Siirry pääsisältöön

Vuosi 2020 oli kalastuksen huippuvuosi, kun ennätysmäärä suomalaisia löysi harrastuksen pariin. Sen kunniaksi Metsähallitus haluaa tehdä vuodesta 2021 kalojen huippuvuoden! Kunnostamme kalojen elinympäristöjä ja kannustamme kaikkia kalastamaan vastuullisesti.

Mitä sinä teet kalojen eteen tänä vuonna?

Lähetä meille tarinasi ja kerro, miten sinä, perheesi, kalastusseurasi tai vaikka mökkinaapurustosi parannatte kalojen elinoloja tai arvostusta tänä vuonna. Tekosi voi olla vaativampi kunnostushanke, kuten Miso Heinäahon esimerkki, tai omaan arkeesi soveltuva pieni teko. Nappaa esimerkiksi valokuva omasta teostasi ja kerro lyhyesti, mitä siinä tapahtuu. Lähetä tarinasi tai kysy lisää: eraluvat@metsa.fi.

Julkaisemme tarinoita somekanavissamme ja tällä sivulla, joten kysythän luvan kuvan julkaisuun siinä esiintyviltä. Palkitsemme kaikki omasta kalojen vuoden teostaan kertoneet kalamitalla ja vieheellä tammikuussa 2022. Osallistu ja seuraa keskustelua myös sosiaalisessa mediassa: #kalojenvuosi.

Facebook: Eräluvat || Twitter: @eraluvat || Instagram: @eraluvat

 

Metsähallitus panostaa virtavesiin

Metsähallitus parantaa vaelluskalojen kutualueita virtavesissä 1,4 miljoonalla eurolla. Rahalla saamme kuntoon 20 koskialuetta kymmenellä eri joella.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan, ja onpa suunnitelmissa jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen.

Lue uutinen aiheesta.

Näillä kohteilla parannamme vesistöjä

Keräsimme kartalle kohteet, joissa Metsähallituksen Eräpalvelut kunnostaa virtavesiä ja kokonaisia valuma-alueita osittain yhteistyössä Metsätalous Oy:n kanssa. Kohteita on eri puolilla Suomea. Valuma-alueiden kunnostustyöt ovat pilottikohteita, joiden tarkoitus on löytää hyvä malli tuleviin töihin.

Avaa kuva suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Suomen kartta, jolle on merkitty numeroin kunnostuskohteet. Kartan ohessa listaus kohteista.

Kartalla näkyvien kalavesikunnostuskohteiden lisäksi Metsähallituksen Eräpalvelut, Luontopalvelut ja Metsätalous Oy tekevät yhteistyössä ja erikseen eri puolilla Suomea kunnostuksia muun muassa lintuvesien, soiden ennallistamisen ja kokonaisten virtavesiekosysteemien hyväksi.

Kalastonhoitomaksut kalojen hyväksi

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa kalastonhoitomaksujen tuotosta osan kalavesien kunnostukseen. Kalastonhoitomaksuvaroja ohjataan lisäksi kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadintaan ja toimeenpanoon, jolloin ne edistävät kalavesien hoitoa. Myös vesialueiden omistajille kalastuksen aiheuttamasta rasituksesta korvauksena maksettavista kalastonhoitomaksuvaroista suuri osa käytetään kalakantojen hoitoon.

Lue lisää aiheesta.

 

Tarinoita kalavesiltä

Ville, 18: "Kuturauha kaloille"

23.07.2021

Syksyllä päätän koko kesäkalastuskauden ja jään odottelemaan pilkkivesiä, sillä haluan antaa todella kuturauhan ja ylipäänsä talveen valmistautuville kaloille ruokarauhan.

Ei-toivottu saalis

01.07.2021

Kalojen vuoden tarinat pistävät miettimään. Vuorossa ihailtavia tekoja vesien ja rantojen siisteyden eteen, sekä ajatuksia kalavesien uhkista.

Käsipelillä koteja kaloille

29.06.2021

Sinnikäs työ tuottaa tulosta, ja kaikki voittavat. Kalojen vuoden tarinoissa kunnostetaan kaloile parempia elinympäristöjä. Toisaalla parannetaan vedenvirtausta ja -laatua poistamalla liikaa kasvustoa, ja estetään rehevöitymistä kalastamalla särkikaloja.

Sukupolvista, kalan ja kalastuksen arvostuksesta

28.06.2021

Kokemus on saanut kalastajat ajattelemaan vastuullista kalastamista yhtä kalaretkeä pidemmälle. Kalojen vuoden tarinoissa pohditaan muun muassa kestävää kalastusta, kalastuksen tarkoitusta ja tiedon siirtämistä jälkipolville.

Kolme tekoa kalavesien hyväksi

21.06.2021

Luonnossa liikkujat ovat vastanneet haasteeseen kertomalla omasta kaloja ja kalavesiä arvostavasta teostaan. Tänään kolme tarinaa ympäristön huomioon ottamisesta.

Uutisia kalavesiltä

Ensi vuoden kalakortteja ostettiin noin 6400 kpl - vinkit korttia odottaville

03.11.2021

Vuoden 2022 kalastonhoitomaksu tuli myyntiin 2.11. Koko kalenterivuoden kalastonhoitomaksun ensimmäisenä myyntipäivänä ostaneille postitetaan laminoitu kalastuskortti. Kalastonhoitomaksuja voi ostaa normaalisti edelleen, mutta laminoitua kalakorttia ei postiteta enää 3.11. alkaen ostaville. Olethan tarkkana tuotetta valitessa vuosiluvun kanssa, sillä myös vuoden 2021 kalastonhoitomaksu on myynnissä 10.12. asti.

Helikopterisorastukset alkavat Ruunaan koskilla

22.10.2021

Uhanalaisten järvilohen ja järvitaimenen kutu- ja poikasalueita kunnostetaan parhaillaan Lieksanjoella. Elokuussa alkaneiden kunnostustöiden seuraavassa vaiheessa Kattilakoskelle, Murrookoskelle ja Kirppuvirralle lennätetään helikoptereilla soraa. Kunnostusten aikana liikkumista Ruunaan retkeilyalueella ja kalastuskohteilla rajoitetaan turvallisuussyistä. Päivitys 3.11. Ruunaan koskien sorastukset ovat päättyneet tältä syksyltä.

Kalastonhoitomaksujen tuotto lähenee 10 miljoonaa − kalastuksen suosiossa hieman laskua viime vuodesta

10.09.2021

Kuluvan vuoden kalastonhoitomaksuja on lunastettu yli 250 000 kpl, ja tuottoa on kertynyt noin 9,5 miljoonaa euroa. Maksuja on lunastettu verkkaisemmin kuin viime vuonna, jolloin tuotto ylitti elokuun lopussa jo 10 miljoonaa euroa. Kuitenkin viime vuonna huippuunsa noussut kalastusinto on jatkunut edelleen kovempana kuin vuonna 2019, jolloin kalastonhoitomaksujen koko vuoden tuotto oli 8,9 miljoonaa euroa.

10 pientä tekoa

Kalojen vuoteen voi osallistua pienelläkin teolla.
Katso esimerkkejä ja osallistu!

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.