Forststyrelsen har börjat leta efter den utrotningshotade havsharren i sociala medier. Själva fisken hittar man knappast där, men kanske personer som känner till var den efterlysta fisken finns. Efterlysningen är en del av Forststyrelsens och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets räddningsoperation för att regenerera havsharrbeståndet och göra upp en förvaltningsplan.

Efterlysningen publicerades på torsdagen:
www.facebook.com/eraluvat
www.facebook.com/merenkurkku
www.facebook.com/peramerenkansallispuisto

Fråga forskare om de har fått några svar än så länge!

Den havslekande harren som under de senaste årtiondena varit vanligt förekommande i norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken håller obemärkt på att dö ut.

Längs Bottniska vikens kuster fanns det ännu på 1950–1960-talen på sina ställen rikligt med havslekande harr som var populär bland fritidsfiskare. Nu har den försvunnit nästan helt på de flesta områden längs Finlands kust där den brukade förekomma. I den senaste klassificeringen av Finlands utrotningshotade arter har harrbeståndet till havs klassificerats som extremt utrotningshotat. Havsharren i Bottniska viken är också unik i och med att man inte känner till något annat ställe där harr förökar sig i bräckt vatten.

I början av juni 2014 inleddes ett projekt för att göra upp en vårdplan för havsharren. Syftet är att förhindra att Finlands havsharrbestånd dör ut. Projektet genomförs i två faser. Under 2014 sammanställs en översikt om havsharrbeståndets tillstånd som bygger på litteratur och intervjuer. Våren 2015 görs en vårdplan upp där mål och åtgärder för att regenerera harrbeståndet fastställs.

De första konkreta stegen för att rädda havsharrstammen har redan tagits genom att etablera ett stamfiskbestånd från Krunnit i Ijo på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets verksamhetsställe i Bottenviken som finns i Keminmaa.

Forststyrelsen ansvarar för projektet. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet och bland annat Norrbottens länsstyrelse i Sverige deltar i projektet. I mån av möjlighet deltar även bland andra Närings-, trafik- och miljöcentralernas fiskerienheter, Centralförbundet för Fiskerihushållning, yrkes- och fritidsfiskarorganisationer samt lokala fiskeområden och andra aktörer.

Projektet finansieras med jord- och skogsbruksministeriets fiskevårdsmedel. Forststyrelsen och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet deltar också i kostnaderna med sina finansieringskvoter.

Havsharren är nu efterlyst längs Bottniska vikens kust. Kontakta Pekka Keränen och berätta om dina observationer eller dina harrminnen, kontaktuppgifterna finns nedan.

Bekanta dig med harrprojektet!

Mer information:
Projektkoordinator Pekka Keränen
Forststyrelsen, Österbottens naturtjänster
telefon: 040 830 2336, e-post: Pekka.A.Keranen(at)metsa.fi

Lari Veneranta
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Puh. 0295 327 203
lari.veneranta(at)rktl.fi