Inarin Erämaa 1564

Inarin erämaa lupa-alue kattaa laajat alueet ympäri Inarin kuntaa. Alueeseen kuuluu niin helposti saavutettavia kohteita esimerkiksi perheille kuin todellista erämaan rauhaa ja hiljaisuutta kaukana teistä ja liikenteen melusta. Rauhaa ja upeita kalansaaliita voi tavoitella esimerkiksi Vätsärin, Sarmin sekä Hammastunturin erämaa-alueilta. Myös Muotkatunturin alue tarjoaa upeat puitteet kalaretkille. Harjus, taimen ja rautu ovat useiden kalastajien tavoitelajeja alueella, mutta saaliiksi on mahdollista saada myös muita alueelle tyypillisiä kaloja: siikaa, haukia ja ahvenia.

Harjuksen pyytäjille voi suositella Näätämöjoen pohjoispuolella sijaitsevaa Harrijärveä ja Mellalompoloa Vätsärin erämaassa. Raudun kalastukseen erinomaisia alueita löytyy Inarijärven koillispuolisesta Vätsärin erämaasta Tuuli-, Äälis-, Surnu-, Vainos-, Pahtareikä-, ja Iso Rovijärvi, joissa voi saaliiksi saada myös komeita harreja tai taimenia. Kesäaikaan kulku alueelle tapahtuu patikoimalla tai lentotaksilla. Raudun siirtoistutuksin hoidettuja vesiä löytyy myös Sevettijärven läheisyydessä. Vetouistattelijoiden suosimat suurimmat järvet ovat Iijärvi, Muddusjärvi, Paadarjärvi, Nangujärvi, Sevettijärvi ja Rahajärvi.

Huom! Alue on muuttunut. Vuoden 2017 alusta Sota-, Tolos- ja Repojoki (lupa-alue 1567) sekä Kiela- ja Kaamasjoki (lupa-alue 1583) että Vaskojoki (lupa-alue 1578) eivät kuulu enää lupa-alueeseen.

 

Inarin Erämaa

Vapakalastus
Kalenterivuosi, joki- ja purovedet on rauhoitettu 1.9 – 30.11. välisenä aikana.
Viehekalastus, Perhokalastus, Pilkkiminen, Uistelu
Harjus, Taimen, Nieriä, Siika, Ahven, Hauki
Luontainen kalasto, ei istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Kelluntarengas, Veneen laskupaikka, Mökki, Liikuntarajoitteisille sopiva
Laaja lupa-alue, missä on paljon järvi-, lampi- ja jokivesiä. Erinomaisia kohteita sekä erähenkisille — rauhallisuutta hakeville — että koko perheelle luontoharrastuksiin. Kalastot ovat pääosin luontaisia. Täältä löytyvät kaikki Metsä- ja tunturialueilla esiintyvät kalat. Yleisimpiä saaliskaloja ovat harjus, taimen, siika, ahven ja hauki. Sevettijärvellä, Hammastunturin erämaassa ja Vätsärissä on luontaisia rautuvesiä sekä Sevettijärven lähialueella siirtoistuksin hoidettuja kuten Rautuojan Rautujärvi sekä Kontinpaistamajärvi.
Sevettijärven alueella on erinomaisia päiväretkikohteita harjuksen, ahvenen ja raudun kalastajille. Inarin erämaassa on laaja Metsähallituksen ylläpitämä moottorikelkkareitistö. Tämän reitistön varrella on useita hyviä pilkkivesiä kuten esimerkiksi Suolisjärvi sekä useat muut Inari - Näätämö - Utsjoki reitistöllä olevat vedet. Myös Ivalon ja Inarin välisellä reitillä on hyviä kohteita — mm. Rautujärvi, jossa on luontainen kohtalaisen hyvä rautukanta.

Luvan ostaminen

Hinnat:

10 € / vrk
35 € / vko
50 € / kalenterivuosi

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. 

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Rovaniemi: Pilke-talo
Sodankylä: Harjus Sportia
Saariselkä: Palvelupiste Kiehinen, Kultakaivos kahvila
Ivalo: Ivalon palvelupiste
Inari: Ylä-Lapin luontokeskus Siida
Lemmenjoki: Lemmenjoen lomamajat
Kaamanen: Kaamasen Kievari, Muotkan Ruotku, Giellajohka Ky
Partakko: Hietajoen leirintä
Kirakkajärvi: Porotila Toini Sanila
Näätämö: Rajamotelli

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi, joki- ja purovedet on rauhoitettu 1.9 – 30.11. välisenä aikana.
  • Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
  • Lupa ei oikeuta kalastamaan Opukasjärvessä 200 metriä lähempänä Näätämö- ja Silisjoen suuta eikä Näätämöjoen niskaa.
  • Lapin ELY- keskuksen 16.12.2016 vahvistaman Inarin kalastusalueen kalastussäännön perusteella: Raudun lisääntymisen turvaamiseksi on rautu (nieriä) salvelinus alpinus rauhoitettu Inarin kalastusalueella (Inarin kunnan alueella) 15.9 - 30.11 välisenä aikana lukuunottamatta Inarin retkeilyalueen vapakalastusalueeseen (1579) kuuluvia vesialueita.
  • Lisätietoja Inarin kalastusalueen kalastussäännöstä saat: http://www.inarinkalastusalue.fi/
  • Siirryttäessä kalastamaan Jäämereen laskeviin vesistöihin, on kalastusvälineet desinfioitava asianmukaisesti gyrodactylys salaris loisen leviämisen estämiseksi.
  • Ylä-Lapin kuntien ulkopuolelta tuotavien kalastusvälineiden on oltava ehdottoman kuivia tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä.
  • Desinfiointipisteitä: Tenojoen vesistöalueella mahdollisuus desinfiointiin 15 luvanmyyntipisteessä. Inarissa Inarin kalasatama.
  • Maa- ja metsätalousministeriön 30.12.2004 antaman asetuksen no.1376/2004 perusteella on syöttikalan käyttö onginnassa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa ehdottomasti kielletty Ylä-Lapin kunnissa (Inari, Utsjoki, Enontekiö).
  • Vetouistelu! Metsähallituksen päätöksellä vapalupa oikeuttaa kalastamaan kahdeksalla (8) vavalla.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Taimen 1 kala / vuorokausi
Muut lohikalat 3 kalaa / vuorokausi

 

Ei koske alueen rautuvesiä, joissa ei raudun vuorokausisaalista ole rajoitettu.

Lisätiedot

Tietoja alueen luonnosta ja retkikohteista: http://www.luontoon.fi/retkikohteet