Hoppa till huvudinnehåll

Tillståndet för jakt på sjöfågel och hare berättigar till att jaga allt småvilt utom hönsfågel och bäver, för vilka det finns separata jakttillstånd. Om du inte vill jaga hönsfågel under hönsfågelsäsongen utan i stället sjöfågel, hare eller små rovdjur, kan du även köpa ett tillstånd för jakt på sjöfågel och hare för hönsfågelsäsongen, exempelvis för har- eller andjakt.

Tillstånd för jakt på sjöfågel och hare är tillgängliga för olika långa perioder. Beroende på tillståndsområdet kan du köpa ett tillstånd för ett dygn, för delar av säsongen eller för hela säsongen. Ett säsongstillstånd är bra om du vill jaga ofta i samma område och du inte har möjlighet att jaga på någon jaktförenings marker. Bågjägare erbjuds egna säsongstillstånd.

Personer under 18 år kan skaffa ett förmånligare dygnstillstånd, ett så kallat ungdomstillstånd. Personer under 15 år kan jaga småvilt utan ett eget tillstånd på samma fångstkvot med en person som är minst 18 år och har tillstånd att inneha vapen. Jägare under 15 år ska också stå under en sådan persons omedelbara övervakning.

Varje jakttillstånd är en investering i naturen, eftersom intäkterna från tillstånden används till viltvård.

Fullborda din investering i naturen genom att ge fångstrespons.

 

Köpinformation

För att säkerställa en hållbar jakt har ett maximalt antal tillstånd för jakt på sjöfågel och hare fastställts för varje tillståndsområde. Tillstånden säljs tills detta maximala antal har nåtts. Tillstånden för jakt på sjöfågel och hare för varje jaktområde har vissa fångstkvoter, som du hittar i tillståndsvillkoren för området på jaktområdets egen presentationssida. (På samma sida hittar du också jaktområdets specialvillkor, om sådana finns.)

Beroende på tillståndsområdet kan du köpa ett tillstånd för jakt på sjöfågel och hare för ett dygn, för delar av säsongen eller för hela säsongen. Du kan också välja ett ungdomstillstånd för personer under 18 år eller ett säsongstillstånd för bågjägare.

Tillstånd Pris
Säsong (gäller tiden 1.8.–30.4.) 90 €
Del av säsongen (gäller tiden 1.11.–30.4.) 70 € 
Bågtillstånd för säsongen (gäller säsongen 1.8.–30.4.) 50 € 
Dygn 12 €

Tillstånd för sjöfågel- och harejakt för jaktåret 2021–2022 börjar säljas den 17 juni 2024 klockan 9.00.

 

Forststyrelsens tillstånd förmedlas också via jakt- och fisketillståndens telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15. 

 

Innan du skaffar ett tillstånd för jakt på sjöfågel och hare bör du läsa tillståndsvillkoren samt Forststyrelsens förvärvs- och annulleringsvillkor för tillstånd.