Yli-Vuokki 5505

Vienan Karjalasta alkunsa saava pienten järvien, virtojen ja koskien helminauha lähes asumattomassa Kainuun korvessa.

Kalastaa voi kosken kohinassa, järvien selkosilla tai pienten metsälampien huomassa. Järvistä ja lammista saadaan ahventa, kuhaa ja haukea - isojakin! Koskista taas tavoittaa pilkkukylkisiä taimenia ja hopeanhohtavia harjuksia. Suurin osa koskista ja vesialueesta on helposti tavoitettavissa, sillä alueella kulkee kattava tieverkosto.

Lupa-alueeseen kuuluvan Kevättijärven kalakantaa on vahvistettu useiden vuosien ajan taimenen ja järvilohen istutuksilla. Nyt järvessä on kalastettavissa mitan täyttävää arvokalaa! Lisäksi Kevätistä löytyy poikkeuksellisen komeita ahvenia. Kalastaminen onnistuu parhaiten omalla soutuveneellä, jonka saa vesille PDF-kohdekartassa näkyvästä venerannasta (luonnonluiska). Tarjolla on myös pari vuokravenettä, joiden vuokraamisesta huolehtii Ala-Vuokin kauppa (lisätiedot Palvelut-kohdassa).

Yli-Vuokki

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Taimenen kalastus kielletty koski ja virta-alueilla 1.9–30.11. Harjuksen kalastus kielletty 1.4.–31.5.
Heittokalastus, Perhokalastus, Uistelu, Pilkkiminen, Onkiminen
Ahven, Taimen, Hauki, Harjus, Siika, Järvilohi, Kuha
Luontainen kalasto, ei istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia, Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Kelluntarengas, Veneen laskupaikka, Mökki

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 13 € / vrk
 • 40 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Soita haluamasi lupatyypin numeroon:

 

Lupatyyppi Numero Hinta
Vuorokausi 0600 55 1640 13,02 € + mpm
Alle 18-v vuorokausi 0600 55 1643 6,51 € + mpm

 

Kalastusluvan voit tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja näppäile kalastusalueen numero neljällä numerolla.

Tarkemmat ohjeet >

 

Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Lue Metsähallituksen lupaehdot.

Mobiililuvissa matkapuhelinliittymäkohtainen käyttöraja on 200 euroa kuukaudessa.

 

 

Suomussalmi: TB-Turjanhovi
Kontiomäki: Kainuun Tähti Oy (Neste Kontiomäki)
Kuhmo: Luontokeskus Petola

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi. Taimenen kalastus kielletty koski ja virta-alueilla 1.9–30.11. Harjuksen kalastus kielletty 1.4.–31.5.
 • Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen.
 • Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Lapin ELY:n päätöksellä (Dnro 2280/5710-2015) seuraavilla vesialueilla: Kevättijärvi, Taivallampi, Louhenjoki, Louhilampi, Palokoski, Paasonkoski, Saarikoski ja Saapaskoski kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi. Pelkällä kalastonhoitomaksulla kalastus on kielletty edellämainittujen paikkojen lisäksi myös koski- ja virta-alueilla.
 • Keinotekoisten syöttien käyttö on kielletty.
 • Rannalta, ankkuroidusta veneestä tai jäältä kalastettaessa saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa kalastajaa kohti. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla (enintään 2 m). Vavan jättäminen yksin pyyntiin on kielletty. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa saa käyttää kahta vapaa kalastajaa kohti.
 • Oman veneen, vuokraveneen ja kelluntarenkaan käyttö kalastuksessa on sallittu. Perämoottorin käyttö on sallittu reitin järvivesillä. Kevättijärvellä on sallittu ainoastaan sähköperämoottorin käyttö.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Rasvaevällinen taimen vähintään 60 cm
 • Rasvaevätön taimen vähintään 50 cm
 • Järvilohi vähintään 60 cm
 • Harjus vähintään 35 cm
 • Ahven Kevättijärvessä enintään 35 cm *)
 • Muilla lajeilla ei ole pyyntimittaa

*) Ahvenelle on Kevättijärvessä asetettu ylämitta, jota suuremmat kalat tulee vapauttaa. Lue lisää pyyntimitan perusteista (PDF, 85 kt) >

Taimenen kalastus kielletty koski ja virta-alueilla 1.9–30.11. Harjuksen kalastus kielletty 1.4.–31.5.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Vuorokausilupa 1 taimen tai järvilohi. Kevättijärvessä enintään 10 ahventa/vrk
Viikkolupa 1 taimen tai järvilohi /vrk

Muilla kalalajeilla ei ole kiintiöitä.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi

Lisätiedot

Palvelut

Kevättijärvelle vuokrattavissa veneitä Ala-Vuokin kaupalta (K-Mäkeläisen pojat Ky, Kuhmontie 311, Suomussalmi). Kauppa on avoinna ma-pe 9-17 ja la 9-13. Vuokraushinnat 15 €/vrk ja 45 €/viikko. Lisätietoja venevuokrauksesta Saku Mäkeläiseltä numerosta 040-5881271.

Yli-Vuokin virkistyskalastusalueen varrelta on vuokrattavissa mökkejä: villipohjola.fi

Vinkit

Yli-Vuokki on erityisesti ahvenen kalastamisesta kiinnostuneelle oikea paikka. Reitin järvissä, Kevättijärvessä sekä alueen pienissä lammissa uiskentelee suurikokoisia ahvenia. Isoja ahvenia on saatu sekä isoista järvistä että aivan pienistä lammistakin.

Pienet ja pienehköt 5-7,5 gramman jigit ovat toimivimpia alueen lammissa. Talvella kannattaa kokeilla tasapainoa. Suurahven voi toisinaan olla erittäin passiivinen ja kieltäytyä maistamasta sille tarjottuja herkkuja. Tällöin moottoriöljyn värinen toukkajigi voi pelastaa reissun.

Kalaveden hoito

Yli-Vuokin reitin Paasi-, Palo-, Saapas- ja Saarikoskeen istutetaan kesäkaudella pyyntikokoista taimenta.  Kevättijärveen istutetaan 2-3-vuotiaita taimenen ja järvilohen poikasia sekä useisiin alueen järviin harjuksen ja siian pienpoikasia.