Kalanistutukset keskeytetään viidessä eri Metsähallituksen kohteessa Etelä-Suomessa sekä Pohjanmaalla. Helteet ovat nostaneet vesistöjen lämpötilat epäsuotuisan korkeiksi istutettaville kaloille. Istutusten tilannetta seurataan päivittäin, ja ajankohtaiset tiedot päivitetään Eräluvat.fi:hin kunkin kohteen omalle sivulle.

Kirjolohi-istutukset on keskeytty helteiden vuoksi toistaiseksi 6515 Matildajärvellä, 6545 Teerilammella, 6505 Niemisjärvillä, 6567 Kaunislammella ja 4570 Maasydänjärvellä. Näillä kohteilla kalojen hyvinvointia ei voida kuljetusten aikana varmistaa. Muualla Suomessa suunnitellut kirjolohi-istutukset toteutuvat, jos helteet ja vesien lämpötilat antavat myöten.

Seuraamme tilannetta päiväkohtaisesti eri puolilla Suomea. Voit lukea tarkemmat tiedot Eräluvat.fi-palvelussa kunkin kohteen omalta sivulta. Kohdekohtaisille sivuille päivitetään ajankohtaista tietoa kalanistutuksista tai niiden mahdollisista keskeytyksistä.

Keskitä kalastus helteiden aikana lohikalojen sijaan muihin lajeihin

Kalalajit kestävät ja sietävät korkeita lämpötiloja eri tavoin. Heikoiten lämpöä sietävät lohikalat, kuten lohi, muikku, nieriä, taimen ja harjus, joille yli 21 asteen lämpötila alkaa olla varsin tukala. Osa kalalajeista taas pärjää hyvin korkeissakin lämpötiloissa. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi särki, kuha, ahven, hauki, suutari ja ruutana.

Vastuullinen kalastaja välttää kuumilla keleillä sellaista kalastusta, jossa saaliiksi voi joutua vapautettavia lohikaloja. Monilla Metsähallituksen koskikohteilla on lämpötilasensorit, ja kalastajat voivat myös itse tarkkailla veden lämpötilan kehitystä SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).

Lue Metsähallituksen ohjeet vastuulliselle kalastajalle.

Lisätietoja:

Kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen, Metsähallitus,  040 611 7362, eetu.karhunen(a)metsa.fi
Kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen, Metsähallitus, 040 821 9679, eero.hartikainen(a)metsa.fi