Siirry pääsisältöön

Kanalintuluvalla voi metsästää kaikkea pienriistaa paitsi majavaa. Kanalintuluvalla saa siis metsästää esimerkiksi vesilintuja, jänistä ja pienpetoja. Joillain metsästysalueilla myös majava sisältyy kanalintukausilupaan.

Kanalintulupia myydään kanalintujen metsästyskaudelle. Metsästysajat asettaa maa- ja metsätalousministeriö, ja ne julkaistaan elo-syyskuun vaihteessa.

Metsästysajat Metsähallituksen pienriista-alueilla 2023 - 2024 näet tästä taulukosta (PDF, 118 kt).

Kanalintulupia on saatavilla kausilupina ja vuorokausilupina. Kanalinnunmetsästyksen kausiluvat haetaan metsästyskautta edeltävänä keväänä, ja niitä on saatavilla useille Metsähallituksen metsästysalueille. Tarkista aluekohtaisista tiedoista, onko kausilupia haettavissa kyseiselle alueelle. Vuorokausiluvat tulevat myyntiin myöhemmin kuin kausiluvat, kesä- ja elokuussa.

Alle 18-vuotiaan on mahdollista hankkia edullisempi vuorokausilupa eli nuorisolupa. Alle 15-vuotias voi metsästää pienriistaa ilman omaa lupaa sellaisen henkilön metsästysluvan saaliskiintiöön, joka on täyttänyt 18 vuotta ja omaa aseen hallussapitoluvan. Alle 15-vuotiaan metsästäjän täytyy myös olla hänen välittömässä valvonnassaan.

Ennen kanalintuluvan hankkimista tulee lukea lupaehdot sekä Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot

Jokainen metsästyslupa on sijoitus luontoon, sillä luvista saatu tulo käytetään riistanhoitoon. Viimeistele sijoituksesi luontoon antamalla saalispalaute.

Vuorokausilupa

Metsästyksen kestävyyden varmistamiseksi jokaiselle lupa-alueelle on määritelty myytävien kanalintulupien enimmäismäärä. Lupia myydään, kunnes tämä määrä saavutetaan.

Kullakin metsästysalueella kanalintuluvilla on tietyt saaliskiintiöt, jotka lukevat alueen lupaehdoissa metsästysalueen omalla esittelysivulla. Samalla verkkosivulla lukevat myös metsästysalueen erityisehdot, mikäli niitä alueella on.

Vuorokausilupa Hinta
Täysi-ikäiselle, 1 vrk  20 €
Alle 18-vuotiaalle, 1 vrk (nuorisolupa) 5 €

Myynnin aloitus vuonna 2024

Kanalintujen metsästämiseen oikeuttavien vuorokausilupien myynti toteutetaan kaksivaiheisena. Kesäkuussa laitetaan myyntiin osa vuorokausiluvista, määrä vastaa noin puolta edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä. Loput luvista myydään elokuun lopusta lähtien riistalaskentatulosten selvittyä. Näin turvaamme metsästyksen kestävyyden. Myös maa- ja metsätalousministeriön mahdollisesti asettamat metsästysrajoitukset ja -rauhoitukset vaikuttavat syksyn lupamyyntiin. Ennen elokuun myyntiä lupamyynti on tauolla 1–2 viikkoa, jonka aikana myytävät lupakiintiöt päivitetään.

Kesäkuussa myydään lupia kaikille alueille ajalle 10. syyskuuta–10. lokakuuta. Elokuussa lupia myydään maa- ja metsätalousministeriön esittämälle metsästysajalle.

Myynnin aloitus alueittain 2024 Pvm
Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 10.6. ja 26.8.
Enontekiö, Inari, Utsjoki     11.6. ja 27.8.
Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi   12.6. ja 28.8.
Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio   13.6. ja 29.8.
Pohjanmaa ja Kainuu   14.6. ja 30.8.

Luvat tulevat myyntiin verkkokauppaan ja Erälupien puhelinpalveluun luvanmyyntipäivänä kello 9.00.

Verkkokaupassa yksi henkilö (eli lupien tilaaja) voi varata lupia enintään seitsemäksi (7) vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu.

Puhelinmyynnistä lupia voi tilata enintään kymmenelle hengelle seitsemäksi vuorokaudeksi (10 * 7 vrk). Puhelimitse tilatuista luvista lähetetään asiakkaalle lasku.

