Siirry pääsisältöön

Nuorttijoki 3550

Savukosken kunnan koillisosassa sijaitseva Nuorttijoen vesistö laskee Venäjän puolelle Nuorttijärveen. Nuorttijoen vapalupa-alueeseen kuuluvat Nuorttijoen vesistön Suomen puoleiset osat rajavyöhykkeeseen saakka.

Kalastajan käytettävissä on perho- ja heittokalastukseen soveltuvia luonnontilaisia jokia ja puroja yhteensä noin 150 kilometrin pituudelta. Nuorttijoki sopii myös kanootilla liikkuvalle kalastajalle. Joen alaosalta on paluu mahdollista vain jokea vastavirtaan.

Vuonna 2024 Savukosken kuntalaisilla on mahdollisuus lunastaa kausilupia Nuorttijoen Urho Kekkosen kansallispuiston puoleiselle osalle.

Nuorttijoki

Vapakalastus
Pääsääntöisesti 1.6.–31.12. Tarkista poikkeukset lupaehdoista.
Perhokalastus, Heittokalastus
Harjus, Taimen, Siika
Luontainen kalasto (ei istutuksia)
Tulentekopaikka, Laavu, Mökki

Luvan ostaminen

Nuorttijoen vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita 24 tuntia, seitsemän vuorokautta tai koko kauden. Lisäksi Savukosken kuntalaisilla on mahdollisuus lunastaa henkilökohtainen kausilupa Nuorttijoen Urho Kekkosen kansallispuiston puoleiselle osuudelle. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
24 tuntia 25 €
7 vuorokautta 50 €
Kausilupa (1.6.–31.12.) 70 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa.

Nuorttijoen Urho Kekkosen kansallispuiston puoleisella osalla alle 15-vuotiaat Savukosken kuntalaiset voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen Savukosken kuntalaisen kausiluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin he eivät tarvitse omaa lupaa.

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Savukoski: Kairijoen Eräkeskus Oy
Savukoski: Seo Korvatunturi
Savukoski: Hotelli Samperin Savotta
Savukoski: Tulppion Majat / Samperi Oy

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Pääsääntöisesti 1.6.–31.12. Tarkista poikkeukset lupaehdoista.

 

Vuonna 2024 Savukosken kuntalaisilla on mahdollisuus lunastaa kausilupa Nuorttijoen Urho Kekkosen kansallispuiston puoleiselle osalle. Luvan hakemisesta tiedotetaan tällä sivulla myöhemmin. 

Kuntalaisen kausilupahakemus (PDF, 90kt)

Poikkeuksia kalastusaikaan

Osa Nuorttijoen vapalupa-alueesta sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston alueella, ja näissä vesissä kalastaminen on sallittua ainoastaan kesäkuukausina, 1. kesäkuuta – 31. elokuuta.

Tarkista lakisääteiset rauhoitusajat kohdasta Pyyntimitat ja rauhoitukset.

Kalastusvälineet ja syötit

Kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä.

Nuorttijoen vapalupa-alueella on ehdottomasti kiellettyä käyttää syöttikalaa onkimisessa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa. Näin on päättänyt maa- ja metsätalousministeriö antamassaan asetuksessa 1376/2004.

Jos vene, kanootti, kalastusvälineet tai -tarvikkeet tuodaan Nuorttijoen vapalupa-alueelle muilta vesistöalueilta, niiden täytyy olla täysin kuivia tai ne on desinfioitava ennen kalastamisen aloittamista. Kalastusvälineitä ja -tarvikkeita ovat esimerkiksi kelat, vavat, vieheet, haavit, saappaat, kahluuhousut ja perkausvälineet.

Kansallispuistossa kalastaminen

Nuorttijoen vesistön alaosasta noin 20 kilometriä kuuluu Urho Kekkosen kansallispuistoon. Näissä vesissä kalastaminen on sallittua ainoastaan 1. kesäkuuta – 31. elokuuta. Ennen kalastamista kansallispuiston alueella kalastajan tulee selvittää kansallispuiston erityissäännökset muun muassa liikkumisrajoitusten, maihinnousun ja tulenteon suhteen. Tietoa kansallispuiston säännöksistä on kansallispuiston verkkosivulla Luontoon.fi:ssä.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Taimen Vähintään 50 cm 1.9.–30.11.
Harjus Vähintään 30 cm, Nuorttijoen pääuomalla kansallispuistossa vähintään 35 cm Ei rauhoitusaikaa tällä lupa-alueella

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta lohikalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
24 tuntia 3 taimenta tai harjusta
7 vuorokautta 3 taimenta tai harjusta vuorokaudessa
Koko kausi 3 taimenta tai harjusta vuorokaudessa

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

 

Lisätiedot

Alueen palvelut

Alueella on useita laavuja, kotia, keittokatoksia sekä autio- ja varaustupia. Yksityisiä matkailupalveluja tarjoaa Tulppion Majat.

Alueella kulkee merkitty Nuorttin retkeilyreitti, jonka pituus on 40 kilometriä.