Hossa 5502
Hossan vapalupa-alue sijaitsee Suomussalmen kunnan koillisosassa, satavuotiaan Suomen kunniaksi perustetussa Hossan kansallispuistossa. Hossa on pääosin mäntykankaiden verhoamaa harjumaisemaa. Harjujen väleissä on yli sata järveä ja lampea sekä lukuisia puroja ja jokia. Helposti tavoitettavat vedet ovat pääosin karuja ja kirkasvetisiä.
Hossassa on luontaisesti vahvat ahven- ja siikakannat, ja lisäksi Iso- ja Umpi- Valkeaiseen tehdään taimenen ja harjuksen poikasistutuksia. Hyvien ravinto-olosuhteiden, muun muassa runsaslukuisen järvikatkakannan, ansiosta Hossan vesissä kalat menestyvät hyvin ja kasvavat isoiksi. Huosi- ja Keihäslampeen istutetaan ympäri vuoden pyyntikokoista kirjolohta. Hossanjokeen ei kesäkaudella 2024 istuteta pyyntikokoista taimenta, koska kalaa ei ole saatavissa.
Veden lämpötilaa Hossanjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).
Hossa
Lupa-alueen kartta
Pohjanmaa ja Kainuu, Suomussalmi- Lataa lupa-alueen kartta (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (1003,51 Kb)
- Kartta: Hossanjoki (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (872,70 Kb)
- Kartta: Huosilampi ja Keihäslampi (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (1745,46 Kb)
- Kartta: Iikoski (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (3818,82 Kb)
- Kartta: Iso-Valkeainen ja Umpi-Valkeainen (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (2411,42 Kb)
- Kartta: Lounatkoski (PDF, avautuu uuteen välilehteen) (1827,19 Kb)
- Avaa suuri karttanäkymä
- Ajo-ohjeet
Luvan ostaminen
Ostotiedot
Tällä vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia tai 24 tuntia. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:
Luvan voimassaoloaika | Luvan hinta |
---|---|
3 tuntia | 15 € |
24 tuntia | 25 € |
Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.
Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa.
Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.
- Osta lupa verkkokaupasta
- Anna saalispalaute
-
Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9–15)
Luvanostopaikat
Mistä luvan voi hankkia
Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).
Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.
Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.
Suomussalmi: Hossan luontokeskus (luontoon.fi)
Suomussalmi: TB Turjanhovi
Pudasjärvi: Neste Pudasjärvi
Kuusamo: Kiutamajat
Lupaehdot
Alueen lupaehdot
Pääsääntöisesti kalenterivuosi. Tarkista kalastusajan poikkeukset lupaehdoista.Kalastusajan poikkeukset
Hossanjoella on kiellettyä kalastaa 1. syyskuuta – 31. toukokuuta.
Tarkista lakisääteiset rauhoitusajat lupaehtojen kohdasta Pyyntimitat ja rauhoitukset.
Mihin lupa oikeuttaa
Kaikkeen kalastamiseen Hossan vapalupa-alueella täytyy hankkia vapalupa Hossa 5502. Tämä vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä sekä onkimiseen ja pilkkimiseen.
Vapalupa-alueella Hossa 5502 eivät päde yleiskalastusoikeudet, joten siellä on kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Lapin ELY-keskus.
Kalastusvälineet ja syötit
Vapalupa-alueella Hossa 5502 on kiellettyä käyttää syöttitahnoja, silikonipalloja ja vastaavia keinotekoisia syöttejä.
Rannalta, ankkuroidusta veneestä tai jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.
Hossanjoen perhokalastusalueella kalastaessa saa käyttää ainoastaan perhokalastusvälineitä.
Vesikulkuneuvot
Iso-Valkeaisella ja Umpi-Valkeaisella on vuokraveneitä, joita voi vuokrata Hossan luontokeskukselta.
Omaa venettä, kanoottia ja kelluntarengasta saa käyttää kalastukseen Iso-Valkeaisella sekä reittivesillä. Kelluntarengasta saa käyttää myös Umpi-Valkeaisella.
Veneen pitkäaikaiseen säilyttämiseen kansallispuiston alueella täytyy hankkia erillinen lupa. Lisätietoa luvasta voi pyytää lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pentti.hamunen(a)metsa.fi tai soittamalla numeroon 0400 291 014.
Kalastuksessa on kiellettyä käyttää perämoottoria, myös sähköllä toimivaa.
Hossan kansallispuistossa kalastaminen
Hossan kansallispuistossa on useita sellaisia lampi- ja järvivesiä, jotka eivät kuulu Hossan vapalupa-alueeseen. Näillä vesillä pätevät yleiskalastusoikeudet, joista on säädetty kalastuslain 7. pykälässä. Onkiakseen ja pilkkiäkseen kyseisillä lampi- ja järvivesillä henkilön ei siis tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua eikä ostaa vapalupaa. Myös viehekalastus yhdellä vavalla on näillä lampi- ja järvivesillä sallittua henkilöille, jotka ovat maksaneet kalastonhoitomaksun tai ovat alle 18-vuotiaita, 70 vuotta täyttäneitä tai ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Pyyntimitat ja rauhoitukset
Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:
Kalalaji | Pyyntimitta | Rauhoitusaika |
---|---|---|
Rasvaevällinen taimen | Vähintään 60 cm | Koski- ja virta-alueilla 1.9.–30.11. |
Rasvaevätön taimen | Vähintään 50 cm | Koski- ja virta-alueilla 1.9.–30.11. |
Harjus | Vähintään 35 cm | 1.4.–31.5. |
Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.
Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.
Saaliskiintiöt
Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta lohikalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:
Luvan voimassaoloaika | Enimmäissaalis |
---|---|
3 tuntia | 1 lohikala |
24 tuntia | 1 taimen tai 3 kirjolohta, harjusta tai siikaa |
Tässä kiintiötaulukossa lohikala tarkoittaa taimenta, kirjolohta, harjusta ja siikaa.
Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.
24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.
Lisätiedot
Alueen palvelut
Hossan kansallispuistossa on retkeilyrakenteita, kuten nuotiopaikkoja, laavuja, merkittyjä retkeilyreittejä sekä autiotupia, joita sekä retkeilijät että kalastajat voivat hyödyntää. Hossassa on erittäin monipuolinen mökkitarjonta sekä luontokeskus, josta saa kalastuslupien, neuvonnan ja opastuksen lisäksi myös kahvila- ja ravintolapalveluita. Luontokeskus vuokraa myös kämppiä, veneitä, kanootteja, kajakkeja sekä kalastus- ja retkeilyvälineitä.
Esteettömät kalastuspaikat
Hossassa on liikuntarajoitteisille soveltuvia, estettömiä kalastuspaikkoja. Opastuskeskuksen lähistöllä sijaitsevalle Huosilammelle pääsee kalastamaan kirjolohta pyörätuolilla. Lammella on neljä heittolaituria, jotka on uusittu vuonna 2017. Yhteensä lammen rannalla on noin 600 metriä esteetöntä, sorastettua ja osin puurakenteista polkua.
Kesällä 2017 avautui myös täysin uusi esteetön kalastuspaikka Somerjoen Lihapyörteen alueelle, jonne on rakennettu kosken kupeeseen esteetön heittolaituri. Värikallion pysäköintialueelta laiturille on matkaa sorastettua polkua pitkin noin 200 metriä.
Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilla on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen.
Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Voit ladata pyörätuolien akkuja luontokeskuksessa. Lue lisää Hossan esteettömistä palveluista Luontoon.fi:stä.
Vinkit
Umpi-Valkeainen on yksi suosituimmista kalastuskohteista Hossassa. Se on kaksiosainen suppalampi, jonka keskellä on matala salmi. Lammen pohjoispuoli on pienempi ja matalampi, joten se soveltuu hyvin rannalta kalastamiseen. Tavoitelluimmat kalat ”Umpparissa” ovat ahven ja taimen, jotka kasvavat yllättävän isoiksi lammen pieneen kokoon nähden. Kalojen huimaa kasvua selittää lammessa esiintyvä kymmenpiikki, joka on ihanteellista ravintoa näille petokaloille. Tämä kannattaa muistaa vieheitä valitessa. Umpi-Valkeaisessa on myös harjusta, jota istutetaan taimenen tapaan pienpoikasena. Rannalla on vuokraveneitä, joita voi varata luontokeskuksesta.
Iso-Valkeaisessa on upeita ahvenia, taimenia, harjuksia sekä jättimäisiä siikoja, joita kalastajat palaavat yrittämään kerta toisensa jälkeen pilkkien ja uistellen. Hyviä paikkoja Iso-Valkeaisessa ovat syvänteiden ja saarten reuna-alueet sekä niiden läheiset matalikot ja karikot. Kirkkaan veden vuoksi kalat ovat hyvin arkoja eivätkä suostu maistamaan mitä tahansa eteen sattuvaa suupalaa, joten kalastus Iso-Valkeaisella on haastavaa. Myös siellä kalastamista voi tehostaa lihaskäyttöisellä vuokraveneellä.
Hyviä ahvenpaikkoja on muuallakin kuin eniten kalastetuilla vesillä. Kansallispuiston karttaa tarkastelemalla voit löytää itsellesi hienon ahvenlammen. Näiden kalavesien kyrmyniskoja kalastavat varsin harvat, joten monesti lammilla saa kalastaa aivan omassa rauhassa.
Hossanjoen kosket on kalataloudellisesti kunnostettu 1990-luvulla. Lupa-alueen yli kuuden kilometrin pituisella matkalla on noin kymmenkunta erilaista koskea, joissa elää luontaisesti vahvoja harjuskantoja. Ajoittain on myös mahdollisuus todellisiin kehukaloihin, kun Kiantajärvestä nousee järvitaimenia Hossanjoen yläosiin. Erityisesti alkukesästä viehettä kovasti tukistava tärppi voi tuoda terveisiä Kiannan kirkaskylkiseltä taimenelta.
Hossan muut jokikalastuskohteet kuten Perangan- ja Somerjoen reitit sekä Iikoski tarjoavat myös koskikalastusmahdollisuuksia. Näissä vesissä esiintyy harjusta, mutta paikoin on mahdollisuudet myös taimeneen.
Kalaveden hoito
Keihäslampeen ja Huosilampeen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta säännöllisesti, ympäri vuoden. Umpi-Valkeaiseen ja Iso-Valkeaiseen istutetaan vuosittain taimenen ja harjuksen poikasia.
Kesäkaudella 2024 Hossanjokeen ei istuteta pyyntikokoista taimenta, koska kalaa ei ole saatavissa.
Veden lämpötilan vaikutus kalastamiseen
Veden lämpötilaa Hossanjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi). Lue vastuullisen kalastajan ohjeista lisää siitä, miten voit huomioida korkeat lämpötilat omassa toiminnassasi.