Tutustuthan ennen lupien ostamista hankinta- ja peruutusehtoihin.

 

Metsähallituksen metsästyslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Kausilupa

Kausilupa on hyvä vaihtoehto, jos haluaa metsästää usein samalla alueella eikä ole mahdollisuutta metsästää minkään metsästysseuran mailla.

Kanalinnunmetsästyksen kausilupia on haettavissa useille Metsähallituksen metsästysalueille. Hakemuksen voi osoittaa ensisijaiselle ja toissijaiselle alueelle, mutta luvan voi saada vain yhdelle alueelle. 

Etusijalla kanalintujen kausiluvan saajina ovat sellaiset henkilöt, joilla ei ole muuta metsästysmahdollisuutta. Muuksi metsästysmahdollisuudeksi lasketaan metsästysseuran jäsenyys, metsästyslain 8§ mukainen oikeus metsästää oman kotikunnan alueella valtion mailla sekä metsästysoikeus omalla maalla. Mikäli kausilupakiintiössä on tilaa metsästysmahdollisuutta vailla olevien hakijoiden jälkeen, voi myös muun metsästysmahdollisuuden omaava henkilö saada kausiluvan.

Lapin maakunnassa Kemin ja Tornion kaupunkilaisille on oikeus metsästää Metsähallituksen osoittamilla alueilla, joille Kemin ja Tornion asukkaat voivat hankkia kaupunkilaisen kausiluvan. Kaupunkilaisen kausiluvan voi hakea huhtikuun aikana lupahakujärjestelmän kautta tai vaihtoehtoisesti ostaa Erälupien palvelunumerosta 17. kesäkuuta 2024 lähtien.

Jousimetsästäjille on tarjolla oma kausilupansa, joka on tavallista kausilupaa edullisempi.

Lupa Hinta
Kausilupa 160 €
Jousimetsästäjän kausilupa 80 €
Lapin kaupunkilaislupa (Kemi ja Tornio) 80 €

Pienriistanmetsästyksen kausiluvat ovat voimassa 1. elokuuta–30. huhtikuuta. Kanalintujen metsästysajat vaihtelevat kuitenkin vuosittain, joten ennen metsästystä on kuitenkin syytä tarkistaa myös metsästysasetuksen mukaiset metsästysajat ja metsästää niiden mukaan. Kun metsästysajat ovat selvillä, ne päivitetään Suomen riistakeskuksen verkkosivuille (riista.fi).

Kanalintulupa ei yleensä oikeuta metsästämään majavaa, vaan sille on oma kausilupansa. Kuitenkin joillain metsästysalueilla kanalinnustuksen kausilupa oikeuttaa metsästämään myös majavaa.

Haku vuonna 2024

Pienriistanmetsästyksen kausilupaa voi hakea metsästyskautta edeltävänä keväänä. Haku alkaa 1.4.2024 ja päättyy 30.4.2024  kello 16.00.

Pienriista-alueet, joille kanalintukausilupaa voi hakea vuonna 2024 (PDF, 476 kt, avautuu uuteen välilehteen)

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti lupahakujärjestelmässä. Lupahakujärjestelmä on avoinna edellä mainittuna hakuaikana. Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana. Lupahakemuksia vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen metsästyksen erityisasiantuntijat. Päätös lähetetään sähköpostiisi tai kirjepostina riippuen siitä, kumman toimitustavan olet hakemuksessasi valinnut. Päätös toimitetaan toukokuun loppuun mennessä.

Lupahakujärjestelmä

Kausilupaa kannattaa hakea sähköisesti. Näin voit hyödyntää myös edellisvuoden hakemustasi. Järjestelmä on avoinna hakuaikana. Lupahakemukset vastaanottavat ja käsittelevät Metsähallituksen eräsuunnittelijat. Siirry lupahakujärjestelmään (lupahaku.eraluvat.fi).

Hakulomake

Voit myös tulostaa täytettävän lomakkeen ja palauttaa sen lupa-aluetta vastaavaan toimipaikkaan hakuaikana. Tulosta hakulomake tästä (PDF, 789kt).

Miten kanalintulupien määrä suunnitellaan, ja kuinka myynti toteutetaan?