Siirry pääsisältöön

Kesänkijärvi 2571

Kesänkijärvi sijaitsee henkeä salpaavissa tunturimaisemissa keskellä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa. Järven rannat nousevat jyrkkinä tunturinrinteinä kohti korkeuksia.

Järvelle on helppo tehdä lyhyitäkin kalastusreissuja. Rantaan pääsee autolla, ja järvi soveltuu mainiosti esimerkiksi koko perheen kalastuskohteeksi. Äkäslompolon kylän palvelut ovat helposti saavutettavissa.

Kesänkijärven kalastus ja kalavedenhoito muuttuvat 2023

Metsähallitus ja Äkäslompolon osakaskunta ovat päätyneet lopettamaan Kesänkijärven kirjolohi-istutukset. Sopiva ajankohta istutuksien päättämiselle tuli, kun kirjolohen toimitussopimus Kesänkijärven osalta tuli päätökseen. Istutusten lopettamista puolsi myös viranomaisten päivitetyt suositukset istutettavista lajeista sekä alueella alkava TRIWA LIFE -hanke, jonka keskeinen toimenpide on parantaa vaelluskalojen elinympäristöjä koko Tornion-Muonionjoen vesistöalueella sekä vähentää vaellusesteiden määrää vesistöalueella. Kirjolohen istuttaminen Kesänkijärveen on vaatinut kalaesteen istutuskalojen pysymiseksi kohteella, ja nykyinen kalaeste järven laskujokisuussa on tullut käyttöikänsä päähän. Kun kirjolohet on saatu kalastettua kohteelta, voidaan vaelluseste purkaa ja avata vaelluskaloille kilometreittäin vaellusreittejä Kesänkijärven yläpuolen latvavesistöihin.

Kesänkijärvelle ei vaadita erillistä kalastuslupaa 15.5.2024 alkaen. Kesänkijärvessä saa jatkossa kalastaa yleiskalastusoikeuksin, vaikka järvellä on kalatalousviranomaisen asettama onki-, pilkki- ja viehekalastuskielto vuoden 2025 loppuun. Lue lisää 18.4. julkaistusta tiedotteesta (eräluvat.fi)

Kesänkijärvi

Vapakalastus
Kalenterivuosi
Heittokalastus, Onkiminen, Perhokalastus, Pilkkiminen, Uistelu, Viehekalastus
Kirjolohi, Siika, Ahven
Luontainen kalasto (ei istutuksia)
Laavu, Veneen vesillelaskupaikka, Vuokravene, Tulentekopaikka

Luvan ostaminen

15.5.2023 alkaen Kesänkijärven yhteislupa-alueella luvan voimassaoloaika on 24 tuntia. Lupa maksaa 0€, mutta se on kuitenkin hankittava ennen kalastusta. 

Luvan voimassaoloaika

Luvan hinta
24 tuntia

0 €

Kausilupa 0 €

Alle 15-vuotias saa kalastaa aikuisen seurassa aikuisen kiintiöön ilman erillistä lupaa. 15 vuotta täyttäneiden on lunastettava kalastuslupa. 

 

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Kittilä: Kittilän liikenneasema Oy
Kolari: Sieppijärven Sähkö-Pekka Ky / Hansport
Äkäslompolo: Yllästunturin luontokeskus Kellokas (luontoon.fi)

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Kalenterivuosi

Kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä.

Kesänkijärvellä on kiellettyä käyttää perämoottoria, myös sähköllä toimivaa.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Taimen on kokonaan rauhoitettu Kesänkijärvessä, joten kalastajan tulee vapauttaa kaikenlaiset taimenet välittömästi takaisin veteen.

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
24 tuntia 2 lohikalaa
Kausi 2 lohikalaa/vuorokausi

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

 

Lisätiedot

Kesänkijärvi on yhteislupa-alue, jonka kalastusjärjestelyistä on sovittu Metsähallituksen ja Äkäslompolon osakaskunnan kesken.