Siirry pääsisältöön

Viimeistele sijoituksesi luontoon antamalla saalispalaute. Saalistietoja käytetään metsästyksen ja kalastuksen suunnitteluun. Tavoitteena on riista- ja kalakantojen parempi hoito ja kestävä käyttö. Palaute hyödyttää suoraan palautteen antajaa, kun esimerkiksi istutukset voidaan kohdistaa oikein. Tärkeää on, että lähetät palautetta, vaikka et olisi saanut saalista lainkaan.

Saalistietoja käsitellään kala- ja riistatalouden suunnittelujärjestelmien avulla. Kalastajan palaute menee kalatalouden suunnittelu- ja seurantajärjestelmään ja metsästäjän palaute riistatalouden suunnittelu- ja seurantajärjestelmään. Palautteiden avulla kalastus ja metsästys mitoitetaan sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävälle tasolle.

Anna kalastuksen saalispalaute (tuikki.fi)

Anna metsästyksen saalispalaute (saalispalaute.eraluvat.fi)

 

Tuikki-kalastuspäiväkirja

Kalastaja voi tallentaa omaan Tuikki-kalastuspäiväkirjaansa monipuolisesti omaa kalastustaan koskevia tietoja kuten saaliita, tarkkoja kalapaikkoja, ottivieheitä ja pyydyksiä, säätilaa ja kalastuskertomuksia sekä valokuvia. Kalastaja voi myös jakaa saaliskirjauksensa kalakavereidensa kanssa tai pitää ne omana tietonaan.

Saalispalaute kannattaa antaa tai ryhtyä Tuikki-kalastuspäiväkirjan käyttäjäksi, koska:

  • Pääset vaikuttamaan suosikkivesistösi tai kotijärvesi kalastuksen ja kalavesien hoitoon.
  • Metsähallitus voi suunnitella oikein kalavesien käytön ja hoidon, kuten istutukset.
  • Metsähallitus saa vesistökohtaisia tietoja saaliista, pyyntimenetelmistä ja -ajoista. Yhteenvetoraportit pääset itse lukemaan www.tuikki.fi-sivuilla.
  • Voit antaa palautteen nimettömänä, eivätkä yksittäiset palautteet tule muiden tietoon, ellet niin halua.

Metsästyksen saalispalaute

Metsästäjien saalispalautteen avulla metsästyslupien myynti mitoitetaan sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävälle tasolle. Suunnittelujärjestelmä hyödyntää Luonnonvarakeskuksen arvioimia riistakantatietoja sekä metsästäjien saalistietoja. Suunnittelu tehdään lupa-aluekohtaisesti ja mitoituksessa huomioidaan paikalliset olosuhteet.

Pienriistaluvista voi alkaa antaa saalispalautetta heti ensimmäisenä metsästyspäivänä, ja omia saalistietojaan voi täydentää koko lupa-ajan. Saalispalautelomake toimii hyvin  mobiililaitteilla, joten kirjauksen voi tehdä helposti vaikka heti maastossa. Saalispalautetta voi antaa vielä kaksi viikkoa luvan päättymisen jälkeen.

Jokaisella pienriistaluvalla on oma saalispalautelinkki. Näin ollen erillistä kirjautumista saalispalautejärjestelmään ei tarvita, vaan lupakohtaista palautetta pääsee antamaan suoraan linkistä.

Lupakohtaiselle lomakkeelle voi siirtyä neljästä paikasta:

Lupahakujärjestelmän kautta haettujen kanalintukausilupien tapauksessa saalispalautetta voi jättää joko Oma riista -palvelussa olevasta linkistä tai sivulla saalispalaute.eraluvat.fi syöttämällä lupa-alueen ja lupapäätöksen numerot.

Suosittelemme käyttämään Chrome-selainta. Saalispalautelomake ei toimi Samsung-puhelimien omalla Internet-nimisellä selaimella.

Oma riistan käyttäjien tulee huomata, että Metsähallitukselta hankittuun lupaan liittyvä saalispalaute tulee kirjata nimenomaan Metsähallituksen järjestelmään, ei pelkästään Oma riistan saalispäiväkirjaan. Linkki saalispalautelomakkeelle löytyy Oma riistasta lupatietojen yhteydestä.

Kohtasitko ongelmia saalispalautteen jättämisessä? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.