Mikkelin Valkea 7552
Etelä-Savossa Mikkelin kupeessa sijaitsee kirkasvetinen Valkeajärvi, joka on kooltaan 14 hehtaaria. Järven tavoitelluimmat saaliskalat ovat pulskat siiat ja kirjolohet, joita istutetaan järveen pyyntikokoisina. Kohteen suosituimmat kalastusmuodot ovat talvella pilkintä sekä loppukesällä ja alkusyksyllä perhokalastus.
Valkeajärvellä on kaksi nuotiopaikkaa ja järven ympäri kiertää osin pitkostettu polku. Hyvän saavutettavuuden ja helppokulkuisuuden vuoksi se soveltuu hyvin kaikille kalastajille ja luontoharrastajille.
Tule narraamaan siikoja ja kirjolohia, ja vietä nautinnollisia hetkiä kauniin metsäjärven maisemissa vaikkapa makkaratulien ja nokipannukahvien kera!
Luvan ostaminen
Ostotiedot
Mikkelin Valkean vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia tai 24 tuntia. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:
Luvan voimassaoloaika | Luvan hinta |
---|---|
3 tuntia | 15 € |
24 tuntia | 25 € |
Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.
Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa.
Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.
- Osta lupa verkkokaupasta
- Anna saalispalaute
-
Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9–15)
Luvanostopaikat
Mistä luvan voi hankkia
Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).
Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.
Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.
Lupaehdot
Alueen lupaehdot
KalenterivuosiMihin lupa oikeuttaa
Kaikkeen kalastamiseen Mikkelin Valkean vapalupa-alueella täytyy hankkia vapalupa Mikkelin Valkea 7552.
Valkeajärvellä eivät päde yleiskalastusoikeudet. Siellä on siis kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa 7552. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Etelä-Savon ELY-keskus.
Mikkelin Valkean 7552 vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä sekä onkimiseen ja pilkkimiseen.
Kalastusvälineet ja vesikulkuneuvot
Valkeajärvi on jaettu kahteen osaan, pohjoispuoleen ja eteläpuoleen. Näissä osissa pätevät eri lupaehdot kalastusvälineiden ja vesikulkuneuvojen suhteen. Osien raja kulkee järven ison altaan ja pienen altaan välissä, ja se on merkitty lupa-alueen karttaan.
Valkeajärven eteläpuoli eli iso allas
Avovesikaudella kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin.
Avovesikaudella Valkeajärven eteläpuolella saa käyttää ainoastaan keinotekoisia vieheitä. Kiellettyjä ovat syöttitahna, silikonipallot sekä luonnonsyötit, kuten mato, toukka, katkarapu ja täkykala.
Valkeajärven eteläpuolella saa käyttää kelluntarengasta. Veneen käyttö on kielletty.
Jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Näistä vavoista toinen saa olla niin kutsuttu ootto-onki (vapa, joka jätetään yksin pyyntiin). Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Jos 18–69-vuotias kalastaa jäältä aktiiviongella eli pilkkii ja hänellä on samaan aikaan pyynnissä ootto-onki, täytyy hänellä olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidän ei tarvitse suorittaa kalastonhoitomaksua.
Jäältä pilkkiessä saa käyttää myös luonnollisia syöttejä sekä syöttitahnaa ja silikonipalloja.
Valkeajärven pohjoispuoli eli pieni allas
Valkeajärven pohjoispuolella saa käyttää kaikenlaisia keinotekoisia vieheitä, syöttitahnaa, silikonipalloja sekä luonnonsyöttejä, kuten matoa, toukkia, katkarapuja ja täkykaloja.
Kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Näistä vavoista toinen saa olla niin kutsuttu ootto-onki. Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Jos 18–69-vuotias kalastaa jäältä aktiiviongella eli pilkkii ja hänellä on samaan aikaan pyynnissä ootto-onki, täytyy hänellä olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidän ei tarvitse suorittaa kalastonhoitomaksua.
Valkeajärven pohjoispuolella kelluntarenkaan ja veneen käyttäminen on kielletty.
Pyyntimitat ja rauhoitukset
Kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.
Saaliskiintiöt
Saaliskiintiön suuruus riippuu luvan voimassaoloajasta. Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:
Luvan voimassaoloaika | Enimmäissaalis |
---|---|
3 tuntia | 1 kirjolohi |
24 tuntia | 3 kirjolohta |
Muiden kalalajien saalismäärää ei ole rajoitettu.
24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.
Lisätiedot
Alueen palvelut
Alueella on pitkostettu 2,2 kilometrin polku, kaksi nuotiopaikkaa, laavu ja puucee.
Alueelle on opasteet Mikkelin ja Pieksämäen väliseltä tieltä (kantatie 72) sekä Ihastjärventieltä.
Kalaveden hoito
Valkeajärveen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta maalis-huhtikuussa neljä kertaa, touko-lokakuussa 2–3 viikon välein sekä ennen joulua.