Metsähallituksen hallinnoimat vedet on jaettu vapa-alueihin. Osa vapa-alueista käsittää yhden joen tai järven, osa laajempia kokonaisuuksia. Tietyllä vapa-alueella saa kalastaa, kun hankkii kyseiselle alueelle vapaluvan. Lupa hankitaan siis jokaiselle vapa-alueelle erikseen. Alueen lupaehdoista voi tarkistaa sallitut pyyntimuodot ja muut kohdekohtaiset säännöt. Lupaehdot ovat luettavissa kunkin kohteen omalla verkkosivulla.

Usean vavan käyttö (esimerkiksi vetouistellessa) on mahdollista muun muassa seuraavilla vapa-alueilla: 2410 Länsi-Lappi, 3410 Itä-Lappi, 5411 Pohjanmaa ja Kainuu, 7413 Etelä-Suomi ja 7412 Merialueet. Vapa-alueiden omilla verkkosivuilla lukee, kuinka monta vapaa kyseisellä alueella saa käyttää.

Useilla vapa-alueilla elää erityisen arvokasta luonnonkalaa tai istutuskalaa, kuten taimenta, harjusta, rautua tai kirjolohta. Näiden kohteiden palveluun on usein panostettu eri tavoin kuin muilla kohteilla. Kohteihin on rakennettu esimerkiksi eräkämppiä, tulipaikkoja, laavuja, riippusiltoja, pitkospuita, polkuja ja laitureita. Osa kohteista on tarkoituksella säilytetty erämaisina.

Lupa on sijoitus luontoon, sillä kalastuslupatuotot käytetään kalavesien hoitoon.

Tietoa ostamisesta

Saatavilla olevissa lupatyypeissä, niiden hinnoissa sekä myyntipaikoissa on vaihtelua vapa-alueen mukaan. Vapa-alueiden omilla verkkosivuilla lukee, millaisen luvan kohteeseen voi ostaa, mikä sen hinta on ja mistä sen voi ostaa.

Vapa-alueille myydään alueesta riippuen erilaisia lupia, jotka kestävät kolmesta tunnista kokonaiseen kauteen. Alla olevassa taulukossa on esitetty erikoislupia, joita on tarjolla osaan Metsähallituksen vapa-alueista.

Alle 18-vuotias Lupa yleensä puoleen hintaan
Alle 15-vuotias Voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön tai ilmaiseksi tietyillä vapa-alueilla.
Perhelupa Hinta ja saaliskiintiö ovat kaksinkertaisia yhden hengen lupaan verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset vanhempiensa tai huoltajiensa kanssa sekä avio- ja avoparit.
Seuruelupa Hinta -10 %, henkilömäärä vähintään 10.

Vapalupien hinnat vaihtelevat alueittain. Hinnan voi tarkistaa kunkin kohteen omalta verkkosivulta.

Vapalupia voi hankkia verkkokaupasta, palvelunumerosta tai kännykällä:

 

Verkkokaupasta voit ostaa useimmat vapaluvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

Useimmille vapa-alueille voi ostaa vapaluvan kännykällä eli mobiililuvan. Kännykällä voi ostaa vain yhden hengen vapalupia, ei siis perhelupia eikä seuruelupia. Kohteen omalla verkkosivulla lukee, voiko kyseiselle alueelle ostaa mobiililupia.

Kaikille vapa-alueille on yhteiset valtakunnalliset numerot. Puhelun aikana näppäillään kännykällä vapa-alueen nelinumeroinen tunnus, joka lukee muun muassa vapa-alueen verkkosivulla. Viikon lupaa tilattaessa näppäillään myös aloituspäivämäärä. Kolmen tunnin ja yhden vuorokauden mobiililuvat tulevat heti voimaan.

Mobiililuvan voi ostaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Yhdellä matkapuhelinliittymällä voi ostaa lupia kuukauden aikana enintään 200 euron arvosta.

Huom! Mobiililuvat lakkaavat toimimasta 31.12.2019 Telian lopettaessa järjestelmän ylläpidon. Muut myyntikanavat säilyvät ennallaan. Vuodesta 2020 alkaen kalastusluvan voi hankkia myös lataamalla ilmaisen Eräluvat-sovelluksen puhelimeen.

 

Vapaluvan voi usein ostaa myös paikallisesta luvanmyyntipisteestä. Mahdolliset myyntipaikat kerrotaan lupa-alueiden kohdekuvauksissa.

 

Ennen vapaluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin >