Metsähallitukselta saat metsästysluvat valtion maille. Metsähallituksen alueet ja eräluvat takaavat metsästysmahdollisuuden myös niille metsästäjille, joilla ei mahdollisuutta metsästää esimerkiksi metsästysseuran alueella.

Erälupa on ennen kaikkea pääsylippu elämyksiin, joita jahtireissu tarjoaa. Metsästyslupa on myös sijoitus luontoon: lupatuloilla hoidetaan riistamaita ja varmistetaan uusiutuva riistakanta. Metsähallituksen asiantuntijat ja erätarkastajat pitävät huolen siitä, että metsästys tapahtuu kestävästi ja laillisesti.

Metsähallituksen metsästysalueet vaihtelevat kooltaan, maisemaltaan ja lupaehdoiltaan. Suuri osa metsästysmaista sijaitsee metsätalousalueilla, joilla voi olla metsätaloustöitä myös metsästysaikana.

Tähtäimessä

Kanalinnustuksen kausiluvat näkyvät nyt Oma riista -palvelussa

09.09.2020

Metsähallitukselta ostettuja metsästyslupia voi tarkastella myös Suomen riistakeskuksen Oma riista -palvelussa. Niin kutsutut kanalintukausiluvat, joilla saa metsästää sekä kanalintuja että muuta pienriistaa, lisättiin nähtäville Oma riistaan 8. syyskuuta.

Eräluvat-sovelluksella pääsee nyt hirvi- ja karhujahtiin

04.09.2020

Karhunmetsästysluvan sekä hirvenmetsästyksen vierasluvan valtion maille voi tänä syksynä hankkia Metsähallituksen Eräluvat-sovelluksella. Karhulupia myydään vuosittain 3 700 kappaletta ja hirvenmetsästyksen vieraslupia 3 800 vuorokautta.

Hirvenmetsästyskausi alkaa – hirvenmetsästyksen vierasluvan voi tilata verkkokaupassa tai sovelluksella

31.08.2020

Hirvenmetsästyksen ensimmäinen vaihe alkaa tiistaina 1. syyskuuta. Hirvijahtiin voi ostaa henkilökohtaisia hirvenmetsästyksen aluelupia Erälupien verkkokaupasta, sovelluksesta sekä lupahakujärjestelmästä.

Torstaina aletaan myydä Länsi- ja Etelä-Lapin lupia

26.08.2020

Torstaina 27.8. metsästäjät voivat alkaa ostaa Metsähallituksen kanalinnustuslupia Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Ranuan, Simon, Keminmaan, Tervolan, Ylitornion ja Posion lupa-alueille. Lupia myydään nyt koko metsästyskaudelle, myös talvilinnustuskaudelle, jos se on sallittua kohteella.

Varmista porotyöt ennen jahtia

Metsästyskoirat voivat vaikeuttaa porotöitä tai jopa aiheuttaa vahinkoja poronhoidolle. Varmista siis ennen metsästystä, missä koiria ei voi laskea vapaaksi.

Usein kysyttyä metsästyksestä

Saako metsäkauriiden metsästykseen lupia? Mistä saan luvan asentaa riistakameran Metsähallitukselta vuokratulle metsästysalueelle?

Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.

Eräkummit

Eräkummi on innokas ja vastuullinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoistyönä johdattaa lapsia ja nuoria eränkäynnin saloihin. Haluaisitko sinä ryhtyä eräkummiksi?

Lue lisää Eräkummi-toiminnasta.