Hossa 5502

Hossan vapalupa-alue sijaitsee Suomussalmen kunnan koillisosassa, satavuotiaan Suomen kunniaksi perustetussa Hossan kansallispuistossa. Hossa on pääosin mäntykankaiden verhoamaa harjumaisemaa. Harjujen väleissä on yli sata järveä ja lampea sekä lukuisia puroja ja jokia. Helposti tavoitettavat vedet ovat pääosin karuja ja kirkasvetisiä.

Hossassa on luontaisesti vahvat ahven- ja siikakannat, ja lisäksi lupa-alueen järviin ja lampiin tehdään taimenen ja harjuksen poikasistutuksia. Hyvien ravinto-olosuhteiden, muun muassa runsaslukuisen järvikatkakannan, ansiosta Hossan vesissä kalat menestyvät hyvin ja kasvavat isoiksi. Hossanjoen saalisvarmuutta parannetaan lisäksi pyyntikokoisen taimenen istutuksilla. Huosius- ja Keihäslampeen istutetaan ympäri vuoden pyyntikokoista kirjolohta.

Lupa-asiat kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen reissua joko Eräluvat-verkkokaupassa tai puhelimitse. Lisätietoa kohdassa Luvan ostaminen.

Hossa

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Hossanjoella 1.6.-31.8. Taimenen kalastus kielletty koski- ja virta-alueella 1.9.-30.11. Harjuksen kalastus kielletty 1.4.-31.5.
Heittokalastus, Pilkkiminen, Perhokalastus, Uistelu
Ahven, Harjus, Taimen, Siika
Luontaisten lajien poikasistutuksia, Pyyntikokoisen kalan istutuksia, Luontainen kalasto, ei istutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Mökki, Kelluntarengas, Vuokravene, Liikuntarajoitteisille sopiva

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 tuntia
 • 18 € / vrk
 • 90 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on Eräluvat-verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen. Maksutonta lupaa koskevat samat lupaehdot kuin maksullista viikkolupaa.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. Perhelupia ei voi lunastaa mobiilijärjestelmän kautta.

Viikkoluvalla saa kalastaa myös Kylmäluoman 4525 vapalupa-alueella. Kalastuksessa on noudatettava kyseisen vapalupa-alueen sääntöjä.

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Suomussalmi: TB Turjanhovi, Hossan luontokeskus 
Pudasjärvi: Neste Pudasjärvi
Kuusamo: Kiutamajat
Kontiomäki: Kainuun Tähti Oy/ Neste Kontiomäki

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi. Hossanjoella 1.6.-31.8. Taimenen kalastus kielletty koski- ja virta-alueella 1.9.-30.11. Harjuksen kalastus kielletty 1.4.-31.5.

Kaikkeen kalastamiseen lupa-alueella vaaditaan Hossan vapalupa. Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Lapin ELY:n päätöksellä (Dnro 2280/5710-2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi.

Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen.

Syöttitahnojen, silikonipallojen ja vastaavien keinotekoisten syöttien sekä täkyraksin käyttö on kielletty.

Rannalta, ankkuroidusta veneestä tai jäältä kalastettaessa saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa kalastajaa kohti. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla (enintään 2 m). Vavan jättäminen yksin pyyntiin on kielletty. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa saa käyttää kahta vapaa kalastajaa kohti.

Oman veneen, kanootin ja kelluntarenkaan käyttö kalastuksessa on sallittu Iso-Valkeaisella, Keski-Valkeaisella, Ala-Valkeaisella, Pitkä-Hoilua-Kokalmuksella ja reittivesillä. Veneen pitkä-aikainen säilyttäminen kansallispuiston alueella vaatii erillisen luvan. Luvat ja lisätiedot sähköpostitse pentti.hamunen(a)metsa.fi tai puhelimitse 0400 291014. Kelluntarengasta saa käyttää edellä listattujen vesien lisäksi myös Kirkasvetisellä. Umpi-Valkeaisella ja Pitkä-Hoilua Kokalmuksella on saatavana vuokraveneitä. Perämoottorin (myös sähkö) käyttö kalastuksessa on kielletty.

Hossanjoen perhokalastusalueella kalastaminen on sallittu ainoastaan perhokalastusvälinein.

Hossan vapalupa-alueeseen (5502) kuulumattomilla kansallispuiston lampi- ja järvivesillä on jokaisella oikeus onkia ja pilkkiä veloituksetta ja kalastonhoitomaksun suorittaneilla on oikeus harjoittaa viehekalastusta lampi- ja järvivesillä (Kalastuslaki 7§).

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Taimen, rasvaevällinen vähintään 60 cm
 • Taimen, rasvaevätön vähintään 50 cm
 • Järvilohi, vähintään 60 cm
 • Harjus, vähintään 35 cm
 • Kirjolohella ja siialla ei ole pyyntimittaa

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

 • 3 tunnin luvalla saa ottaa saaliiksi 1 lohikalan
 • Vuorokausiluvalla saa ottaa saaliiksi 1 taimenen tai järvilohen tai 3 kirjolohta, harjusta tai siikaa.
 • Viikkoluvalla saa ottaa saaliiksi 2 lohikalaa/vrk.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään lupatyypin kohdalla mainitun määrän lohikaloja. Lupatyyppien yhdistelmästä riippumatta enimmäismäärä on kolme lohikalaa / vuorokausi.

