Kommissarie Henri Pelkonen, 35, har utsetts till Forststyrelsens nya chef för jakt- och fiskeövervakningen. "Drömjobbet skulle jag kunna säga." Pelkonen arbetar nuförtiden som direktör för tillståndsenheten vid polisinrättningen i Uleåborg.

Pelkonen sysslar också själv med jakt och fiske. Hen är till sin utbildning förvaltningsmagister. Som sitt slutarbete har hen undersökt juridik i anslutning till befogenheter som Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakare har i övervakningen av jakt.

"Vi kan effektivera jakt- och fiskeövervakningen ytterligare genom att förbättra myndighetssamarbetet. Dessutom kommer jag åtminstone att göra vad jag kan för jakt- och fiskeövervakarnas befogenheter", säger Pelkonen.

Jakt- och fiskedirektör Jukka Bisi anser att tjänsten som chef för jakt- och fiskeövervakningen är en central uppgift vid Forststyrelsen. Även enligt hen behövs det hela tiden mer kunskapsbaserad och planerad övervakning. Bisi önskar att informationen som jakt- och fiskeövervakningen, gränsbevakningen och polisen får ska kunna vara i bättre användning än tidigare för alla myndigheter.

"Att röra sig i naturen är en modern trend. Ju mer det ökar, desto större är riskerna", konstaterar Bisi.

För närvarande har den nya chefen för jakt- och fiskeövervakningen 13 jakt- och fiskeövervakare i sitt team som ansvarar för övervakningen av statens områden inom sina egna verksamhetsområden. Under högsäsongen stärks jakt- och fiskeövervakningen med visstidsanställda övervakare av jakt och fiske.

Jakt- och fiskeövervakarna övervakar också friluftsliv i naturskyddsområden och terrängtrafik. Varje år kontrollerar jakt- och fiskeövervakningen cirka 10 000 personer som rör sig i naturen.

Läs mer

I fjol granskade jakt- och fiskeövervakningen 10 000 personer som rörde sig i naturen (Eräluvat.fi)

Mer information

Henri Pelkonen, 040 962 4791

Jakt- och fiskedirektör Jukka Bisi, 040 537 0993