Nu kan fångstrespons lämnas ännu smidigare

tor 12 sep 2019 12:49:00

Forststyrelsen har förnyat systemet för fångstrespons beträffande tillstånd för jakt på småvilt. Respons kan ges redan den första jaktdagen och sedan kompletteras under hela den tid som tillståndet gäller.

Fångstresponsen för tillstånd för jakt på småvilt lämnades tidigare efter jaktens slut. I det nya systemet kan fångsten registreras under hela den tid som tillståndet gäller, dvs. man kan komplettera de egna fångstuppgifterna varje dag om man vill. Den nya blanketten för fångstrespons är optimerad för mobila apparater, vilket gör att fångsten enkelt kan registreras även i terrängen.

Varje tillstånd för jakt på småvilt har en egen länk för fångstrespons. Det betyder att det inte längre behövs någon separat inloggning i systemet för fångstrespons, utan respons som gäller ett visst tillstånd kan ges direkt via länken. Fångstrespons kan lämnas ännu två veckor efter att tillståndet har upphört.

Den tillståndsspecifika blanketten är tillgänglig på fyra ställen:

  • webbutiken Eräluvats kundkonto,
  • tjänsten Oma riista,
  • påminnelsemeddelanden som skickas via e-post och tas i bruk senare på hösten och
  • på sidan https://saalispalaute.eraluvat.fi/ genom att ange tillståndsområdet och numret på tillståndet.

Beträffande säsongstillstånd för jakt på skogshöns som sökts via ansökningssystemet för tillstånd kan fångstrespons lämnas antingen via länken som finns i tjänsten Oma riista eller på sidan https://saalispalaute.eraluvat.fi/ genom att ange tillståndsområdet och numret på tillståndsbeslutet.

UPPMÄRKSAMHET BEHÖVS NÄR FÅNGSTREGISTRERINGAR GÖRS VIA OMA RIISTA

Forststyrelsens tillstånd för jakt på småvilt och länkarna för fångstrespons som gäller dessa tillstånd är i år första gången tillgängliga även i tjänsten Oma riista. Detta förutsätter ändå att den som skaffar tillståndet har meddelat sitt jägarnummer eller loggat in i webbutiken Eräluvat med sin Oma riista-användaridentifikation i samband med köpet. Läs om förnyelsen (på finska) >

Vi ber dig beakta att fångstresponsen som gäller ett tillstånd som skaffats via Forststyrelsen ska registreras uttryckligen i Forststyrelsens system, inte enbart i fångstdagboken i Oma riista. Länken till blanketten för fångstrespons finns i anslutning till tillståndsuppgifterna i Oma riista.

Länkarna till fångstrespons syns ännu inte hos alla kunder i Oma riista. Resten av länkarna uppdateras under vecka 38.

Forststyrelsens tillstånd var till en början tillgängliga endast i tjänsten Oma riista, men de har nu överförts även till mobilappen. Om tillstånden inte har överförts till appen bör appen uppdateras via telefonens appbutik, till exempel Playbutiken eller App Store.

Jaktlagen förpliktar alla tillståndshavare att göra en fångstanmälan. Forststyrelsen använder fångstinformationen för jaktplanering, vars mål är en bättre skötsel och hållbar användning av viltstammarna. Fångstresponsen är en enskild jägares viktigaste insats i planeringen av antalet jaktlicenser.

Om du stöter på problem när du ska lämna fångstrespons ber vi dig kontakta Eräluvat-telefontjänsten på numret 020 69 2424 (vardagar kl. 9–16, 0,00 € + lna/msa.