Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta on mahdollista vuokrata kalastusoikeus Metsähallituksen hallinnoimalle vesialueelle. Vuokrattava vesialue voi olla pieni lampi tai jopa järven osa. Vuokraajina voivat olla yksityiset henkilöt, yrittäjät, yhdistykset, osakaskunnat tai vaikka muutaman hengen kalaporukat.

Vuokratulla vesialueella voit kalastaa sekä tarvittaessa istuttaa kalaa ja seurata niiden kasvua. Kalanistutuksissa on kuitenkin käytettävä alueella virallisesti hyväksyttyjä kalalajeja ja -kantoja sekä noudatettava maa- ja metsätalousministeriön määräämiä siirtorajoituksia kaloille. Uusien kalalajien istutuksiin on saatava kalastuslain 74 §:n mukainen lupa.

Vuokrattu vesialue on siis omassa käytössäsi koko vuokrauksen ajan ja vuokrasopimuksen pituus voi vaihdella yhden ja 10 vuoden välillä, joten voit halutessasi tehdä pitkäaikaisia istutussuunnitelmia.

Metsähallituksella on kaksi eri vuokraustyyppiä: täyden kalastusoikeuden vuokraus ja rajoitetun kalastusoikeuden vuokraus.

Täysi kalastusoikeus

Vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla on mahdollisuus onkia, pilkkiä ja viehekalastaa kalastonhoitomaksulla.

Kuitenkin tässä vuokraustyypissä vuokraajalla on mahdollisuus hakea paikallisesta ELY-keskuksesta onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa, jolloin vesialueella ei saa kalastaa kuin vuokraajan suostumuksella.

Rajoitettu kalastusoikeus

Vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla on mahdollisuus onkia, pilkkiä ja viehekalastaa Metsähallituksen vieheluvalla tai läänikohtaisella viehekalastusluvalla. Tätä vuokraustyyppiä käytetään Lapin vesialueilla.

Tässä vuokraustyypissä vuokraajalla ei ole mahdollisuutta saada ELY-keskuksen onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa.

 

Lisätiedot ja sopimukset

Voit käydä tutustumassa Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin osoitteessa www.retkikartta.fi (valitse valikosta karttatasoksi Kalastuskohteet). Jos löydät kiinnostavan vesialueen, ota yhteyttä Metsähallituksen eräsuunnittelijoihin, jotka kertovat lisää vesialueesta ja vuokrauksen säännöistä.