Kalojen vuoden tarinat pistävät miettimään. Vuorossa ihailtavia tekoja vesien ja rantojen siisteyden eteen, sekä ajatuksia kalavesien uhkista.
 

 Jokaisella kalareissullani on jo vuosia ollut mukanani ylimääräinen muovikassi, mihin kerään kalapaikoilta löytyvät roskat niin rannalta kuin vedestä. Kotiin lähtiessä saaliina on yleensä ainakin säkillinen roskaa, jos kalaa ei tule. 

 Kuvan reissulla oli Vantaankoskella kohtalaisen siistiä, mutta silti roskaa tuli parissa minuutissa vajaa kassillinen alle viiden metrin säteeltä.

Eppu, Vantaa
 

 Uistellessani välillä jää kiinni kaikenlaista roskaa. Kaikki kerään talteen pussiin ja vien roskikseen. Verkotkin olen kerran saanut.

 Pilkkireissuiltakin on kertynyt paljon roskaa. Usealta jäävät toukkapurkit sun muut eväspakkaukset jäälle. Otan aina matkaan, kun kohdalleni sattuu osumaan.  

Jarkko, Kokkola


 Raivostuttaa tuo ihmisten veteen heittämä ryönä. Niinpä palvelen kaloja ja teen oman osuuteni magneettikalastamalla kaikenmoista moskaa järvivesistä.

Matti
 


 Näin meillä hävitetään tupakan tumpit vesillä, sekä talvella että kesällä. Eivät siis päädy vesistöön ja kalat kiittävät.

Esa, Varkaus


 Olen laittanut verkot hyllylle vuonna 2008 ja siirtynyt mato-ongen pariin. Joskus olen käynyt virvelöimässä kesässä ja kuuntelemassa luonnon hiljaisuutta. Muutamana kesänä kalastanut katiskoilla ahvenia ja pikkukaloja, mutta muut näkyy kollaavan kalat pois katiskoista.

 Koko ikäni olen pitänyt luonnon siistinä ja kalavedet puhtaana. Kelkkailu ja vesiskootterit, jetit ovat uhka kaloille ja kauniille luonnolle, niin kuin norpallekin. Kumpaakaan en ole koskaan edes kokeillut. Talvella verkoille hiihtämällä oli ennen mieltä virkistävää ja kuntoa kohottavaa. Vesien rehevöitymisen huomasi hyvin nopeasti likaantuvista ja limoittuvista pyydyksistä.

 Antaa purojen virrata vapaina ja kalojen vaeltaa puhtaissa vesistöissä, mutta roskaaminen ei kuulu vesistöön!

Tahvo, Savonlinna