Siirry pääsisältöön

Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hanke pyrki kehittämään uusia toimintamalleja ja kalastuskohteita, joilla lisättäisiin hankealueiden kalastusmatkailun kiinnostavuutta. Hankkeen toiminta-alueena olivat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Hanke tavoitteli neljän uuden kohteen luomista, joissa pyrittiin lisäämään isojen kalayksilöiden yleisyyttä. Yksi kohde kehittyi toimivaksi jo hankkeen aikana (Koutusjärvi, Pello). Muiden kohteiden osalta kehitystyö hidastui tai pysähtyi vesistön hajanaisen omistajuuspohjan tai kansallispuistoja sekä erämaa-alueita ja pohjoisen Suomen kuntalaisia koskevan lainsäädännön vuoksi. Kohteiden kehitystyö ei loppunut hankkeen päättyessä, vaan sitä jatketaan myös tulevaisuudessa.

Hankkeen keskeisenä tuloksena voidaan pitää kalastusmatkailuyritysten kanssa tehtyä yhteistyötä, jonka avulla toimintaa ja kohteita kehitettiin käyttäjälähtöisesti. On selvää, että yrittäjät tarvitsevat toimintaympäristöihin jatkuvuutta ja varmuutta, jotta he voisivat investoida yritystoimintaansa. Avoimen pääsyn kalastuskohteissa yrittäjän mahdollisuudet riskienhallintaan ovat olemattomat. Vuorovaikutteisen kehitystyön mallia on tarkoitus ylläpitää jatkossakin. Ketterällä ja aktiivisella kalavesien hoidolla voidaan vastata vapakalastuksen kehitykseen, jossa välineet ja kohdelajit muuttuvat jatkuvasti.

Kalavesien kehittämisestä ja kalastusmatkailutuotteiden suuntaviivoista saadut kokemukset olivat selkeitä. Kalastusmatkailuvedet ja -tuotteet on suunniteltava kansainväliselle kohdeyleisölle. Kulttuuriset erot kalastustekniikoissa ja kalalajipreferensseissä on ymmärrettävä, ja tuotteet on suunniteltava asiakaslähtöisesti. Suomalainen kotitarvekalastuskulttuuri ja sen vaikutukset näkyvät lähes kaikissa vesistöissä. Kansainvälisen kalastusmatkailijan näkökulmasta, kalaverkot ovat epätoivottava näky. Myös vapavälinein tapahtuva kotitarvekalastus koetaan monissa kalastuskulttuureissa vieraaksi. Esimerkiksi hauen tappaminen ruoaksi voidaan kokea tuomittavaksi, ja asiakkuussuhteet voivat kärsiä tällaisessa tapauksessa voimakkaasti. Kalastusmatkailun huippukohteiksi kaavailtujen vesien tulee siis olla voimakkaasti säädeltyjä niin pyyntimuotojen kuin vaikkapa kalastajamäärien, saaliskiintiöiden tai välimittojen osalta. Kun vesistössä on runsaasti suurikokoisia luonnonkaloja, ja säätely takaa resurssin säilymisen ja kasvun, kalastusmatkailun kehittyminen on väistämätöntä.

Isojen kalojen merkitys kalastusmatkailussa ja kalastuksen elämyksellisyydessä on kiistämätön, mutta usein julkilausumaton asia. Useissa tutkimuksissa on selvinnyt, että kalastusreissun ensisijaisena motivaationa ei useinkaan pidetä isoa kalaa. Kuitenkin kalastuskulttuurit ympäri maailmaa arvostavat isoja kaloja, ja niiden merkitys koetaan syvällisesti. Isoista kaloista kerrotaan tarinoita kansalliseepoksessamme ja Nobel-palkitussa kirjallisuudessa. Isot kalat ovat vapaa-ajan kalastuskulttuurin sydän, muut asiat sen ympärillä ovat tärkeitä, mutta ilman isoja kaloja kohteilla ei ole vetovoimaa. Tämänkin hankkeen aikana osoitettiin isojen kalojen merkitys kalastuskohteen kiinnostavuudelle. AV-kuvausten aikana saadut isot kalat ja niistä otetut kuvat saivat yrittäjät nopeasti liikkeelle ja kehittämään liiketoimintaansa uudelle kohteelle. Isot kalat ovat parasta markkinointia, muut asiat sen ympärillä ovat vähämerkityksisiä.


 

Lake Koutus