Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat metsästysluvat valtion maille. Metsähallituksen alueet ja eräluvat takaavat metsästysmahdollisuuden myös niille metsästäjille, joilla ei mahdollisuutta metsästää esimerkiksi metsästysseuran alueella.

Erälupa on ennen kaikkea pääsylippu elämyksiin, joita jahtireissu tarjoaa. Metsästyslupa on myös sijoitus luontoon: lupatuloilla hoidetaan riistamaita ja varmistetaan uusiutuva riistakanta. Metsähallituksen asiantuntijat ja erätarkastajat pitävät huolen siitä, että metsästys tapahtuu kestävästi ja laillisesti.

Metsähallituksen metsästysalueet vaihtelevat kooltaan, maisemaltaan ja lupaehdoiltaan. Suuri osa metsästysmaista sijaitsee metsätalousalueilla, joilla voi olla metsätaloustöitä myös metsästysaikana.

Tähtäimessä

Kanalintulupien myynti alkaa – katso aluekohtaiset kiintiöt ja vinkit luvan ostamiseen

31.05.2023

Metsähallituksen vuorokausiluvat kanalintujen metsästykseen kaudelle 2023 tulevat myyntiin ensi viikolla. Myynti aloitetaan alue kerrallaan 5.–9. kesäkuuta. Lupia myydään tässä vaiheessa ajalle 10.9.–10.10.2023.

Erälupien palvelunumerolla poikkeukselliset aukioloajat 24.5.–25.5.

22.05.2023

Erälupien palvelunumero on kiinni 24.5. kello 11–25.5. Perjantaina 26.5. asiakaspalvelun tavoittaa palvelunumeron kautta normaalisti kello 9–15. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen eraluvat@metsa.fi.

Olemme päivittäneet käyttöehtoja ja tietosuojaselostetta

08.05.2023

Eräluvat.fi-verkkopalvelun käyttöehtoja ja tietosuojaselostetta on päivitetty 8.5.2023.

Maksuttomia lupia ei enää myönnetä omatoimiseen eränkäyntiin. ”Pitkä historia päättyy.”

05.05.2023

Metsähallitus on saanut valmiiksi maksuttomia lupia koskevan selvityksensä sen jälkeen, kun Verohallinto antoi luvista oman lausuntonsa tänään perjantaina. Jatkossa maksuttomia sidosryhmälupia ei myönnetä omatoimiseen metsästykseen tai kalastukseen valtion alueilla. Lupien myöntäminen keskeytettiin jo keväällä 2022.

Varmista porotyöt ennen jahtia

Metsästyskoirat voivat vaikeuttaa porotöitä tai jopa aiheuttaa vahinkoja poronhoidolle. Varmista siis ennen metsästystä, missä koiria ei voi laskea vapaaksi.

Usein kysyttyä metsästyksestä

Saako metsäkauriiden metsästykseen lupia? Mistä saan luvan asentaa riistakameran Metsähallitukselta vuokratulle metsästysalueelle?

Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.