Lyijyhaulirajoitus astui voimaan 15.2.2023. Sen jälkeen lyijyhaulien käyttö kosteikkoalueilla ja niiden suojavyöhykkeillä on ollut kiellettyä. Nyt rajoitusalueet ovat nähtävillä myös Metsähallituksen Retkikartta-palvelussa (retkikartta.fi).

Lyijyhaulien kiellon tarkoituksena on vähentää kosteikolla ammuttujen lyijyhaulien aiheuttamaa riskiä ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Lyijy on raskasmetalli, joka on myrkyllistä ihmisille sekä ympäristölle. Lyijyhaulikieltoalueiden määrittelystä vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) yhdessä Suomen ympäristökeskus Syken kanssa. Aiemmin lyijyhaulien rajoitusalueet ovat olleet jo nähtävillä Maamittauslaitoksen karttapalvelussa (hkp.maanmittauslaitos.fi) sekä Suomen riistakeskuksen Oma riista -sovelluksessa (metsastajalehti.fi).

Retkikartta -palveluun lyijyhaulien rajoitusalueet saa näkyviin aktivoimalla oikeat karttatasot. Katso alta tarkemmat ohjeet.

1. Siirry osoitteeseen www.retkikartta.fi ja valitse oikeasta yläkulmasta "karttatasot".

2. Valitse karttatasoista Metsästys ja kalastus > Metsästyskohteet > ja aktivoi sitten Lyijyhaulikieltoalueet. Rajoitusalueet näkyvät kartassa punaisella. Kieltoalueiden lisäksi karttaan voi valita samanaikaisesti näkyville myös Metsähallituksen metsästysalueet. Näin niitä on helpompi verrata toisiinsa.

3. Lisätietoa kartalla näkyvästä kohteesta saa klikkaamalla sitä.

Siirry Retkikarttaan tästä linkistä.

Lue alkuperäinen uutinen lyijyhaulirajoituksesta.