Hoppa till huvudinnehåll

Med allmänna vattenområden avses Finlands territorialvatten till havs och stora fjärdar i sjöar. Stora fjärdar i sjöar är åtta kilometer långa och breda eller större. Förutom i havet finns det allmänna vattenområden i följande sjöar: Ule träsk, Lappajärvi, Höytiäinen, Pyhäselkä, Orivesi, Koitere, Puruvesi, Päijänne och Enare träsk.

Allmänna vattenområdena kan kontrolleras i tjänsten Utflyktskarta.fi

Jakträtt på allmänna vattenområden för de som bor permanent i Finland

Alla som bor permanent i Finland kan jaga på allmänna vattenområden till havs samt på statsägda öar och skär som hör till de allmänna vattenområdena. Dessa personer behöver inte skaffa jakttillstånd av Forststyrelsen. Rätten gäller också utländska medborgare som är varaktigt bosatta i Finland.

Den fria jakträtten på allmänna vattenområden samt öar och skär i sjöarna gäller endast den lokala befolkningen. Jägarens hemkommun ska gränsa till det allmänna vattenområdet i sjön. Jakträtten gäller då vattenområdet i fråga.

På allmänna vattenområden kan en person som är permanent bosatt i Finland jaga allt vilt under jaktsäsongen i enlighet med jaktlagen och förordningarna.

Jakttillstånd för utlänningar för allmänna vattenområden

Utländska jägare har möjlighet att skaffa jakttillstånd för allmänna vattenområden till havs. Dessutom ska hen betala Finlands jaktvårdsavgift och en finländsk jägare ska delta i jakten.

På allmänna vattenområden kan man efter att ha skaffat jakttillstånd jaga allt vilt under jaktsäsongen i enlighet med jaktlagen och förordningarna.

Ett dygnstillstånd för utländska jägare kostar 10 euro (20 euro från och med 1.1.2024). Tillståndet kan köpas för tiden 1.6–31.12.

 

Jakttillstånd för allmänna vattenområden förmedlas av telefontjänsten för jakt- och fisketillstånd som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Innan du skaffar en jaktlicens bör du läsa förvärvs- och annulleringsvillkoren för jaktlicenser.