Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta on mahdollista vuokrata kalastusoikeus Metsähallituksen hallinnoimalle vesialueelle. Vuokrattava vesialue voi olla lampi tai järven osa. Vuokraajina voivat olla yksityiset henkilöt, yrittäjät, yhdistykset, osakaskunnat tai vaikka muutaman hengen kalaporukat.

Vuokratulla vesialueella voit kalastaa sekä halutessasi istuttaa siihen kalaa. Kalanistutuksissa on kuitenkin käytettävä alueella virallisesti hyväksyttyjä kalalajeja ja -kantoja sekä noudatettava maa- ja metsätalousministeriön määräämiä siirtorajoituksia kaloille. Uusien kalalajien istutuksiin on saatava kalastuslain 74 §:n mukainen lupa.

Vuokrattu vesialue on omassa käytössäsi koko vuokrauksen ajan. Vuokrasopimuksen pituus voi vaihdella yhden ja 10 vuoden välillä, joten voit halutessasi tehdä pitkäaikaisia istutussuunnitelmia.

Metsähallituksella on kaksi eri vuokraustyyppiä: täyden kalastusoikeuden vuokraus ja rajoitetun kalastusoikeuden vuokraus.

Täysi kalastusoikeus

Vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla säilyvät yleiskalastusoikeudet, eli heillä on mahdollisuus onkia tai pilkkiä maksutta tai viehekalastaa yhdellä vavalla maksettuaan kalastonhoitomaksun.

Tässä vuokraustyypissä vuokraajalla kuitenkin on mahdollisuus hakea paikallisesta ELY-keskuksesta onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa, jolloin vesialueella ei saa kalastaa kuin vuokraajan suostumuksella.

Rajoitettu kalastusoikeus

Vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla on mahdollisuus onkia tai pilkkiä maksutta, viehekalastaa yhdellä vavalla maksettuaan kalastonhoitomaksun tai viehekalastaa usealla vavalla ostettuaan lisäksi Metsähallituksen vapaluvan. Tätä vuokraustyyppiä käytetään Lapin vesialueilla.

Tässä vuokraustyypissä vuokraajalla ei ole mahdollisuutta hakea ELY-keskuksen onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa.

Lisätiedot ja sopimukset

Voit käydä tutustumassa Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin osoitteessa www.retkikartta.fi. Varmista, että karttatasoksi on valitu Kalastuskohteet. Jos löydät kiinnostavan vesialueen, ota yhteyttä Metsähallituksen eräsuunnittelijoihin, jotka kertovat lisää vesialueesta ja vuokrauksen säännöistä.