Tuikin juttu Villinkosken kunnostajasta Miso Heinäahosta innosti muutkin toimiin joen puolesta. Taimenet viihtyvät jo kunnostetussa koskessa.

Tämä Pekka Juntin juttu on julkaistu Tuikki-lehdessä 2021. Lue koko lehti tästä linkistä (lukusali.fi)!

Vuoden 2020 Tuikki-lehdessä (lukusali.fi) oli henkilöjuttu jyväskyläläisestä Miso Heinäahosta, joka oli jo kahdeksan kesän ajan kunnostanut käsipelillä Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan Soutujoen Villinkoskea, jotta luonnotaimenet alkaisivat menestyä. 

Kesällä 2019 koskea kunnostettiin jo kaivinkoneella ja sinne kannettiin kutusoraa. 

Juttu innosti muitakin työhön taimenen elinympäristöjen kunnostustyöhön. 

Villinkosken alajuoksulla olevan kalaseuran jäsen otti jutun ilmestymisen jälkeen yhteyttä Heinäahoon Facebookissa ja kysyi, voisiko Heinäaho tulla neuvomaan myös heille, kuinka heidän alueensa Vääräkoskesta saisi taimenille sopivamman kosken. 

Heinäaho lupautui auttamaan. 

Taimen lisääntyy 

Heinäahon sitkeä työ alkaa tuottaa tulosta. Sähkökalastusraportit ovat monin paikoin hälyttävän huonot – kaikkialla muualla paitsi Villinkoskella. 

Poikasia löytyi keskimäärin vain muutamia yksilöitä sadalta neliöllä. Esimerkiksi alajuoksun Virtalankoskella luvut vuonna 2015 olivat 19 kalaa ja vuonna 2020 enää 5 kalaa. 

Luvut pysyvät huonoina, vaikka koskiin laitetaan joka vuosi satoja ellei tuhansia istukkaita vuodessa. Jostakin syystä kalat eivät selviä. 

Heinäahon kunnostamaan Villinkoskeen ei ole laitettu vuoden 2016 jälkeen istukkaita ja se toimii koskireitin vertailualueena. 

Villinkosken ensimmäinen sähkökalastus vuonna 2017 antoi tiheydeksi yhden kalan sadalle neliölle. Vuonna 2020 tiheys oli jo 15,8. 

Tämä koekalastusruutu sijaitsee välittömästi kunnostussorakoiden alapuolella, joten uudet soraikot ovat kelvanneet hyvin kutukaloille. 

Sähkökalastusraporttien takia myös yläjuoksun kalaseuroissa huoli taimenesta kasvaa. Heinäaho otti yhteyttä yhteen kalastusseuran puheenjohtajaan ja kysyi, pitäisikö siellä sijaitsevaa Kurenkoskea kunnostaa. 

– Puheenjohtaja sanoi, että saat tehdä koskelle mitä vain. 

Kurenkoski on Heinäahon seuraava projekti. Hän yrittää hankkia rahoituksen jo ensi kesälle. 

Pelkkä istutus ei toimi 

Heinäaho on jo pidempään puhunut, että istukkaiden kylväminen jokeen ei ole tehokasta taimenensuojelua. Se on kuitenkin ollut se, miten Mäntän paperitehdas on kalavelvoitteensa suorittanut. 

– Eikö olisi parempi laittaa rahaa elinympäristöihin ja toimiviin kalateihin, Heinäaho kysyy. 

Juuri nyt Heinäaho on toiveikas Keurusselän taimenen suhteen. Vapo myy parhaillaan turvetuotantoalueitaan pois, mikä herättää toivon siitä, että vesien laatu paranee tulevaisuudessa. 

Heinäaho kertoo, että ensi kesän projekti ylävirran Kurenkoskella on jälleen käsityötä. Joki on niin pieni, ettei koneita tarvita työhön lainkaan. Tarvitaan vain kutusoraa ja pienpoikasalueiden rakentamista. 

– Tuollaisissa kohteissa pienet jutut riittävät. Pitää vain ryhtyä töihin. 

Heinäaho paljastaa, että aikoo tehdä pienet iskut joillekin muillekin pikkukoskille pelkkien soraämpäreiden kanssa. Mutta niiden paikkojen nimiä hän ei kerro kenellekään, ettei kenellekään tule mieleen lähteä kokeilemaan kalastusta.

Pekka Juntti

Lue Tuikki 2021 kokonaisuudessaan tästä linkistä (lukusali.fi)!

Siirry Kalojen vuosi -sivulle