Siirry pääsisältöön

Vesilintu- ja jänisluvalla voi metsästää kaikkea muuta pienriistaa paitsi kanalintuja ja majavaa, joille on omat metsästyslupansa. Jos kanalintukaudella ei halua metsästää kanalintuja vaan vesilintuja, jänistä tai pienpetoja, voi vesilintu- ja jänisluvan ostaa myös kanalintukaudelle esimerkiksi jänisjahtia tai sorsastusta varten.

Vesilintu- ja jänislupia on saatavilla eripituisiksi ajoiksi. Luvan voi hankkia vuorokaudeksi, osakaudeksi tai koko kaudeksi lupa-alueesta riippuen. Kausilupa on hyvä vaihtoehto, jos haluaa metsästää usein samalla alueella eikä ole mahdollisuutta metsästää minkään metsästysseuran mailla. Jousimetsästäjille on tarjolla oma kausilupansa.

Alle 18-vuotiaan on mahdollista hankkia edullisempi vuorokausilupa eli nuorisolupa. Alle 15-vuotias voi metsästää pienriistaa ilman omaa lupaa sellaisen henkilön metsästysluvan saaliskiintiöön, joka on täyttänyt 18 vuotta ja omaa aseen hallussapitoluvan. Alle 15-vuotiaan metsästäjän täytyy myös olla hänen välittömässä valvonnassaan.

Jokainen metsästyslupa on sijoitus luontoon, sillä luvista saatu tulo käytetään riistanhoitoon.

Viimeistele sijoituksesi luontoon antamalla saalispalaute.

Tietoa ostamisesta

Metsästyksen kestävyyden varmistamiseksi jokaiselle lupa-alueelle on määritelty myytävien vesilintu- ja jänislupien enimmäismäärä. Lupia myydään, kunnes tämä määrä saavutetaan. Kullakin metsästysalueella vesilintu- ja jänisluvilla on tietyt saaliskiintiöt, jotka lukevat alueen lupaehdoissa metsästysalueen omalla esittelysivulla. Samalla verkkosivulla lukevat myös metsästysalueen erityisehdot, mikäli niitä alueella on.

Vesilintu- ja jänisluvan voi hankkia vuorokaudeksi, osakaudeksi tai koko kaudeksi lupa-alueesta riippuen. Lisäksi valittavana on alle 18-vuotiaan nuorisolupa sekä jousimetsästäjän kausilupa.

Lupa Hinta
Kausilupa (lupa voimassa 1.8.–30.4.) 90 €
Osakausilupa (lupa voimassa 1.11.–30.4.) 70 € 
Jousimetsästäjän kausilupa (lupa voimassa 1.8.–30.4.) 50 €
Vuorokausilupa 12 €

Jänis- ja vesilintulupia voi ostaa verkkokaupasta tai palvelunumeron kautta 17. kesäkuuta 2024 kello 9.00 alkaen.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.


Ennen vesilintu- ja jänisluvan hankkimista tulee lukea lupaehdot sekä Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot