Kanalintuluvalla voi metsästää kaikkea pienriistaa paitsi majavaa. Joillain metsästysalueilla myös majava sisältyy kanalintukausilupaan. Kanalintulupia myydään kanalintujen metsästyskaudelle.

Kanalintulupia on saatavilla kausilupina ja vuorokausilupina. Kanalinnunmetsästyksen kausiluvat haetaan metsästyskautta edeltävänä keväänä, ja niitä on saatavilla useille Metsähallituksen metsästysalueille. Tarkista aluekohtaisista tiedoista, onko kausilupia haettavissa kyseiselle alueelle. Vuorokausiluvat tulevat myyntiin myöhemmin kuin kausiluvat, kesä- ja elokuussa. Alle 18-vuotiaan on mahdollista hankkia edullisempi vuorokausilupa eli nuorisolupa.

Alle 15-vuotias voi metsästää pienriistaa ilman omaa lupaa sellaisen henkilön metsästysluvan saaliskiintiöön, joka on täyttänyt 18 vuotta ja omaa aseen hallussapitoluvan. Alle 15-vuotiaan metsästäjän täytyy myös olla hänen välittömässä valvonnassaan.

Ennen kanalintuluvan hankkimista tulee lukea lupaehdot sekä Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Jokainen metsästyslupa on sijoitus luontoon, sillä luvista saatu tulo käytetään riistanhoitoon. Viimeistele sijoituksesi luontoon antamalla saalispalaute.

Vuorokausilupa

Metsästyksen kestävyyden varmistamiseksi jokaiselle lupa-alueelle on määritelty myytävien kanalintulupien enimmäismäärä. Lupia myydään, kunnes tämä määrä saavutetaan. Kullakin metsästysalueella kanalintuluvilla on tietyt saaliskiintiöt, jotka lukevat alueen lupaehdoissa metsästysalueen omalla esittelysivulla. Samalla verkkosivulla lukevat myös metsästysalueen erityisehdot, mikäli niitä alueella on.

Vuorokausilupa Hinta
Täysi-ikäiselle, 1 vrk 17 €
Alle 18-vuotiaalle, 1–7 vrk (nuorisolupa) 10 €

Myynnin aloitus vuonna 2020

Kanalintujen metsästämiseen oikeuttavien vuorokausilupien myynti toteutetaan kaksivaiheisena. Osa vuorokausiluvista laitetaan myyntiin jo kesäkuussa, ja loput luvista myydään elokuun lopusta lähtien riistalaskentatulosten selvittyä. Näin turvaamme metsästyksen kestävyyden. Myös maa- ja metsätalousministeriön mahdollisesti asettamat metsästysrajoitukset ja -rauhoitukset vaikuttavat syksyn lupamyyntiin.

Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä. Kesäkuussa alkavan myynnin lupakiintiöt voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 129 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Kesäkuussa myydään lupia kaikille alueille ajalle 10. syyskuuta–10. lokakuuta. Elokuussa lupia myydään maa- ja metsätalousministeriön esittämälle metsästysajalle.

Myynnin aloitus alueittain Pvm
Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 8.6. ja 24.8.
Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi   9.6. ja 25.8
Pohjanmaa ja Kainuu   10.6. ja 26.8.
Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio   11.6. ja 27.8.
Enontekiö, Inari, Utsjoki     12.6. ja 28.8.

Luvat tulevat myyntiin verkkokauppaan ja Erälupien puhelinpalveluun luvanmyyntipäivänä kello 9.00.

