Dygnstillstånd för jakt av hönsfåglar börjar säljas regionalt stegvis från och med måndagen 10.6.2019 kl. 9. Nu finns de områdesvisa kvoterna tillgängliga.

Forststyrelsens tillståndsförsäljning äger rum i två delar. För att jägarna ska kunna planera sin resa i tid säljs en del av tillstånden redan i juni. I augusti kommer fler tillstånd till försäljning och det här antalet baserar sig på viltinventeringen som görs i juli–augusti. Därmed följer tillståndens maximiantal hönsfågelstammen för året i fråga. Dessutom kan jord- och skogsbruksministeriet utfärda begränsningar på jakttiderna. Eventuella begränsningar fastställs under augusti.

Se kvoterna för försäljningen i juni (PDF, 66 kB, på finska) >

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR
När kan tillstånden köpas?

Tillståndsförsäljningen inleds stegvis under vecka 24. Försäljningen inleds på morgonen kl. 9.00.

  • Må 10.6 Södra, Västra och Östra Finland
  • Ti 11.6 Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
  • On 12.6 Österbotten och Kajanaland
  • To 13.6 Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Övertorneå, Posio
  • Fr 14.6 Enontekis, Enare, Utsjoki

Försäljningen av tillstånd för annan småviltjakt (vattenfågel, hare, bäver, små rovdjur) inleds måndagen 17.6.2019.

Tillstånd för hönsfågeljakt kan skaffas fram till 15.8.2019 om kvoterna tillåter detta. Därefter uppdateras de slutliga tillståndskvoterna enligt viltinventeringarnas resultat och jakttiderna som fastställts av jord- och skogsbruksministeriet. Försäljningen av tillstånd fortsätter igen måndagen 26.8.2019.

Var säljs tillstånden?

Tillstånd kan köpas i Eräluvat-webbutiken och via telefontjänsten 020 69 2424 (vardagar kl. 9–16).

Hur många tillstånd säljs?

Kvoterna som kommer till försäljning har fastställts enligt förra höstens kvoter. I juni kommer cirka hälften av förra höstens kvoter för hönsfågeljakt till försäljning. Se kvoterna för försäljningen i juni här (PDF, 66 kB, på finska) >

Det slutliga antalet tillståndsdygn kan planeras när resultaten från sommarens vilttriangelinventeringar är klara. Antalet tillståndsdygn påverkas av jaktområdets areal, förra höstens hönsfågeltäthet samt lokala jägares jakträtt som föreskrivs i 8 § i jaktlagen.

För vilken tid kan tillstånden köpas?

I försäljningen i juni säljs tillstånd enbart för tiden 10.9–10.10.2019 eftersom det ännu inte är klart om jord- och skogsbruksministeriet begränsar jakttiderna för återstoden av säsongen.

För hur många dagar kan tillstånden köpas? Måste tillstånden betalas genast?

I webbutiken kan tillstånden reserveras för högst 7 dygn. I telefontjänsten kan man med ett samtal reservera tillstånd för sig själv eller högst 9 andra personer för högst 7 dygn/person.

Förfallodagen både för tillstånden som reserverats via webbutiken och för tillstånden som reserverats via telefontjänsten är 15.8.2019. Förfallodagen har placerats i mitten av augusti så att obetalda tillstånd kan köpas av andra i försäljningen i augusti.

I webbutiken är det också möjligt att betala tillstånden genast – i sådana fall gäller inte maximireserveringen på sju dygn.

Vad händer med tillstånd som inte betalas?

Tillstånd som reserverats i webbutiken men inte har betalts annulleras automatiskt efter förfallodagen och frigörs för köp av andra intresserade.

Att låta bli att betala tillstånd som beställs via telefontjänsten innebär inte en annullering utan tillstånden måste annulleras genom att kundtjänsten meddelats om detta senast 15.8.2019.

Hur ska jag förbereda mig inför tillståndsköpet?

För att köpa ett tillstånd via webbutiken eller telefon behövs jägarnummer, namn, adress och födelsetid. Om du också köper ett tillstånd till någon annan bör du se till att du har de här uppgifterna för personen i fråga.

Nästa säsong syns Forststyrelsens tillstånd för småviltjakt också i tjänsten Oma riista. Du observerar väl ändå att tillstånden överförs till Oma riista endast om du loggar in till Eräluvat-webbutiken med dina Oma riista -användaruppgifter ELLER du meddelar ditt jägarnummer när du köper tillstånden. Om du också köper tillstånd till andra personer och de vill att deras tillstånd syns i Oma riista, behöver du också deras jägarnummer.

Du bekantar väl också dig med förvärvs- och annulleringsvillkoren samt tillståndsvillkoren redan i förväg.

Om du uträttar dina ärenden i webbutiken rekommenderar vi att du som webbläsare använder antingen Chrome eller Firefox.

Måste man registrera sig i webbutiken för att köpa ett tillstånd?

Nej, det behövs inte. Men det är ändå värt att registrera sig, alltså skapa ett användarnamn, eftersom man då får ett eget konto och i efterhand kan se vilka tillstånd man har köpt.

Mer information: Eräluvat servicenummer 020 69 2424 (vardagar kl. 9–16)