Siirry pääsisältöön

Kanalintuluvalla voi metsästää kaikkea pienriistaa paitsi majavaa. Kanalintuluvalla saa siis metsästää esimerkiksi vesilintuja. Joillain metsästysalueilla myös majava sisältyy kanalintukausilupaan.

Kanalintulupia myydään kanalintujen metsästyskaudelle. Metsästysajat asettaa maa- ja metsätalousministeriö. Katso tästä taulukosta kanalintujen metsästysajat Metsähallituksen lupa-alueilla 2021-2022 (PDF, 140 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Kanalintulupia on saatavilla kausilupina ja vuorokausilupina. Kanalinnunmetsästyksen kausiluvat haetaan metsästyskautta edeltävänä keväänä, ja niitä on saatavilla useille Metsähallituksen metsästysalueille. Tarkista aluekohtaisista tiedoista, onko kausilupia haettavissa kyseiselle alueelle. Vuorokausiluvat tulevat myyntiin myöhemmin kuin kausiluvat, kesä- ja elokuussa.

Alle 18-vuotiaan on mahdollista hankkia edullisempi vuorokausilupa eli nuorisolupa. Alle 15-vuotias voi metsästää pienriistaa ilman omaa lupaa sellaisen henkilön metsästysluvan saaliskiintiöön, joka on täyttänyt 18 vuotta ja omaa aseen hallussapitoluvan. Alle 15-vuotiaan metsästäjän täytyy myös olla hänen välittömässä valvonnassaan.

Ennen kanalintuluvan hankkimista tulee lukea lupaehdot sekä Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Jokainen metsästyslupa on sijoitus luontoon, sillä luvista saatu tulo käytetään riistanhoitoon. Viimeistele sijoituksesi luontoon antamalla saalispalaute.

Vuorokausilupa

Metsästyksen kestävyyden varmistamiseksi jokaiselle lupa-alueelle on määritelty myytävien kanalintulupien enimmäismäärä. Lupia myydään, kunnes tämä määrä saavutetaan.

Kullakin metsästysalueella kanalintuluvilla on tietyt saaliskiintiöt, jotka lukevat alueen lupaehdoissa metsästysalueen omalla esittelysivulla. Samalla verkkosivulla lukevat myös metsästysalueen erityisehdot, mikäli niitä alueella on.

Vuorokausilupa Hinta
Täysi-ikäiselle, 1 vrk 17 €
Alle 18-vuotiaalle, 1–7 vrk (nuorisolupa) 10 €

Myynnin aloitus vuonna 2021

Kanalintujen metsästämiseen oikeuttavien vuorokausilupien myynti toteutetaan kaksivaiheisena. Kesäkuussa laitetaan myyntiin osa vuorokausiluvista, määrä vastaa noin puolta edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä. Loput luvista myydään elokuun lopusta lähtien riistalaskentatulosten selvittyä. Näin turvaamme metsästyksen kestävyyden. Myös maa- ja metsätalousministeriön mahdollisesti asettamat metsästysrajoitukset ja -rauhoitukset vaikuttavat syksyn lupamyyntiin. Ennen elokuun myyntiä lupamyynti on tauolla 1–2 viikkoa, jonka aikana myytävät lupakiintiöt päivitetään.

Kesäkuussa myydään lupia kaikille alueille ajalle 10. syyskuuta–10. lokakuuta. Elokuussa lupia myydään maa- ja metsätalousministeriön esittämälle metsästysajalle.

Myynnin aloitus alueittain Pvm
Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 7.6. ja 30.8.
Enontekiö, Inari, Utsjoki     8.6. ja 31.8.
Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi   9.6. ja 1.9.
Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio   10.6. ja 2.9.
Pohjanmaa ja Kainuu   11.6. ja 3.9.

Luvat tulevat myyntiin verkkokauppaan ja Erälupien puhelinpalveluun luvanmyyntipäivänä kello 9.00.

Verkkokaupassa yksi henkilö (eli lupien tilaaja) voi varata lupia enintään seitsemäksi (7) vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu.

Puhelinmyynnistä lupia voi tilata enintään kymmenelle hengelle seitsemäksi vuorokaudeksi (10 * 7 vrk). Puhelimitse tilatuista luvista lähetetään asiakkaalle lasku.

Tutustuthan ennen lupien ostamista hankinta- ja peruutusehtoihin.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–16.

 

Kausilupa

Kausilupa on hyvä vaihtoehto, jos haluaa metsästää usein samalla alueella eikä ole mahdollisuutta metsästää minkään metsästysseuran mailla.

Kanalinnunmetsästyksen kausilupia on haettavissa useille Metsähallituksen metsästysalueille. Hakemuksen voi osoittaa ensisijaiselle ja toissijaiselle alueelle, mutta luvan voi saada vain yhdelle alueelle.

Lapin maakunnassa Kemin ja Tornion kaupunkilaisille on oikeus metsästää Metsähallituksen osoittamilla alueilla, joille Kemin ja Tornion asukkaat voivat hankkia kaupunkilaisen kausiluvan. Kaupunkilaisen kausiluvan voi hakea huhtikuun aikana lupahakujärjestelmän kautta tai vaihtoehtoisesti ostaa Erälupien palvelunumerosta 14. kesäkuuta 2021 lähtien.

Jousimetsästäjille on tarjolla oma kausilupansa, joka on tavallista kausilupaa edullisempi.

Lupa Hinta
Kausilupa 130 €
Jousimetsästäjän kausilupa 65 €
Lapin kaupunkilaislupa (Kemi ja Tornio) 67 €

Pienriistanmetsästyksen kausiluvat ovat voimassa 1. elokuuta–30. huhtikuuta. Kanalintujen metsästysajat vaihtelevat kuitenkin vuosittain, joten ennen metsästystä on kuitenkin syytä tarkistaa myös metsästysasetuksen mukaiset metsästysajat ja metsästää niiden mukaan. Kun metsästysajat ovat selvillä, ne päivitetään Suomen riistakeskuksen verkkosivuille (riista.fi).

Kanalintulupa ei yleensä oikeuta metsästämään majavaa, vaan sille on oma kausilupansa. Kuitenkin joillain metsästysalueilla kanalinnustuksen kausilupa oikeuttaa metsästämään myös majavaa.

Haku vuonna 2021

Pienriistanmetsästyksen kausilupaa voi hakea metsästyskautta edeltävänä keväänä. Haku alkaa 1. huhtikuuta ja päättyy 30. huhtikuuta kello 16.00.

Pienriista-alueet, joille kanalintukausilupaa voi hakea vuonna 2021 (PDF, 85 kt, avautuu uuteen välilehteen)

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti lupahakujärjestelmässä. Lupahakujärjestelmä on avoinna edellä mainittuna hakuaikana. Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana. Lupahakemuksia vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen eräsuunnittelijat.

Lupahakujärjestelmä

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti. Näin voit hyödyntää myös edellisvuoden hakemuksesi. Järjestelmä on avoinna hakuaikana. Lupahakemukset vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen eräsuunnittelijat. Siirry lupahakujärjestelmään (lupahaku.eraluvat.fi).

Hakulomake

Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana. Tulosta hakulomake tästä (PDF, 192 kt, avautuu uuteen välilehteen).