Lisätiedot

Palvelut

Hossan kansallispuistossa on retkeilyrakenteita, kuten nuotiopaikkoja, laavuja, merkittyjä retkeilyreittejä sekä autiotupia, joita sekä retkeilijät että kalastajat voivat hyödyntää. Hossassa on erittäin monipuolinen mökkitarjonta sekä luontokeskus, josta saa kalastuslupien, neuvonnan ja opastuksen lisäksi myös kahvila- ja ravintolapalveluita. Luontokeskus vuokraa myös kämppiä, veneitä, kanootteja, kajakkeja sekä kalastus- ja retkeilyvälineitä.

Esteettömät kalastuspaikat

Hossassa on liikuntarajoitteisille soveltuvia, estettömiä kalastuspaikkoja. Opastuskeskuksen lähistöllä sijaitsevalle Huosilammelle pääsee kalastamaan kirjolohta pyörätuolilla. Lammella on neljä heittolaituria, jotka on uusittu vuonna 2017. Yhteensä lammen rannalla on noin 600 metriä esteetöntä, sorastettua ja osin puurakenteista polkua.

Kesällä 2017 avautui myös täysin uusi esteetön kalastuspaikka Somerjoen Lihapyörteen alueelle, jonne on rakennettu kosken kupeeseen esteetön heittolaituri. Värikallion pysäköintialueelta laiturille on matkaa sorastettua polkua pitkin noin 200 metriä.

Pitkä-Hoilua-järven pohjoispäässä olevalle pysäköintipaikalle pääsee autolla. Siellä on pyörätuolia käyttävälle soveltuva käymälä, nuotiopaikka ja venelaituri. Pitkä-Hoilualla on myös vuokraveneitä, joita varataan luontokeskuksesta.   

Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilla on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen. 

Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Voit ladata pyörätuolien akkuja luontokeskuksessa. Lue lisää Hossan esteettömistä palveluista Luontoon.fi:stä.

 

Vinkit

Umpi-Valkeainen on yksi suosituimmista kalastuskohteista Hossassa. Se on kaksiosainen suppalampi, jonka keskellä on matala salmi. Lammen pohjoispuoli on pienempi ja matalampi, joten se soveltuu hyvin rannalta kalastamiseen. Tavoitelluimmat kalat ”Umpparissa” ovat ahven ja taimen, jotka kasvavat yllättävän isoiksi lammen pieneen kokoon nähden. Kalojen huimaa kasvua selittää lammessa esiintyvä kymmenpiikki, joka on ihanteellista ravintoa näille petokaloille. Tämä kannattaa muistaa vieheitä valitessa. Umpi-Valkeaisessa on myös harjusta, jota istutetaan taimenen tapaan pienpoikasena. Rannalla on vuokraveneitä, joita voi varata luontokeskuksesta.

Iso-Valkeaisessa on upeita ahvenia, taimenia, harjuksia sekä jättimäisiä siikoja, joita kalastajat palaavat yrittämään kerta toisensa jälkeen pilkkien ja uistellen. Hyviä paikkoja Iso-Valkeaisessa ovat syvänteiden ja saarten reuna-alueet sekä niiden läheiset matalikot ja karikot. Kirkkaan veden vuoksi kalat ovat hyvin arkoja eivätkä suostu maistamaan mitä tahansa eteen sattuvaa suupalaa, joten kalastus Iso-Valkeaisella on haastavaa. Myös siellä kalastamista voi tehostaa lihaskäyttöisellä vuokraveneellä.

Pitkä-Hoilua on alueen suurimpia järvivesiä. Se on erityisesti soutu-uistelijoiden suosima kohde, sillä järven selällä muikkua troolaavat taimenet ovat helpoiten tavoitettavissa veneen avustuksella. Pitkä-Hoiluaan istutetaan taimenen poikasia, jotka menestyvät hyvin järvessä esiintyvän muikun ansiosta. Suurimmat pilkillä ja uistelemalla saadut taimenet ovat olleet 3–5 kilon järkäleitä. Lisäksi Hoiluassa elää suurikokoista siikaa ja ahventa. Toisin kuin suppalampien vesi, Pitkä-Hoiluan vesi on hieman humuksen värjäämää. Vuokraveneitä voi tiedustella opastuskeskuksesta.

Hyviä ahvenpaikkoja on muuallakin kuin eniten kalastetuilla vesillä. Kansallispuiston karttaa tarkastelemalla voit löytää itsellesi hienon ahvenlammen. Näiden kalavesien kyrmyniskoja kalastavat varsin harvat, joten monesti lammilla saa kalastaa aivan omassa rauhassa.

Hossanjoen kosket on kalataloudellisesti kunnostettu 1990-luvulla. Lupa-alueen viiden kilometrin pituisella matkalla on noin kymmenkunta erilaista koskea, joissa elää luontaisesti vahvoja harjuskantoja. Lisäksi alueelle istutetaan pyyntikokoista taimenta. Ajoittain on myös mahdollisuus todellisiin kehukaloihin, kun Kiantajärvestä nousee järvitaimenia Hossanjoen yläosiin. Erityisesti alkukesästä viehettä kovasti tukistava tärppi voi tuoda terveisiä Kiannan kirkaskylkiseltä taimenelta.

Hossan muut jokikalastuskohteet kuten Perangan- ja Somerjoen reitit sekä Iikoski tarjoavat myös koskikalastusmahdollisuuksia. Näissä vesissä esiintyy harjusta, mutta paikoin on mahdollisuudet myös taimeneen.

Kalaveden hoito

Hossanjokeen istutetaan kesäkaudella säännöllisesti pyyntikokoista taimenta, muita vesiä hoidetaan poikasistutuksin. Keihäs- ja Huosilampeen istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta ympäri vuoden.