Siirry pääsisältöön

Vuosi 2020 oli kalastuksen huippuvuosi, kun ennätysmäärä suomalaisia löysi harrastuksen pariin. Sen kunniaksi Metsähallitus haluaa tehdä vuodesta 2021 kalojen huippuvuoden! Kunnostamme kalojen elinympäristöjä ja kannustamme kaikkia kalastamaan vastuullisesti.

Mitä sinä teet kalojen eteen tänä vuonna?

Lähetä meille tarinasi ja kerro, miten sinä, perheesi, kalastusseurasi tai vaikka mökkinaapurustosi parannatte kalojen elinoloja tai arvostusta tänä vuonna. Tekosi voi olla vaativampi kunnostushanke, kuten Miso Heinäahon esimerkki, tai omaan arkeesi soveltuva pieni teko. Nappaa esimerkiksi valokuva omasta teostasi ja kerro lyhyesti, mitä siinä tapahtuu. Lähetä tarinasi tai kysy lisää: eraluvat@metsa.fi.

Julkaisemme tarinoita somekanavissamme ja tällä sivulla, joten kysythän luvan kuvan julkaisuun siinä esiintyviltä. Palkitsemme kaikki omasta kalojen vuoden teostaan kertoneet kalamitalla ja vieheellä tammikuussa 2022. Osallistu ja seuraa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa: #kalojenvuosi.

Facebook: Eräluvat || Twitter: @eraluvat || Instagram: @eraluvat

 

Metsähallitus panostaa virtavesiin

Metsähallitus parantaa vaelluskalojen kutualueita virtavesissä 1,4 miljoonalla eurolla. Rahalla saamme kuntoon 20 koskialuetta kymmenellä eri joella.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan, ja onpa suunnitelmissa jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen.

Lue uutinen aiheesta.

Näillä kohteilla parannamme vesistöjä

Keräsimme kartalle kohteet, joissa Metsähallituksen Eräpalvelut kunnostaa virtavesiä ja kokonaisia valuma-alueita osittain yhteistyössä Metsätalous Oy:n kanssa. Kohteita on eri puolilla Suomea. Valuma-alueiden kunnostustyöt ovat pilottikohteita, joiden tarkoitus on löytää hyvä malli tuleviin töihin.

Avaa kuva suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Suomen kartta, jolle on merkitty numeroin kunnostuskohteet. Kartan ohessa listaus kohteista.

Kartalla näkyvien kalavesikunnostuskohteiden lisäksi Metsähallituksen Eräpalvelut, Luontopalvelut ja Metsätalous Oy tekevät yhteistyössä ja erikseen eri puolilla Suomea kunnostuksia muun muassa lintuvesien, soiden ennallistamisen ja kokonaisten virtavesiekosysteemien hyväksi.

Kalastonhoitomaksut kalojen hyväksi

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa kalastonhoitomaksujen tuotosta osan kalavesien kunnostukseen. Kalastonhoitomaksuvaroja ohjataan lisäksi kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadintaan ja toimeenpanoon, jolloin ne edistävät kalavesien hoitoa. Myös vesialueiden omistajille kalastuksen aiheuttamasta rasituksesta korvauksena maksettavista kalastonhoitomaksuvaroista suuri osa käytetään kalakantojen hoitoon.

Lue lisää aiheesta.

 

Tarinoita kalavesiltä

Ville, 18: "Kuturauha kaloille"

23.07.2021

Syksyllä päätän koko kesäkalastuskauden ja jään odottelemaan pilkkivesiä, sillä haluan antaa todella kuturauhan ja ylipäänsä talveen valmistautuville kaloille ruokarauhan.

Ei-toivottu saalis

01.07.2021

Kalojen vuoden tarinat pistävät miettimään. Vuorossa ihailtavia tekoja vesien ja rantojen siisteyden eteen, sekä ajatuksia kalavesien uhkista.

Käsipelillä koteja kaloille

29.06.2021

Sinnikäs työ tuottaa tulosta, ja kaikki voittavat. Kalojen vuoden tarinoissa kunnostetaan kaloile parempia elinympäristöjä. Toisaalla parannetaan vedenvirtausta ja -laatua poistamalla liikaa kasvustoa, ja estetään rehevöitymistä kalastamalla särkikaloja.

Sukupolvista, kalan ja kalastuksen arvostuksesta

28.06.2021

Kokemus on saanut kalastajat ajattelemaan vastuullista kalastamista yhtä kalaretkeä pidemmälle. Kalojen vuoden tarinoissa pohditaan muun muassa kestävää kalastusta, kalastuksen tarkoitusta ja tiedon siirtämistä jälkipolville.

Kolme tekoa kalavesien hyväksi

21.06.2021

Luonnossa liikkujat ovat vastanneet haasteeseen kertomalla omasta kaloja ja kalavesiä arvostavasta teostaan. Tänään kolme tarinaa ympäristön huomioon ottamisesta.

Miso Heinäaho sai taimenkannan elpymään

26.04.2021

Tuikki kertoi 2020 Miso Heinäahosta, joka oli kunnostanut Villinkosken itse. Mison esimerkki innosti muutkin toimiin joen puolesta. Koska taimenet viihtyvät nyt kunnostetussa koskessa, mieheltä on kysytty apua muidenkin koskien kunnostuksiin.

Uutisia kalavesiltä

Kalastonhoitomaksujen tuotto lähenee 10 miljoonaa − kalastuksen suosiossa hieman laskua viime vuodesta

10.09.2021

Kuluvan vuoden kalastonhoitomaksuja on lunastettu yli 250 000 kpl, ja tuottoa on kertynyt noin 9,5 miljoonaa euroa. Maksuja on lunastettu verkkaisemmin kuin viime vuonna, jolloin tuotto ylitti elokuun lopussa jo 10 miljoonaa euroa. Kuitenkin viime vuonna huippuunsa noussut kalastusinto on jatkunut edelleen kovempana kuin vuonna 2019, jolloin kalastonhoitomaksujen koko vuoden tuotto oli 8,9 miljoonaa euroa.

Livojoen kunnostusurakka alkaa

30.07.2021

Livojoen alajuoksulla Pudasjärvellä aloitetaan 160 000 euron kunnostusurakka. Viiteen koskeen rakennetaan lohikaloille kutusoraikkoja ja pienpoikaskivikkoja. Ennen kunnostusta sukeltajat ovat varmistaneet, ettei operaation alle jää uhanalaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja.

Viehe- ja pyydyskalastukseen tarvitaan vähintään kalastonhoitomaksu − kalastusluvat kannattaa hankkia viimeistään nyt

24.06.2021

Kuumin kalastuskausi on käynnistymässä, kun satunnaisemmatkin harrastajat siirtyvät mökeille ja kesälomille. Metsähallitus muistuttaa, että 18-64-vuotiaan viehe- ja pyydyskalastajan sekä ravustajan tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Usealla vavalla tai yhdelläkin pyydyksellä kalastaessa tai ravustaessa tulee olla kalastonhoitomaksun lisäksi hankittuna vesialueen omistajan lupa.

10 pientä tekoa

Kalojen vuoteen voi osallistua pienelläkin teolla.
Katso esimerkkejä ja osallistu!

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.