Maasydänjärvi ja Ahvenlampi 4570

Lampikohteet Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä. Hyvät kalastusmahdollisuudet sekä perhokalastukseen erikoistuneille että muille vapakalastajille. Matkailualueella sijaitseva Maasydänjärvi on täyden palvelun kalastuskohde monen tyyppiselle kalastajalle. Ahvenlammella perhokalastajat voivat puolestaan kokea erämaista rauhaa ja kalastuksen jännitystä helposti kalastettavalla kohteella. Lampiin istutetaan kesäisin kirjolohta, minkä lisäksi kalastaja voi hyvinkin saada siian saaliikseen.

Maasydänjärven/Ahvenlammen perinteiset kesän kalastuskauden avajaiset on peruttu koronaepidemian vuoksi. Kalastuskausi jatkuu kuitenkin keskeytyksettä. 

Maasydänjärvi ja Ahvenlampi

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Kesän kalastuskauden avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.
Perhokalastus, Heittokalastus, Pilkkiminen, Uistelu, Onkiminen
Kirjolohi, Siika, Ahven, Hauki
Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Kota

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 h
 • 18 € / vrk

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.

Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Henkilöt, jotka eivät pysty hankkimaan lupaa Eräluvat-verkkokaupasta tai Eräluvat-mobiilisovelluksella, voivat hankkia luvan Urjanlinnasta (Maasydämen Matkailu Oy), Maasydänjärventie 1, 85470 Sievi

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi. Kesän kalastuskauden avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.
 • Kaikkeen kalastamiseen Maasydänjärvessä ja Ahvenlammessa tarvitaan  Maasydänjärvi ja Ahvenlampi (4570) vapalupa. Maasydäjärvessä ja Ahvenlammessa yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) ovat kielletty Lapin ELY:n päätöksellä (Dnro 2280/5710-2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi.
 • Maasydänjärvellä sallitut vieheet: uistin, perho, pilkki ja onki. Luonnollisten ja keinotekoisten syöttien käyttö on sallittu. Kalojen ruokinta ja mäskäämisellä kalojen houkuttelu on kielletty.
 • Kalastaja saa käyttää jäältä kalastettaessa kahta vapaa ja siimaa, joista toinen saa olla ns. otto-onki. Vavan jättäminen yksin pyyntiin on kielletty.
 • Kalastaja saa käyttää avovesikaudella yhtä vapaa ja siimaa rannalta tai ankkuroidusta veneestä kalastettaessa, joka on kädessä tai käden ulottuvilla (max. 2 m). Vavan jättäminen yksin pyyntiin on kielletty.
 • Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa saa käyttää kahta vapaa kalastajaa kohti.
 • Veneen ja kelluntarenkaan käyttö on sallittu Maasydänjärvessä. Sähköperämoottorin käyttö on sallittu Maasydänjärvellä. 
 • Maasydänjärvessä kalastus kielletty leirintäalueen uimarannalla merkatulla alueella.
 • Ahvenlammella kesäaikana sallittu vain perinteinen perhokalastus rannalta. Jääpeitteen aikana pilkkiminen on sallittua ilman syöttitahnaa.
 • Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan - Kainuun vapalupa (5411), kalastonhoitomaksulla viehekalastus tai jokamiehen onginta- ja pilkintäoikeus ei oikeuta kalastamaan Maasydänjärvessä ja Ahvenlammessa.

Huom ! Jos jäältä kalastettaessa kalastaa aktiiviongella (pilkkii) ja samaan aikaan on pyynnissä ootto-onki pitää olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Kalastonhoitomaksu velvoitetaan myös avovesikaudella heittokalastusvälinein kalastamisessa. Kalastonhoitomaksu on pakollinen vain 18-64 vuotiaille.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu kokonaan sisävesissä leveyspiirin 64 eteläpuolella
 • Rasvaevätön taimen vähintään 50 cm
 • Kirjolohella ja siialla ei ole alamittaa

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

3 tunnin lupa 1 lohikala
Vuorokausilupa 3 lohikalaa
7 vuorokautta (yksin kalastava alle 15-v) 2 lohikalaa/vuorokausi
Lohikalat; Kirjolohi, taimen, järvilohi, lohi, harjus, nieriä  

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään lupatyypin kohdalla mainitun määrän lohikaloja. Lupatyyppien yhdistelmästä riippumatta enimmäismäärä on kolme lohikalaa / vuorokausi.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Lisätiedot

Palvelut

Maasydänjärvi sijaitsee Maasydämen matkailualueella, Sievi-Reisjärvi-tien varressa n. 30 km Sievistä. Varustukseen kuuluu heittolaitureita, nuotiopaikkoja, laavu ja savustuspaikka.
Ahvenlammelle ei pidetä enää tietä auki talvella.

Kalaveden hoito

Kesäaikana istutetaan kirjolohta. Maasydänjärveen istutetaan kevättalvella kirjolohta (1-2 kertaa).