Siirry pääsisältöön

Metsähallituksen hallinnoimat valtion vedet on jaettu vapalupa-alueisiin. Osa vapalupa-alueista käsittää yhden joen tai järven, osa laajempia kokonaisuuksia. Vapalupa-alueella saa kalastaa, kun hankkii kyseiselle alueelle vapaluvan. Lupa hankitaan siis jokaiselle vapalupa-alueelle erikseen. Alueen lupaehdoista voi tarkistaa sallitut kalastustavat ja muut kohdekohtaiset säännöt. Lupaehdot ovat luettavissa kunkin kohteen omalla verkkosivulla.

Mikäli kalastat vain yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää toisinaan myös Metsähallituksen vapalupa-alueilla. Metsähallituksen kalastuspaikat ovat kuitenkin yleensä vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joissa kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vapalupa. Usealla vavalla kalastamiseen tarvitset aina kalastonhoitomaksun lisäksi kohdekohtaisen vapaluvan.

Usean vavan käyttö (esimerkiksi vetouistellessa) on mahdollista muun muassa seuraavilla vapalupa-alueilla: 2410 Länsi-Lappi, 3410 Itä-Lappi, 5411 Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu, 7413 Etelä-Suomi ja 7412 Merialueet. Vapalupa-alueiden omilla verkkosivuilla lukee, kuinka monta vapaa kyseisellä alueella saa käyttää.

Useilla vapalupa-alueilla elää erityisen arvokasta luonnonkalaa tai istutuskalaa, kuten taimenta, harjusta, rautua tai kirjolohta. Näiden kohteiden palveluun on usein panostettu eri tavoin kuin muilla kohteilla. Kohteisiin on rakennettu esimerkiksi eräkämppiä, tulipaikkoja, laavuja, riippusiltoja, pitkospuita, polkuja ja laitureita. Osa kohteista on tarkoituksella säilytetty erämaisina.

Lupa on sijoitus luontoon, sillä kalastuslupatuotot käytetään kalavesien hoitoon.

Tietoa ostamisesta

Saatavilla olevissa lupatyypeissä, niiden hinnoissa sekä myyntipaikoissa on vaihtelua vapa-alueen mukaan. Vapalupa-alueiden omilla verkkosivuilla lukee, millaisen luvan kohteeseen voi ostaa, mikä sen hinta on ja mistä sen voi ostaa.

Vapalupa-alueille myydään alueesta riippuen erilaisia lupia, jotka kestävät kolmesta tunnista kokonaiseen kauteen. Alla olevassa taulukossa on esitetty erikoislupia, joita on tarjolla osaan Metsähallituksen vapa-alueista.

Erikoislupa Erityistä luvassa
Alle 18-vuotiaat Lupa yleensä puoleen hintaan.
Alle 15-vuotiaat Monilla vapalupa-alueilla alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön.
Perhelupa Hinta ja saaliskiintiö ovat kaksinkertaisia yhden hengen lupaan verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset vanhempiensa tai huoltajiensa kanssa sekä avio- ja avoparit.

Vapalupien hinnat vaihtelevat alueittain. Hinnan voi tarkistaa kunkin kohteen omalta verkkosivulta.

Vapalupia voi hankkia verkkokaupasta, palvelunumerosta tai älypuhelimella:

 

Sovelluksella voit ostaa useimmat vapaluvat helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai credit-kortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Vapaluvan voi usein ostaa myös paikallisesta luvanmyyntipisteestä. Mahdolliset myyntipaikat kerrotaan lupa-alueiden kohdekuvauksissa.

 

Mobiililuvat, jotka tilattiin soittamalla automaattinumeroon, ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

Ennen vapaluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.