Hoppa till huvudinnehåll

Fiskekortet före jul för dem som köper fiskevårdsavgiften den 2 november - Anvisningarna!

tors okt. 28 04:01:00 2021

Fiskevårdsavgiften för kalenderåret 2022 börjar säljas den 2 november 2021. Alla som köper fiskevårdsavgiften för hela året på den första försäljningsdagen får ett laminerat fiskekort per post före jul. De som gillar det traditionella fiskekortet bör anteckna dagen i kalendern redan nu och under festhögtiden även komma ihåg fiskekompisarna. Läs det här brevet noga först.

Kampanjtid och kortets pris

Kampanjen gäller endast tisdagen den 2 november 2021. Om du vill ha ett laminerat kort per post ska fiskevårdsavgiften för hela kalenderåret 2022 köpas i webbshopen Eräluvat med hjälp av Jakt- och fisketillståndsapplikationen, på Forststyrelsens naturum eller ett annat avtalsförsäljningsställe, på servicenumret 020 69 2424 (kl. 9–16) eller i R-kiosken.

Fiskevårdsavgiften kostar 45 €. För kortet eller postningen debiteras inga extra kostnader.

Var noga med årtalet då du köper fiskevårdsavgiften eftersom även fiskevårdsavgiften för innevarande år (2021) är till salu fram till den 10 december.

Kortets material

Fiskekortet som ska postas i kampanjen är lika stort som ett bankkort. Materialet är PEFC-certifierat papper som har behandlats genom laminering så att det är starkare och vattenavvisande. Det bifogade brevpappret och - kuvertet kan du slänga i pappersinsamlingen, men efter att kortet tagits ur bruk ska det läggas i blandavfallet. Hela produkten är kolneutral.

Leveranstid för kortet

Fiskekortet skickas per post vecka 47, dvs. senast den 26 november 2021. Kortet skickas till våra faktureringskunder alltså till dem som köper fiskevårdsavgiften via telefontjänsten först vecka 50, om inte fakturan är betald genast på köpdagen den 2 november.

Kortet postas endast till adresser i Finland.

Vänligen ta kontakt efter den utsatta tiden om du inte fått ditt kort: eraluvat@metsa.fi.

Fiskekort som gåva till en närstående

Om du köper fiskevårdsavgiften den 2 november till en annan person, till exempel som jul- eller farsdagsgåva, skickas också det laminerade fiskekortet till mottagaren.

Fiskekortet hinner inte fram till farsdagen, men nog före jul. På vår webbplats kan du välja lämplig korthälsning och skicka den till mottagaren med kvitto genast efter köpet. Berätta om du vill att han eller hon får ett laminerat fiskekort per post senare.

Om gåvotagaren är en ivrig fiskare, kontrollera före köpet att han eller hon inte själv har för avsikt att betala fiskevårdsavgiften genast när den kommer till försäljning.

För köpet behöver du varje tillståndshavares namn- och adressuppgifter samt födelsedatum. Ta reda på uppgifterna på förhand och skriv in dem noggrant i beställningen så att fiskekorten hittar till rätt adress.

Observera att du med hjälp av appen Eräluvat kan köpa fiskevårdsavgiften endast för dig själv. Vid gåvoinköp lönar det sig alltså att använda webbutiken. Inköp i webbutiken syns i din Eräluvat-app, men inte i appen för den som får fiskekortet som gåva. Om nästa års fiskevårdsavgift inte framgår av din appen 2.11. från, uppdatera appen.

Många sätt att bevisa fiskevårdsavgiften

Kampanjen är något för de som gillar det traditionella fiskekortet som vi vill erbjuda på försök till våra kunder.

Alla som köper fiskevårdsavgiften för kalenderåret 2022 får fortfarande ett fiskekort i pappersform på baksidan tidningen Fena.Det kommer i mitten av månaden efter betalningen. Till de som gör inköpet i november-mars skickas dock tidningen Fena först i april, så om du köper kortet på kampanjdagen den 2 november hinner det med redan på vinterutflykter.

Som tillståndsbevis för fiskutflykterna kan man även fortsättningsvis använda kvittot på fiskevårdsavgiften i pappersform eller elektroniskt, eller det tillstånd som visats i applikationen Eräluvat. - Så oroa dig inte om du glömmer kampanjdagen!

Kvotbeslut om fiske

Forststyrelsens kvotbeslut visar hur mycket som högst kan fiskas inom statens område. Kvotbeslutet ges separat för de tre nordligaste kommunerna och för övriga Finland.

Bekanta dig med kvotbesluten.

Vanliga frågor om fiske

Var får man fiska med fiskevårdsavgiften? Var får man information om fisketillstånd till privata vatten? När kan man bli tvungen att gottgöra skyddsvärdet för en hotad fiskart?

Läs svaren på vanliga frågor om fiske.

Ansvarsfullt fiske

Varje fiskare är skyldig att ombesörja en lämplig och respektfull hantering av den fångade fisken, oberoende av om de har för avsikt att släppa fångsten fri eller använda den som matfisk.

Bekanta dig med anvisningar till ansvarsfulla fiskare.

Historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekt

Vi har valt med några kulturhistoriskt betydande jakt- och fiskeobjekt som utsetts till historiskt intressanta. Samtidigt som du jagar eller fiskar kan du bekanta dig med de tecken på gångna tiders liv som ännu finns synliga.

Läs mer om de historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekten (på finska).