Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals fiskeplatser med ett enda tillstånd – fiskevårdsavgiften för 2019 nu till försäljning

tors nov. 01 08:00:00 2018

Fiskevårdsavgiften är en utmärkt investering i fiskevattnen och fisket samt en alldeles utmärkt farsdags- eller julgåva. Betala din fiskevårdsavgift via Forststyrelsens webbutik, vid försäljningsställen som säljer tillstånd, på servicenumret 020 69 2424 och i alla R-kiosker i Finland.

I år är vi tidigt ute – du kan betala fiskevårdsavgiften redan i början av november. Förklaringen till det är enkel: vi vill att kungen bland de inhemska fisketillstånden ska var tillgänglig för alla inhemska fiskare så fort och lätt som möjligt. Vi har också farsdags- och julgåvor i tankarna: den bästa gåvan är väl ändå något som mottagaren har nytta av, behöver eller kan använda till att utöva sin favorithobby? Trollingfiske, jiggfiske, flugfiske, nätfiske, fiske med katsa, spinnfiske – en livsstil med många namn.

Du kan betala fiskevårdsavgiften via Forststyrelsens tjänster och i R-kioskerna i hela landet. Via Forststyrelsens webbutik, vid försäljningsställen och på servicenumret 020 69 2424 betalar du fiskevårdsavgiften utan expeditionsavgift. Fiskevårdsavgiften säljs också i R-kioskerna, så att du kan skaffa ett fisketillstånd för hela landet utan hjälp av digitala enheter. Vi upplever att service ansikte mot ansikte är viktig för många fiskare.

Forststyrelsen har samlat in fiskevårdsavgifter sedan början av 2016. Vi har aktivt gjort reklam för fiskevårdsavgiften och kommer att fortsätta med det även i framtiden. Det finns en utmärkt anledning till detta. Medlen som flyter in från fiskevårdsavgifterna används på olika sätt till förmån för fiskarna och fiskevattnen. Både fiskare och fiskar drar nytta av avgifterna på flera sätt. Exempelvis närings-, trafik- och miljöcentralerna delar ut influtna medel i form av understöd till restaureringsprojekt, ungdomsarbete och undersökningar som samlar in lokal information. Även organisationer som erbjuder rådgivningstjänster inom fiskeribranschen får sin del av kakan för aktivt arbete för fisket och fiskbestånden på lokal eller nationell nivå. Mer information om fiskevårdsavgiften hittar du på vår webbplats.

Genom att betala fiskevårdsavgiften gör du en god gärning för naturen och fiskbestånden.

Fiskevårdsavgiften – eller fiskekortet, som det också kallas – ger innehavaren rätt att fiska med ett spö och konstgjort bete i en stor del av landet. Den som har betalat fiskevårdsavgiften får också fiska med fångstredskap, men för det behövs dessutom alltid ett lokalt fisketillstånd. Alla fiskare i åldern 18–64 år som fiskar med konstgjort bete eller fångstredskap ska betala fiskevårdsavgiften. Fiskevårdsavgiften ska betalas också för kräftfiske. Mete, pilkfiske och fiske med strömmingshäckla kräver inga separata fisketillstånd.

Detaljer om vilka fisketillstånd du behöver finns i tabellen (pdf).