Poikkeustilanteen vuoksi kesäkuun 2020 myynnissä verkkokaupassa voi ainoastaan varata lupia. Näin mahdollistetaan joustava reagointi mahdollisesti muuttuvaan koronatilanteeseen. Yksi henkilö (eli lupien tilaaja) voi varata verkkokaupassa enintään 21 vuorokausilupaa. Yksi henkilö voi siis varata esimerkiksi seitsemän vuorokausilupaa kolmelle hengelle.  Huomaathan, että verkkokaupassa lupia voi varata ainoastaan kirjautumalla ensin sisään. Varatut luvat maksetaan aikaisintaan 31. heinäkuuta, mutta kuitenkin ennen 15. elokuuta. Näin lunastamatta jääneet luvat voidaan palauttaa myyntiin elokuun myyntiviikolla.

Puhelinmyynnistä kanalintulupia voi tilata enintään kymmenelle hengelle seitsemäksi vuorokaudeksi (10 * 7 vrk). Puhelimitse tilatuista luvista lähetetään asiakkaalle lasku. Metsähallitus suosittelee, ettei puhelimitsekaan tilattuja lupia makseta ennen elokuun alkua. Eräpäivä näissä luvissa on 15. elokuuta, mihin mennessä maksamattomat luvat voi vielä perua joko soittamalla asiakaspalveluun 020 69 2424 tai sähköpostilla eraluvat(a)metsa.fi. Huomaathan, että maksamatta jättäminen ei ole peruutus.

Maksettujen lupien osalta noudatetaan normaaleja hankinta- ja peruutusehtoja.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on auki arkisin kello 9–16.

 

Kausilupa

Kausilupa on hyvä vaihtoehto, jos haluaa metsästää usein samalla alueella eikä ole mahdollisuutta metsästää minkään metsästysseuran mailla.

Kanalinnunmetsästyksen kausilupia on haettavissa useille Metsähallituksen metsästysalueille. Lupaa voi hakea yhdelle alueelle kerrallaan.

Lapin maakunnassa Kemin ja Tornion kaupunkilaisille on oikeus metsästää Metsähallituksen osoittamilla alueilla, joille Kemin ja Tornion asukkaat voivat hankkia kaupunkilaisen kausiluvan. Kaupunkilaisen kausiluvan voi hakea huhtikuun aikana lupahakujärjestelmän kautta tai vaihtoehtoisesti ostaa Erälupien palvelunumerosta 15. kesäkuuta 2020 lähtien.

Jousimetsästäjille on tarjolla oma tavallista kausilupaa edullisempi kausilupansa.

Lupa Hinta
Kausilupa 130 €
Jousimetsästäjän kausilupa 65 €
Lapin kaupunkilaislupa (Kemi ja Tornio) 67 €

Pienriistanmetsästyksen kausiluvat ovat voimassa 1. elokuuta–30. huhtikuuta. Kanalintujen metsästysajat vaihtelevat kuitenkin vuosittain, joten ennen metsästystä on kuitenkin syytä tarkistaa myös metsästysasetuksen mukaiset metsästysajat ja metsästää niiden mukaan. Kun metsästysajat ovat selvillä, ne päivitetään Suomen riistakeskuksen verkkosivuille (riista.fi).

Kanalintulupa ei oikeuta metsästämään majavaa, vaan sille on oma kausilupansa.

Haku vuonna 2020

Pienriistanmetsästyksen kausilupaa voi hakea metsästyskautta edeltävänä keväänä. Haku alkaa 1. huhtikuuta ja päättyy 30. huhtikuuta kello 16.00.

Pienriista-alueet, joille kanalintukausilupaa voi hakea vuonna 2020 (PDF, 427 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti lupahakujärjestelmässä. Lupahakujärjestelmä on avoinna edellä mainittuna hakuaikana. Lupahakemuksia vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen eräsuunnittelijat.

Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana.

Lupahakujärjestelmä

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti. Näin voit hyödyntää myös edellisvuoden hakemuksesi. Järjestelmä on avoinna hakuaikana. Lupahakemukset vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen eräsuunnittelijat. Siirry lupahakujärjestelmään (lupahaku.eraluvat.fi).

Hakulomake

Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana. Avaa lomake (PDF, 675 kt, avautuu uuteen välilehteen).