Siirry pääsisältöön

Vuosi 2020 oli kalastuksen huippuvuosi, kun ennätysmäärä suomalaisia löysi harrastuksen pariin. Sen kunniaksi Metsähallitus haluaa tehdä vuodesta 2021 kalojen huippuvuoden! Kunnostamme kalojen elinympäristöjä ja kannustamme kaikkia kalastamaan vastuullisesti.

Mitä sinä teet kalojen eteen tänä vuonna?

Lähetä meille tarinasi ja kerro, miten sinä, perheesi, kalastusseurasi tai vaikka mökkinaapurustosi parannatte kalojen elinoloja tai arvostusta tänä vuonna. Tekosi voi olla vaativampi kunnostushanke, kuten Miso Heinäahon esimerkki, tai omaan arkeesi soveltuva pieni teko. Nappaa esimerkiksi valokuva omasta teostasi ja kerro lyhyesti, mitä siinä tapahtuu. Lähetä tarinasi tai kysy lisää: eraluvat@metsa.fi.

Julkaisemme tarinoita somekanavissamme ja tällä sivulla, joten kysythän luvan kuvan julkaisuun siinä esiintyviltä. Palkitsemme kaikki omasta kalojen vuoden teostaan kertoneet kalamitalla ja vieheellä tammikuussa 2022. Osallistu ja seuraa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa: #kalojenvuosi.

Facebook: Eräluvat || Twitter: @eraluvat || Instagram: @eraluvat

 

Metsähallitus panostaa virtavesiin

Metsähallitus parantaa vaelluskalojen kutualueita virtavesissä 1,4 miljoonalla eurolla. Rahalla saamme kuntoon 20 koskialuetta kymmenellä eri joella.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan, ja onpa suunnitelmissa jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen.

Lue uutinen aiheesta.

Näillä kohteilla parannamme vesistöjä

Keräsimme kartalle kohteet, joissa Metsähallituksen Eräpalvelut kunnostaa virtavesiä ja kokonaisia valuma-alueita osittain yhteistyössä Metsätalous Oy:n kanssa. Kohteita on eri puolilla Suomea. Valuma-alueiden kunnostustyöt ovat pilottikohteita, joiden tarkoitus on löytää hyvä malli tuleviin töihin.

Avaa kuva suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Suomen kartta, jolle on merkitty numeroin kunnostuskohteet. Kartan ohessa listaus kohteista.

Kartalla näkyvien kalavesikunnostuskohteiden lisäksi Metsähallituksen Eräpalvelut, Luontopalvelut ja Metsätalous Oy tekevät yhteistyössä ja erikseen eri puolilla Suomea kunnostuksia muun muassa lintuvesien, soiden ennallistamisen ja kokonaisten virtavesiekosysteemien hyväksi.

Kalastonhoitomaksut kalojen hyväksi

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa kalastonhoitomaksujen tuotosta osan kalavesien kunnostukseen. Kalastonhoitomaksuvaroja ohjataan lisäksi kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadintaan ja toimeenpanoon, jolloin ne edistävät kalavesien hoitoa. Myös vesialueiden omistajille kalastuksen aiheuttamasta rasituksesta korvauksena maksettavista kalastonhoitomaksuvaroista suuri osa käytetään kalakantojen hoitoon.

Lue lisää aiheesta.

 

Tarinoita kalavesiltä

Ville, 18: "Kuturauha kaloille"

23.07.2021

Syksyllä päätän koko kesäkalastuskauden ja jään odottelemaan pilkkivesiä, sillä haluan antaa todella kuturauhan ja ylipäänsä talveen valmistautuville kaloille ruokarauhan.

Ei-toivottu saalis

01.07.2021

Kalojen vuoden tarinat pistävät miettimään. Vuorossa ihailtavia tekoja vesien ja rantojen siisteyden eteen, sekä ajatuksia kalavesien uhkista.

Käsipelillä koteja kaloille

29.06.2021

Sinnikäs työ tuottaa tulosta, ja kaikki voittavat. Kalojen vuoden tarinoissa kunnostetaan kaloile parempia elinympäristöjä. Toisaalla parannetaan vedenvirtausta ja -laatua poistamalla liikaa kasvustoa, ja estetään rehevöitymistä kalastamalla särkikaloja.

Sukupolvista, kalan ja kalastuksen arvostuksesta

28.06.2021

Kokemus on saanut kalastajat ajattelemaan vastuullista kalastamista yhtä kalaretkeä pidemmälle. Kalojen vuoden tarinoissa pohditaan muun muassa kestävää kalastusta, kalastuksen tarkoitusta ja tiedon siirtämistä jälkipolville.

Uutisia kalavesiltä

Viehe- ja pyydyskalastukseen tarvitaan vähintään kalastonhoitomaksu − kalastusluvat kannattaa hankkia viimeistään nyt

24.06.2021

Kuumin kalastuskausi on käynnistymässä, kun satunnaisemmatkin harrastajat siirtyvät mökeille ja kesälomille. Metsähallitus muistuttaa, että 18-64-vuotiaan viehe- ja pyydyskalastajan sekä ravustajan tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Usealla vavalla tai yhdelläkin pyydyksellä kalastaessa tai ravustaessa tulee olla kalastonhoitomaksun lisäksi hankittuna vesialueen omistajan lupa.

Rannikko-Suomeen jaettiin yli 2 miljoonaa euroa kalastonhoitomaksuvaroja

17.06.2021

Varsinais-Suomen ELY-keskus uutisoi jakaneensa Rannikko-Suomen kalatalousviranomaisena Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudella-maalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhteensä noin 2,16 miljoonaa euroa kalatalouden edistämiseen. Varat ovat kertyneet kalastajien maksamista valtion kalastonhoitomaksuista.

Kalastonhoitomaksuvaroja jaettiin Järvi-Suomeen 153 hankkeelle

27.05.2021

Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousyksikkö uutisoi jakaneensa kevään 2021 aikana Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa yhteensä noin 1,11 miljoonaa euroa avustuksina kalataloutta edistäviin hankkeisiin ja kalatalousaluetoimintaan. Varat ovat kertyneet kalastajien maksamista kalastonhoitomaksuista.

Kalastonhoitomaksujen kysyntä jatkuu korkeana

07.05.2021

Kalastonhoitomaksuja lunastettiin huhtikuun loppuun mennessä yli 70 000 kpl. Määrä on lähes yhtä suuri kuin vuosi sitten koronapandemian nostettua myynnin maaliskuussa ennätysvauhtiin. Tuottoa on kertynyt yli kolme miljoonaa euroa.

Jokien kunnostukseen etsitään nyt urakoitsijoita

05.05.2021

Metsähallitus etsii jokien ja purojen kunnostukseen monenlaisia yrittäjiä: sorantoimittajia, käsinkunnostajia, kaivinkoneurakoitsijoita ja helikopterisorastajia. Kohteita on eri puolilla Suomea. Tarjouspyyntöjä on jo julkaistu Hilmassa ja lisää on tulossa kevään mittaan.

Ruunaalle kunnostetaan lohikalojen kotia

29.04.2021

Äärimmäisen uhanalainen järvilohi ja erittäin uhanalainen taimen saavat uusia lisääntymisalueita Pohjois-Karjalassa. Metsähallitus kunnostaa Lieksan Ruunaalla kolme koskea yli 100 000 eurolla. Operaatio on osa 1,4 miljoonaa euroa maksavaa virtavesihanketta, johon eduskunta on myöntänyt lisämäärärahan.

10 pientä tekoa

Kalojen vuoteen voi osallistua pienelläkin teolla.
Katso esimerkkejä ja osallistu!

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.