Hoppa till huvudinnehåll

Med mobilappen Eräluvat är det lätt att skaffa tillstånd särskilt i situationer där du redan vet för vilket tillståndsområde du behöver tillståndet och vill köpa det snabbt och enkelt. Läs gärna mer om de olika tillståndsområdena, vilka tillstånd det finns och tillståndsvillkoren på förhand på tillståndsområdenas egna sidor i tjänsten Eräluvat.fi. Du kan söka tillståndsområden till exempel med sökfunktionen Upptäck jakt- och fiskeplatser.

Med mobilappen Eräluvat kan du också visa eventuella jakt- och fiskeövervakare att du har ett giltigt tillstånd. I appen syns inte enbart de tillstånd du har köpt via den, utan också alla tillstånd du har köpt som inloggad kund i webbutiken.

I applikationen fungerar endast betalkort som betalningssätt. Mobilappen kan användas på finska, svenska och engelska. Kom ihåg att uppdatera appen regelbundet för att ta de senaste egenskaperna i användning.

I mobilappen Eräluvat kan du skaffa följande tillstånd:

 • Statens fiskevårdsavgift
 • Forststyrelsens fisketillstånd
  • tillstånd för spöfiske, utom för sådana tillståndsområden där fiskekvoterna är mycket strikta
  • tillstånd för redskapsfiske
 • Forststyrelsens spårtillstånd för snöskoterkörning
 • Forststyrelsens tillstånd för björnjakt
 • Forststyrelsens gästtillstånd för älgjakt

Observera att i appen kan du inte

 • köpa tillstånd utan att logga in
 • köpa tillstånd åt någon annan än dig själv
 • reservera ett tillstånd och betala senare.

Alla de ovanstående funktionerna finns som tidigare i webbutiken Eräluvat (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Så här använder du mobilappen Eräluvat

Du kan hämta mobilappen Eräluvat till Android-telefoner från Play-butiken eller till iOS-telefoner från App Store. Skriv in ”eräluvat” i sökfältet så hittar du appen. 

LOGGA IN I APPEN SÅ HÄR

 1. Installera appen och öppna den.
 2. Logga in i appen med användarnamnet till webbutiken Eräluvat. Om du inte har ett användarnamn ska du först gå in i webbutiken (verkkokauppa.eraluvat.fi) och skapa ett sådant. Klicka på ”logga in” i övre högra hörnet på sidan. I webbutiken kan du också skapa ett nytt lösenord ifall du har glömt det gamla.
 3. Logga sedan in i appen med ditt användarnamn och lösenord.

SÅ HÄR KÖPER DU ETT TILLSTÅND I APPEN

 1. Välj vilket tillstånd du vill köpa på startsidan. Om du inte vet vad tillståndstyperna omfattar kan du läsa en beskrivning av tillståndet under "mer information”.
 2. Fiskevårdsavgiften och spårtillstånd gäller i hela landet, så för den väljer du endast önskad längd.
 3. När du köper tillstånd för spöfiske och redskapsfiske väljer du först objekt, det vill säga tillståndsområde. Tillståndsområden kan du söka enligt namn eller objektnummer. Därefter väljer du önskad längd och startdatum. Vilka val som behövs beror på vilket tillstånd du vill köpa.
  1. Genom att klicka på i-symbolen kommer du till den information om objektet som finns i tjänsten Eräluvat.fi. Där hittar du uppgifter om tillståndsområdet såsom karta, fångskvoter, fångstmått och andra tillståndsvillkor.
 4. När det gäller tillstånd för björnjakt ska du välja för vilket område du köper ditt säsongs- eller dygnstillstånd.
 5. När du köper gästtillstånd för älgjakt ska du fylla i ID-koden för ansökan områdestillstånd och välja jaktdag. I appen kan du köpa gästtillstånd för endast ett dygn i taget.
 6. Klicka på hjärtsymbolen för att spara ett objekt som favorit. På så sätt hittar du objektet lättare nästa gång.
 7. Appen beräknar priset på dina inköp. Välj "betala”. Välj betalningssätt i listan och välj "bekräfta".
 8. I mobilappen gäller samma villkor för anskaffning och återkallelse som i webbutiken. Bekanta dig med villkoren och bekräfta att du har läst dem. Välj "betala”.
 9. Skriv in dina betalkortsuppgifter (debit- eller kreditkort). Kortuppgifterna sparas i appen första gången du köper ett tillstånd, så du behöver inte skriva in uppgifterna på nytt nästa gång. Kortets säkerhetskod får du emellertid skriva in på nytt varje gång. Observera att din bank också kan kräva att du identifierar dig med dina bankkoder. När du har gjort din betalning kommer du automatiskt tillbaka i appen.
 10. När du har bekräftat betalningen ser du det tillstånd du har köpt under fliken Mina tillstånd. Om tillståndet inte syns på listan kan du svepa nedåt på skärmen från över kanten, så att sidan uppdateras. Ett kvitto på inköpet skickas också till din e-post.

ANNAT INNEHÅLL I APPEN

Mina tillstånd

Här ser du vilka tillstånd du har skaffat och kan vid behov bevisa att du har ett giltigt tillstånd. Fisketillstånden, jakttillstånden och andra tillstånd visas under separata flikar. Genom att klicka på hjärtsymbolen kommer du direkt till de objekt som du har sparat som favoriter.

I mobilappen syns också de tillstånd du har köpt som inloggad kund i webbutiken under innevarande och föregående år. Fiskevårdsavgifter som du har betalat till exempel i R-kiosken syns alltså inte i appen.

Ett tillstånd som du har köpt till en annan person i Eräluvat-webbutiken syns i din mobilapp, men inte i tillståndshavarens.

Nyheter

Här kan du läsa meddelanden på webbplatsen Eräluvat.fi. Klicka på nyhetens rubrik så kan du läsa vidare på webbplatsen.

Mina uppgifter

Här kan du radera dina betalkortsuppgifter om du så önskar. Du kan också ge respons på appen, väljä vilket språk du vill använda, läsa dataskyddsbeskrivningen eller söka kontaktuppgifter till personalen vid Forststyrelsens Jakt- och fisketjänster.