Sinnikäs työ tuottaa tulosta, ja kaikki voittavat. Kalojen vuoden tarinoissa kunnostetaan kaloille parempia elinympäristöjä. Toisaalla parannetaan vedenvirtausta ja -laatua poistamalla liikaa kasvustoa, ja estetään rehevöitymistä kalastamalla särkikaloja.

 

Mies seisoo purossa ja pitelee käsissään työvälinettä.

 Mökkimme vieressä olevalla tontilla kulkee puro, josta kerrottiin sen olleen paras tammukkapuro aikanaan. Kävelimme puron läpi autotieltä joelle, noin 500 m. Katsoimme, kun joki oli poistunut uomastaan ja virtaili pitkin metsiä.

 Otin yhteyden tontin omistajaan ja kysyin lupaa kunnostukseen.
Viiden vuoden aikaa pikkuhiljaa kunnostimme puron uomaa ja risukkoja pois, teimme lepopaikkoja ja pieniä putouksia.

 Sitten viime kesänä, kummisetäni ollessa mökillä hän oli haavilla napannut seitsemän senttimetrin mittaisen harrin poikasen. Niitä oli autotien rummun vieressä pikku lammikossa noin 100 kpl.

 Soitin heti tontin omistajalle. Kaikki olimme hyvin riemuissamme asiasta. Perheen kanssa yhteinen tekeminen ja ulkoilu tuotti mahtavan lopputuloksen.

Mika, Sodankylä

 

 Olemme tehneet jo vuosia turoja mökkirantamme lähiveteen. Puiden latvat, sekä lehti- että havupuiden, toimivat erinomaisesti yhdessä kaislikon kanssa kalojen kutupaikkoina sekä pienten poikasten suojana varttuessaan aikuisiksi.

 Toki turon lähivedet ovat toimineet myös mainioina onkipaikkoina, joista on saatu nostettua aimo vonkaleita ahvenia savupönttöön ja pannulle.

 Eli win-win situation, jossa uskon vahvasti voittajana olevan järven kalat.

Tapio, Espoo


 

Kaksi poikaa joilla särkikala ongen päässä.

− Osallistuimme 19.6 kalojen vuoteen Näsijärven mökillä. Päivään kuului särkikalojen poistoa vesistöstä, ajatuksena vähentää järven rehevöitymistä. Päivä oli mukava ja voisimme varmasti kokeilla tätä uudestaan.

− Myös ulpukoiden poistaminen mökkirannasta toteutuu lähipäivinä, jotta ne eivät pääsisi leviämään kohtuuttomasti.

Kasperi ja Eelis, Nokia


 

− Tänä vuonna vedenkorkeuden raju nousu tarjosi mahdollisuuden harrastaa viikonloppukalastusta ja kalastonhoitoa poikkeuksellisella tavalla. Täkykala- ja vanhoja muikkuverkkoja aseteltiin tutuille kalavesille pyytämään pieniä särkiä kutuaikaan veden alle jääneiden rantapajukoiden tuntumaan.

− Saalista saatiin verkonnoston, kalojen irrotuksen ja fileoinnin jälkeen pari kiloa. Kalastonhoidon lisäksi saimme valmistettua pienistä savustetuista särkikalafileistä maukasta rypsiöljyssä ja pippuriliemessä yön yli haudutettua uunikalapataa sunnuntailounaaksi.

Vesa, Vesilahti