Siirry pääsisältöön

Jokainen voi parantaa kalojen elinoloja ja arvostusta pienin teoin. Alla vinkkejä:

  1. Vesistö on kalojen koti. Ethän heitä veteen roskia, pesuaineita tai muita sinne kuulumattomia asioita. Tutustu veden äärelläkin retkeillessäsi Retkietikettiin (luontoon.fi).
  2. Tuhansien järvien maassa luontoon heitetty roska päätyy usein veteen. Esimerkiksi monelle eläinlajille vaarallisen siiman maatuminen vie satoja vuosia. Pidä pieni roskapussi ulkoiluasun taskussa mukana ja kerää luontoon tipahtanut roska pois. 
  3. Huolehdi kesämökillä jätevesien oikeasta käsittelystä (vesiensuojelu.fi).
  4. Tarkista mökillä hyllyjen sisältö, ja päivitä puhdistusaineet ja shampoot luontoystävällisiin tuotteisiin. Järvessä on mukavaa uida, mutta peseydythän muualla. 
  5. Tutustu vastuulliseen kalankäsittelyyn sekä pyyntimittoihin ja rauhoitusaikoihin jo ennen kalaretkeä. Mitkä niistä voisit oppia ulkoa? 
  6. Olisiko aika varustaa kalastusvene oikeanlaisilla välineillä, kuten kalapappi, puukko, pyyntimitta ja solmuton haavi? Vieheistä voi taittaa ylimääräiset väkäset porukalla saunan lämpiämistä odotellessa. 
  7. Hyödyntämällä pienenkin saaliin arvostat kalaa. Särkikalojen pyynti vähentää vesien rehevöitymistä, ja niistä voi valmistaa esimerkiksi hyvää savu- tai graavikalaa. Tykkäisikö naapurin kissa tuliaisista? 
  8. Muistathan maksaa kalastonhoitomaksun ja kalastusluvat ennen kalaretkeä. Niiden tuotosta osa menee kalavesien hoitoon. 
  9. Vesiluonnolle voi tehdä lahjoituksen esimerkiksi useiden luontojärjestöjen kautta. Tutustu lahjoituskohteisiin.
  10. Tee oma kalatie. Mökkitiet muodostavat usein vaellusesteitä kaloille. Ojarumpu voi olla liian korkealla tai tukossa niin, että kala ei pääse jatkamaan matkaansa sen läpi lisääntymispaikkaansa. Oman kalatien voi usein tehdä lapiolla ja muutamalla kivellä pienellä vaivalla. Joskus kalatien tekeminen vaatii vesilain mukaan luvan. Lupatarve tulee selvittää alueelliselta ELY-keskukselta. Katso ohjeet lapiohommiin esteellisen vesistörummun kunnostamisoppaasta (pdf, 13 Mt, avautuu uuteen välilehteen). Ohje tarvittavia alkuselvityksiä varten löytyy oppaan sivulta 15.

Mitä on sinun, perheesi, kalastusseurasi tai vaikka mökkinaapurustosi teko kalojen vuonna? Lähetä meille oma tarinasi vaikka valokuvan ja lyhyen tekstin muodossa ja osallistu: eraluvat@metsa.fi. Kysythän luvan kaikilta kuvassa esiintyviltä, sillä julkaisemme tarinoita kalojen vuoden sivulla ja somekanavissamme.

Palkitsemme kaikki omasta kalojen vuoden teostaan kertoneet kalamitalla ja vieheellä tammikuussa 2022. 

#kalojenvuosi #kalojenvuosi2021

 

Mies ja poika kävelevät kohti kameraa ämpärit kädessä. Taustalla näkyy vesistö ja laituri.

Kuva: Petri Saarelainen