Siirry pääsisältöön

Vuosi 2020 oli kalastuksen huippuvuosi, kun ennätysmäärä suomalaisia löysi harrastuksen pariin. Sen kunniaksi Metsähallituksen Eräpalvelut haluaa tehdä vuodesta 2021 kalojen huippuvuoden! Kunnostamme kalojen elinympäristöjä ja kannustamme kaikkia kalastamaan vastuullisesti.

Jaa oma tarinasi kanssamme: mitä sinä teet kalojen eteen tänä vuonna? Katso yhteystiedot sivun lopusta!

Osallistu ja seuraa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa: #kalojenvuosi.

Facebook: Eräluvat || Twitter: @eraluvat || Instagram: @eraluvat


 

Tarinoita kalavesiltä

Uutisia kalavesiltä

Kalastonhoitomaksujen kysyntä jatkuu korkeana

07.05.2021

Kalastonhoitomaksuja lunastettiin huhtikuun loppuun mennessä yli 70 000 kpl. Määrä on lähes yhtä suuri kuin vuosi sitten koronapandemian nostettua myynnin maaliskuussa ennätysvauhtiin. Tuottoa on kertynyt yli kolme miljoonaa euroa.

Jokien kunnostukseen etsitään nyt urakoitsijoita

05.05.2021

Metsähallitus etsii jokien ja purojen kunnostukseen monenlaisia yrittäjiä: sorantoimittajia, käsinkunnostajia, kaivinkoneurakoitsijoita ja helikopterisorastajia. Kohteita on eri puolilla Suomea. Tarjouspyyntöjä on jo julkaistu Hilmassa ja lisää on tulossa kevään mittaan.

Ruunaalle kunnostetaan lohikalojen kotia

29.04.2021

Äärimmäisen uhanalainen järvilohi ja erittäin uhanalainen taimen saavat uusia lisääntymisalueita Pohjois-Karjalassa. Metsähallitus kunnostaa Lieksan Ruunaalla kolme koskea yli 100 000 eurolla. Operaatio on osa 1,4 miljoonaa euroa maksavaa virtavesihanketta, johon eduskunta on myöntänyt lisämäärärahan.

Metsähallitus panostaa virtavesiin

Metsähallitus parantaa vaelluskalojen kutualueita virtavesissä 1,4 miljoonalla eurolla. Rahalla saamme kuntoon 20 koskialuetta kymmenellä eri joella.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan, ja suunnitelmissa on jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen.

Lue uutinen aiheesta.

Kaksi taimenta sorakossa matalassa vedessä.

NÄILLÄ KOHTEILLA PARANNAMME VESISTÖJÄ

Keräsimme kartalle kaikki kohteet, joissa Metsähallitus kunnostaa virtavesiä ja kokonaisia valuma-alueita. Kohteita on eri puolilla Suomea. Valuma-alueiden kunnostustyöt ovat pilottikohteita, joiden tarkoitus on löytää hyvä malli tuleviin töihin.

Avaa kuva suuremmaksi klikkaamalla sitä:

Suomen kartta, jolle on merkitty numeroin kunnostuskohteet. Kartan ohessa listaus kohteista.


Kalastonhoitomaksut kalojen hyväksi

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa kalastonhoitomaksujen tuotosta osan kalavesien kunnostukseen. Kalastonhoitomaksuvaroja ohjataan lisäksi kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadintaan ja toimeenpanoon, jolloin ne edistävät kalavesien hoitoa. Myös vesialueiden omistajille kalastuksen aiheuttamasta rasituksesta korvauksena maksettavista kalastonhoitomaksuvaroista suuri osa käytetään kalakantojen hoitoon.

Lue lisää aiheesta.


Mitä sinä teet kalojen hyväksi?

Lähetä meille tarinasi ja kerro, miten sinä parannat kalojen elinoloja tänä vuonna. Julkaisemme tarinoita Eräluvat-blogissa ja kerromme hyviä esimerkkejä täällä.

Ole yhteydessä: eraluvat@metsa.fi


 

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.