossa ja lupa halutaan ostaa nopeasti ja helposti esimerkiksi paikan päällä. Erilaisiin lupa-alueisiin, saatavilla oleviin lupiin ja lupaehtoihin kannattaa tutustua etukäteen lupa-alueiden omilla sivuilla Eräluvat.fi:ssä. Lupa-alueita voit etsiä esimerkiksi Löydä unelmiesi eräkohde -haulla.

Eräluvat-sovelluksella voit myös todistaa lupasi voimassaolon kalastuksenvalvojalle tai erätarkastajalle. Sovelluksella ostettujen lupien lisäksi nähtävillä ovat ne luvat, jotka olet ostanut verkkokaupasta kirjautuneena asiakkaana.

Sovellus julkaistaan aluksi suomenkielisenä.

Eräluvat-sovelluksesta voit hankkia seuraavia lupia:

 • Valtion kalastonhoitomaksu
 • Metsähallituksen kalastusluvat
  • vapaluvat, pois lukien tiukasti kiintiöidyt eteläisen Suomen koskikohteet ja Ylä-Lapin jokikohteet
  • pyydysluvat
 • Metsähallituksen uralupa moottorikelkkailuun

Huomaathan, että sovelluksessa et voi

 • tehdä ostoksia kirjautumattomana
 • ostaa lupaa muille kuin itsellesi
 • jättää lupaa varatuksi ja maksaa myöhemmin.

Kaikki yllä mainitut asiat ovat entiseen tapaan mahdollisia Eräluvat-kaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Näin käytät Eräluvat-sovellusta

Eräluvat-sovelluksen voit ladata Android-puhelimiin Play-kaupasta ja iOS-puhelimiin App Storesta. Löydät sovelluksen kaupasta kirjoittamalla hakuun "eräluvat". 

NÄIN KIRJAUDUT SOVELLUKSEEN

 1. Avaa asentamasi sovellus.
 2. Sovellukseen kirjaudutaan Eräluvat-kaupan tunnuksilla. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, käy ensin luomassa ne verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi). Klikkaa ihmishahmoa (tai ”kirjaudu kauppaan”) sivun oikeassa yläkulmassa. Verkkokaupassa voit myös luoda uuden salasanan, jos olet unohtanut vanhan.
 3. Syötä tunnus ja salasana sovellukseen.

Näin ostat luvan sovelluksella

 1. Valitse etusivulta millaisen luvan haluat ostaa. Jos lupatyypit eivät ole sinulle tuttuja, klikkaa ”lisätietoa” lukeaksesi lisää.
 2. Kalastonhoitomaksu on valtakunnallinen, joten sille valitaan ainoastaan kesto.
 3. Vapaluvassa ja pyydysluvassa valitaan ensin kohde eli lupa-alue. Lupa-aluetta voi etsiä joko nimellä tai kohdenumerolla. Tämän jälkeen luvalle valitaan kesto ja alkamisaika. Valinnat riippuvat luvasta, jota olet ostamassa.
  1. Painamalla i-symbolia pääset tutustumaan kohteen tietoihin Eräluvat.fi:ssä. Sieltä näet esimerkiksi lupa-alueen kartan, saaliskiintiöt, saaliskalojen alamitat ja muut lupaehdot.
  2. Sydänsymbolista voit tallentaa kohteen suosikiksi. Näin löydät kohteen ensi kerralla helpommin.
 4. Sovellus kertoo sinulle ostoksesi hinnan. Valitse ”maksa”.
 5. Sovelluksessa pätevät samat hankinta- ja peruutusehdot kuin verkkokaupassakin. Tutustu ehtoihin ja vahvista lukeneesi ne. Valitse ”maksa”.
 6. Syötä maksukorttisi tiedot (debit- tai credit-kortti). Kortin tiedot tallentuvat ensimmäisen ostokerran yhteydessä sovellukseen, eikä niitä tarvitse syöttää seuraavalla kerralla uudelleen. Kortin turvakoodi kuitenkin kysytään myös jatkossa.
 7. Kun olet vahvistanut maksun, näet ostamasi luvan Omat luvat -välilehdellä. Mikäli lupa ei ilmesty listalle heti, vedä näyttöä ylhäältä alas, jolloin näkymä päivittyy. Kuitti ostosta tulee myös sähköpostiosoitteeseesi.

sovelluksen Muu sisältö

Omat luvat

Täältä näet hankkimasi luvat ja voit tarvittaessa todistaa lupasi voimassaolon. Kalastusluvat ja muut luvat näkyvät omilla välilehdillään. Sydänmerkistä pääset katsomaan kohteita, jotka olet tallentanut suosikeiksi.

Myös verkkokaupassa kirjautuneena asiakkaana ostetut, kuluvan ja edellisen vuoden luvat näkyvät sovelluksessa. Esimerkiksi R-kioskilta ostettu kalastonhoitomaksu ei siis näy sovelluksessa.

Toiselle henkilölle Eräluvat-verkkokaupassa ostamasi lupa näkyy omassa sovelluksessasi, mutta ei luvanhaltijan sovelluksessa.

Uutiset

Täältä näet Eräluvat.fi-sivuston tiedotteet. Klikkaamalla uutisen otsikkoa pääset sivustolle lukemaan lisää.

Omat tiedot

Täältä pääset halutessasi poistamaan maksukorttisi tiedot. Voit myös antaa palautetta sovelluksesta, tutustua tietosuojaselosteeseen tai etsiä Metsähallituksen Eräpalvelujen henkilöstön yhteystietoja.