− Miten autan lohen tulevaisuutta Simojoessa? Olen nyt neljättä vuotta Hosionkosken sillan alapuolelta noin kilometrin matkalta poistanut haukia. Suurimmat ovat kaksi 101 cm pituista, 86 cm ja monta noin 55 cm mittaista lohisyöppöä, joiden maku kyllä voittaa vanhojen sahojen merialueella elelevien haukien maun moninkertaisesti.

− Nyt olen huomannut, että illalla pinnassa sillan alapuolella jopa suvannossa käy pieniä, 2-5 cm pituisia lohiparvia katselemassa, mistä meteli aiheutuu.

− Pyöräilemässä tai kävelylenkkiä tehdessä on tullut muovia, pahvia tai muuta tienvarteen kuulumatonta ohjattua niille kuuluville paikoille. Kalastusmatkat teen pääasiassa soutaen.

Markku, Ranua
 

− Pidän huolta, etten saastuta merta. Pidän huolta kalojen alamitoista ja vien tätä tietoa myös naapurustoihin ja muille kalamiehille.

− Pyydän vain sen, mitä syön. Osallistun kalaseuran kautta istutuksiin.

Mikael, Turku

 

− Kalastus on meidän perheelle tärkeä harrastus kesäisin. Mökkijärvestämme saamme yleisimmin haukea. Suuri herkku on kuha, joka onkin harvinaisempi vieras.

− Tänä juhannuksena onneksemme kuha nappasi virveliin. Pidimme huolta, että kuha oli oikean kokoinen, emmekä tuottaneet sille ylimääräistä tuskaa. Koukkujen vastaväkäset on viilailtu pois ja veneessä on aina tarvikkeet kalan tainnuttamiseen ja mittaamiseen.

− Emme kalasta alamittaisia kaloja ja kalat, jotka nostamme, syömme aina itse.

Petteri, Kerava
 

− Vadelmankeruureissulla löysin rannalta pienen kuolleen ahvenen poikasen. Hetken mietittyäni kalan kohtaloa päätin haudata sen kotirantaan. Haudalle laitoin merkin ja kukan muistomerkiksi.

Jukka, Orivesi

Kukka istutettuna veden äärellä