Siirry pääsisältöön

Venäjänmaan keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III (1845–1894)

Aleksanteri III toimi Suomen suuriruhtinaana vuosina 1881–1894. Hän oli hyvin venäläismielinen ja suuri ortodoksisuuden tukija, joka vastusti surmatun isänsä Aleksanteri II:n vapaamielisiä uudistuksia. Aleksanteri III:n rakkaimpiin harrastuksiin kuului kalastus, johon Kotkan Langinkosken luonnonkaunis ympäristö antoi puitteet miltei jokakesäisillä vierailuilla. Kymiläiset pitivät suuresti kesäisestä naapuristaan, ja Aleksanteri III:n muistomerkin paljastustilaisuus olikin paikallisille liikuttava hetki.

Metsäneuvos V. K. Ahola (1894–1965)

Väinö Kristian Ahola toimi Metsähallituksen metsänhoidon ylitarkastajana ja metsänhoitajana yli neljä vuosikymmentä. Aholan työnkuvaan kuuluivat valtion metsäomaisuuden hoito sekä sen kasvun edistäminen. Hän kirjoitti metsään liittyvistä asioista yli kaksisataa artikkelia niin maallikoiden kuin ammattilaistenkin luettavaksi.

Vuonna 1959 metsäneuvos V. K. Aholan toimesta perustettiin Langinkosken eteläosaan dendrologinen puisto. Puulajipuisto käsittää kaiken kaikkiaan parikymmentä kotimaista tai kotimaistunutta puulajia. Seuraavana vuonna julkistettiin myös 28 hehtaarin suuruinen Langinkosken luonnonsuojelualue.